Teama de a pierde bani in investitii are cel putin doua laturi: cea in care investesti din impuls pentru ca vrei sa prinzi si tu valul si teama de a pierde bani pe care deja i-ai investit.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cum riscam sa pierdem bani din cauza fricii.
Prima latura are denumirea de FOMO (Fear Of Missing Out - teama de a rata o oportunitate), aceasta nu este neaparat la fel de periculoasa precum cea de-a doua latura a fricii in investitii, dar tot te poate face sa pierzi bani.
Legat de teama pura de a pierde bani, multimiliardarul Warren Buffet avea un citat de care toti cei care intra in investitii ar trebui sa tina cont: "Bursa este un dispozitiv pentru transferul banilor de la cei nerabdatori la cei rabdatori" (orig. - "The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient.").
Asa ca, odata ce ai investit in anumite actiuni sau criptomonede, si vezi ca pretul acestora scade, iar valoarea portofoliului tau se duce in jos, nu face prostia sa vinzi pentru ca vei pierde bani.
De aici si celalalt material de zilele trecute, niciodata nu investi mai mult decat iti permiti sa pierzi. Bursa nu este un loc pentru orice investitor slab de inima. In timp, daca ai rabdare, iti vei capata si "sangele rece" de care ai nevoie pentru a face investitii riscante, dar cu cap.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Cea mai des intalnita confuzie pe care o fac romanii cand... mai mult
Joi, 04 Martie 2021, ora 11:00
Paradisurile fiscale costa guvernele mai mult de 427 de miliarde de dolari pe an, inclusiv peste 89 de miliarde de dolari in SUA, potrivit unui studiu citat de Business Insider.
Echivalentul a peste 34 de milioane de salarii anuale de asistenta medicala se pierd in paradisuri fiscale in fiecare an, la nivel global, arata studiul realizat de grupul britanic de advocacy Tax Justice Network, scrie Mediafax.
Aproape 245 de miliarde de dolari din total sunt profituri mutate de companii in tari cu impozite mai favorabile. Persoane bogate sunt responsabile pentru 182 de miliarde de dolari, prin "ascunderea activelor si veniturilor nedeclarate offshore, dincolo de limitele legii", se arata in studiu.
Insulele Cayman au fost etichetate ca fiind principalul paradis fiscal.
SUA, Marea Britanie, Germania, Franta si Brazilia sunt statele care pierd cele mai mari valori. ...citeste mai departe despre "Paradisurile fiscale costa guvernele peste 427 de miliarde de dolari pe an. SUA si Marea Britanie pierd cele mai mari valori" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 21 Noiembrie 2020, ora 23:59
Pierderea cardului sau furtul acestuia in strainatate este lucrul de care nu vrei sa te lovesti vreodata, dar nu prin prisma nefericitului incident, ci mai degraba din punctul de vedere al costurilor pe care le ai pentru eliberarea altui card, in regim de urgenta.
Ziare.com te invata, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum sa procedezi in astfel de situatii.
In acest caz, chiar putem spune ca o nenorocire nu vine niciodata singura, pentru ca emiterea unui alt card, in regim de urgenta, te poate costa mai mult decat suma pe care o ai pe cardul respectiv.
Unele banci sunt indulgente si au un comision de cateva zeci de euro pentru emiterea altui card, dupa ce l-ai pierdut pe cel original, dar sunt altele care ajung sa perceapa si comisioane care ajung la peste 1.200 de lei (250-300 de euro), pentru inlocuirea in regim de urgenta.
De asemenea, conteaza foarte mult si ce fel de card ai, Visa Clasic, Visa Electron, Mastercard etc. Sunt unele banci care nu pot face absolut nimic pentru anumite genuri de carduri, iar pentru altele, cum spuneam, mai bine il raportezi pierdut, cand te intorci in tara, daca nu era principalul card pe care-l foloseai.
In plus, daca nu ai cum sa controlezi cardul sau tranzactiile, de pe telefon sau prin alte dispozitive, mai bine ceri blocarea lui, iar acest lucru costa si el. Din acest motiv, este bine sa ai carduri ale caror tranzactii le poti monitoriza prin intermediul aplicatiilor bancare.
Rubrica "Profu' de bani" este... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2020, ora 09:30
Preturile petrolului au scazut miercuri, in prima zi de tranzactionare a lunii aprilie, iar Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a avertizat ca socul provocat de pandemia de coronavirus se va resimti, prin intermediul lanturilor de aprovizionare cu petrol, in alte zone ale sectorului energiei.
In primul trimestru din 2020, preturile petrolului au inregistrat cea mai mare pierdere din istorie, iar in martie au scazut cu circa 55%.
Preturile petrolului au scazut din cauza pandemiei care a redus consumul de carburanti la nivel mondial, iar presiuni suplimentare au fost generate de incapacitatea OPEC si a Rusiei de a extinde acordul de limitare a productiei de titei, aminteste Reuters.
Miercuri, cotatiile petrolului au scazut pe fondul cele mai mari cresteri saptamanale a stocurilor din Statele Unite din 2016, in timp ce cererea de benzina a consemnat cel mai mare declin saptamanal dun istorie, din cauza pandemiei.
Pretul petrolului West Texas Intermediate (WTI) a scazut cu 17 centi, la 20,31 dolari pe baril, dupa un minim de 19,9 dolari pe baril.
Cotatia petrolului Brent a scazut cu 1,61%, la 24,74 dolari pe baril. Indicele a scazut luni la 21,65 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins din anul 2002.
Potrivit AIE, aproximativ 5 milioane de barili de petrol extrase zilnic la nivel global nu atrag un pret suficient de mare pentru a compensa costul de extragere.
Producatorii au reactionat la scaderea preturilor, prin reducerea semnificativa a... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2020, ora 07:48
Criza legata de epidemia de coronavirus din Italia, cea mai afectata tara din Europa, influenteaza semnificativ turismul si se estimeaza ca acest sector va pierde, in urmatoarele trei luni, circa 32 milioane de turisti si 7,4 miliarde de euro, relateaza agentia EFE.
Conform datelor difuzate miercuri de Confturismo-Confcomercio, intre 1 martie si 31 mai sunt asteptati cu 31,625 milioane turisti mai putini in Italia, ceea ce va presupune pierderi de 7,4 miliarde de euro.
"Situatia este dramatica pentru tot sectorul", a semnalat presedintele Confturismo-Confcommercio, Luca Patane, care a adaugat ca "din pacate, platim consecintele unei comunicari din partea media mult mai letala decat virusul".
Italia este tara cea mai afectata din Europa de coronavirus, cu peste 2.000 de imbolnaviri si 79 de decese, conform ultimelor date, de marti.
Numeroase companii aeriene au decis sa suspende zborurile in aceasta tara din cauza epidemiei de coronavirus, care afecteaza in special regiunile din nord, mai ales Lombardia, a carei capitala este Milano.
Societatea care gestioneaza aeroporturile Milan-Linate si Milan Malpensa a precizat pentru EFE, in urma cu cateva zile, ca 32,5% dintre turisti si-au anulat biletele la Milano, in trei zile.
Compania britanica low-cost easyJet a anuntat ca va suspenda zborurile spre Italia din cauza cererii reduse, in timp ce Alitalia a fost nevoita sa intrerupa 38 de curse nationale si internationale, iar Iberia si Vueling si-au reorganizat... mai mult
Joi, 05 Martie 2020, ora 11:23
Partidul Conservator grec Noua Democratie (ND), condus de Kyriakos Mitsotakis, a castigat alegerile legislative anticipate desfasurate duminica in Grecia, devansand formatiunea de stanga Syriza a actualului premier Alexis Tsipras, arata un sondaj publicat la iesirea de la urme.
Conform acestui sondaj, Noua Democratie a obtinut circa 40% din voturi, iar Syriza circa 28,5%. Pe locul trei vine formatiunea de centru-stanga Miscarea Schimbarii (KINAL), cu 6-8%, urmata de comunistii din partidul KKE, cu 5-7%. Mai multe alte partide mai mici se afla sub pragul de 3%, inclusiv formatiunea de extrema-dreapta Zorii Aurii.
Partidul lui Kyriakos Mitsotakis (fiul fostului premier Konstantinos Mitsotakis) se pare ca poate forma fara probleme singur o majoritate in legislativ, ceea ce ii permite alcatuirea unui guvern de dreapta care nu ar avea nevoie de aliante cu alte formatiuni.
Un reprezentant al partidului Syriza, Panos Skourletis, a recunoscut insa deja infrangerea formatiunii sale. "Avem o victorie clara pentru Noua Democratie. Sa vedem cum o vor folosi", a spus acesta la postul national de televiziune.
Ulterior, si Tsipras si-a sunat opozantul pentru a-l felicita. Cei doi au convenit in aceasta convorbire ca transferul de putere sa se faca luni, imediat dupa ce Mitsotakis va depune juramantul in fata presedintelui Prokopis Pavlopoulos in cadrul unei ceremonii programate pentru oral locala 10:00 (13:00 GMT).
Kyriakos Mitsotakis este descendentul unei familii celebre... mai mult
Duminica, 07 Iulie 2019, ora 21:44
OMW Petrom anunta ca Ordonanta 114, cu modificarile ulterioare, ii va cauza, doar in 2019, pierderi de circa 40 de milioane de euro si va determina, totodata, scaderea productiei de energie electrica a centralei sale de la Brazi. De asemenea, aceeasi ordonanta va determina amanarea deciziei de a extrage gazele din Marea Neagra.
Prin intermediul unui document adresat actionarilor sai, OMV Petrom anunta ca - desi va pierde mult in 2019 din cauza masurilor luate de Guvern, in ultimele luni - va continua sa caute solutii pentru a produce eficient energie, in Romania.
"La sfarsitul lunii martie 2019, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta nr. 19, care a modificat Ordonanta de Urgenta nr. 114/2018, in urma consultarilor cu jucatorii de pe piata.
Consideram ca Ordonanta de Urgenta nr. 19 reprezinta o evolutie necesara in vederea revenirii la o piata liberalizata a gazelor naturale.
Conform evaluarii noastre preliminare, impactul net al acestor masuri asupra rezultatului din exploatare al Grupului OMV Petrom pentru 2019 este de aproximativ (40) milioane de euro", se arata in documentul postat de companie pe site-ul BVB.
Tot Ordonanta 114 - impreuna cu Legea Offshore - a fost cea care a determinat OMV Petrom sa isi amane decizia de a incepe exploatarea gazelor din Marea Neagra.
In context, compania informeaza ca - desi legile din Romania sunt descurajante - nu si-a pierdut speranta de a gasi solutii pentru a extrage gazele din perimetrul Neptun Deep din Marea... mai mult
Vineri, 03 Mai 2019, ora 15:19
Bugetul din acest an al municipiului Cluj-Napoca va avea o pierdere de 20 de milioane de euro, lucru care va afecta proiectele de investitii, a anuntat primarul Emil Boc miercuri, la o dezbatere pe aceasta tema.
Edilul clujean a precizat ca pierderile sunt generate de anumite masuri, precum suportarea 100% din bugetul local a drepturilor asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau de impactul cresterii salariului minim pe economie in constructii.
"Bugetul general al municipiului Cluj-Napoca este de 326 de milioane de euro si este compus din 190 de milioane de euro bugetul de functionare si 136 de milioane de euro bugetul de dezvoltare. (...) Din nefericire, vestile nu sunt bune nici anul acesta din perspectiva resurselor financiare din cotele din impozitul pe venit. Dupa ce anul trecut am avut o pierdere de 16 milioane de euro, in acest an avem o pierdere de 20 de milioane de euro. Aceasta este generata de suportarea 100% din bugetul local a drepturilor asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav si a indemnizatiilor persoanelor cu handicap grav, de diferenta intre cotele defalcate din impozitul pe venit incasate in primele trei luni fata de cat ar fi trebuit sa incasam si de impactul cresterii salariului minim pe economie in constructii. Sunt cheltuieli pe care trebuie sa le suportam si care diminueaza proiectele noastre de investitii, ale orasului", a spus Emil Boc.
El a adaugat ca municipiul mai are depuse proiecte, in valoare de 420... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 19:46
Societatea Tel Drum a pierdut procesul intentat Consiliului Judetean Teleorman in care cerea suspendarea hotararii prin care insula Belina si Bratul Pavel au revenit in administrarea Apelor Romane. Decizia poate fi contestata.
"Respinge exceptia lipsei de interes invocata de parata,ca nefondata. Respinge ca nefondata cererea de suspendare a Hotararii Consiliului Judetean Teleorman nr. 135/26.11.2018 formulata de reclamanta SC Tel Drum SA in contradictoriu cu paratul Consiliul Judetean Teleorman. Cu recurs in termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Teleorman", este minuta Tribunalului Teleorman.
Decizia de a deschide procesul vine dupa ce, la sfarsitul lunii noiembrie 2018, CJ Teleorman a adoptat un proiect de hotarare prin care Insula Belina si Bratul Pavel au trecut din nou in administrarea statului, dupa cinci ani in care s-au aflat in inchirierea Tel Drum.
Citeste si: Insula Belina revine in proprietatea statului, dupa ce Tel Drum nu a facut nimic acolo in ultimii 5 ani
Ancheta DNA
Modul in care insula Belina si Bratul Pavel au ajuns la societatea Tel Drum a fost investigat de DNA.
In iunie 2018, procurorii au dispus trimiterea in judecata a lui Sevil Shhaideh, actual consilier al premierului Viorica Dancila, sub acuzatia de abuz in serviciu comis in perioada in care a fost secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP).
In acelasi dosar vor fi judecate alte... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2019, ora 13:38