Peste 150.000 de persoane fizice si aproximativ 10.000 de companii au solicitat pana in prezent amanarea platii ratelor la credite, termenul limita pentru depunerea cererilor fiind jumatatea lunii mai, a declarat vineri, pentru AGERPRES, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Florin Danescu.
"Peste 150.000 de persoane fizice (au solicitate amanarea ratelor la credite - n.r.) si aproximativ 10.000 de companii. Din aproximarile pe care le facem in momentul de fata", a spus Florin Danescu, intrebat care este numarul de cereri de amanare a ratelor la credite primit de banci.
Potrivit presedintelui executiv al ARB, clientii au inceput sa depuna cereri de cand bancile au oferit solutii, dar volumul a crescut foarte mult in ultimele zile, dupa aparitia normelor de aplicare pentru Ordonanta 37.
El a mentionat ca cererile se pot depune pana la jumatatea lunii mai, iar daca ritmul de crestere a numarului de solicitari se mentine, se consuma portofoliul de clienti. "Nu stiu daca ar fi bine, ca nu e vorba de resurse sau ca nu ar vrea bancile. Doamne fereste! Ci de faptul ca inseamna ca oamenii nu ar face selectia intre cei care chiar au nevoie sau pur si simplu ar cere toata lumea fara sa aiba nevoie. Ar fi o greseala pentru ca si-ar incarca nota de plata fara rost", a declarat Florin Danescu.
De asemenea, el a mentionat ca volumul este foarte mare pe comunicare nu numai despre credite, dar si pentru restul produselor. Clientii ar putea sa foloseasca... mai mult
Vineri, 10 Aprilie 2020, ora 14:54
Cei care doresc refinantarea unui credit pentru a beneficia de noul indice de calcul a ratelor trebuie sa compare dobanda efectiva anuala a tuturor bancilor din piata si sa incerce sa plateasca in avans cat mai mult, pentru a reduce din comisioane, a declarat, miercuri, Irina Chitu, analist si director general al platformei de servicii financiare Finzoom.
"Trebuie sa ne uitam si sa comparam intreaga piata, pentru ca sunt banci care au mentinut dobanzile, banci care le-au marit si unele care le-au scazut. Comparatia s-a facut pentru propriul produs. Daca facem o comparatie intre banci, sa o facem nu doar dupa dobanda, ci in functie de dobanda anuala efectiva, ceea ce inseamna costul total al creditului, atat dobanzi, cat si comisioane. Si sa facem un top al bancilor in functie de dobanda pentru creditul pe care ni-l dorim. Aceasta deoarece o banca e posibil sa fi marit dobanzile, dar in continuare sa fie in top 5, iar una sa fi micsorat dobanzile, dar sa nu fie in top 5", considera Chitu, care a participat la Forumul Pietei Financiare.
Ea a precizat ca orice credit refinantat presupune costuri suplimentare, iar, daca vorbim de unul ipotecar, aici intra si costurile cu tertii, respectiv cele cu evaluatorul si notarul, care pot ajunge chiar si la 1.000 de euro.
"Primul pas pentru refinantare este sa mergem la banca si sa spunem care este problema, sa facem impreuna cu ea simulari. Important este sa comparam, sa luam o decizie pentru noi, fiecare, cum ne imprumutam.... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 15:47
Guvernul a adoptat, in sedinta de vineri, o ordonanta de urgenta prin care creditele de angajament neutilizate in perioada 2017 - 2018, in cadrul Programului National de Dezvoltare Locala 2, pot fi folosite pana in 2020 pentru finantarea proiectelor de investitii, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Nelu Barbu.
El a precizat ca aceasta ordonanta s-a aflat pe ordinea de zi suplimentara a sedintei de Guvern de vineri.
"Pe lista suplimentara a fost de la Ministerul Dezvoltarii o ordonanta de urgenta privind prorogarea unui termen, in sensul ca sumele neutilizate, creditele de angajament neutilizate in 2017 - 2018 privind Programul National de Dezvoltare Locala 2 sa poata fi folosite in continuare, pana la epuizarea PNDL, pana in 2020. Este o prorogare de termen pur si simplu, in sensul ca pot folosi sumele pentru finantarea proiectelor de investitii", a spus Nelu Barbu, la finalul sedintei de Guvern.
Programul National de Dezvoltare Locala reprezinta sursa principala de finantare pentru infrastructura locala si are la baza principiul conform caruia in fiecare localitate din tara trebuie sa fie asigurat un set minim de servicii publice in domeniile: sanatate, educatie, apa - canalizare, energie termica si electrica, inclusiv iluminat public, transport/drumuri, salubrizare, cultura, culte, locuire si sport.
Constructia unui buget bazata pe programare multianuala presupune executia curenta a bugetului si executia multianuala. Creditele de angajament... mai mult
Vineri, 28 Decembrie 2018, ora 20:29
Presedintele Klaus Iohannis a sesizat miercuri CCR cu privire la neconstitutionalitatea Legii privind aprobarea OUG nr. 14/2015 pentru completarea Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si pentru modificarea art. 39 alin. (7/2) din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale pe motiv ca aduce atingere autonomiei administratiei publice locale.
Legea reglementeaza posibilitatea ca, in situatia in care primarul se afla in imposibilitatea exercitarii mandatului si consiliul local este dizolvat, iar functia de secretar al unitatii este vacanta, prefectul sa numeasca prin ordin o persoana, prin detasare, care sa exercite atributiile secretarului unitatii administrativ-teritoriale, pentru rezolvarea problemelor curente ale acesteia, pana la organizarea de catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici a concursului pentru ocuparea functiei de secretar al unitatii administrativ-teritoriale.
Salarii cu 10% mai mari pentru bugetari - Klaus Iohannis a promulgat ...citeste mai departe despre "Iohannis ataca la CCR legea prin care un functionar poate ajunge ordonator de credite" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 17:19
Ordonatorii principali de credite vor avea asigurate resursele bugetare pana la sfarsitul anului, in conformitate cu media lunara cheltuita in primele cinci luni, urmand ca pana la sfarsitul lunii iulie sa fie realizata si prima rectificare bugetara, a declarat, miercuri, ministrul Finantelor, Florin Georgescu, intr-un briefing de presa.
"In analiza proiectiei rectificarii, care va avea loc pana la sfarsitul lunii, s-a luat in calcul un criteriu obiectiv ca pe urmatoarele sase luni sa se asigure cel putin aceeasi medie lunara de fonduri care s-a cheltuit la nivelul primelor cinci luni.(...) Bugetul a fost construit pe un deficit de 1,8 - 1,9%, iar ceea ce s-a negociat in runda de discutii din mai de catre Guvernul Ponta cu creditorii internationali a insemnat un deficit admisibil de 2,2%. Acesta a creat marja pentru majorarile salariale si pentru plata unor datorii", a spus Georgescu.
Ministrul Finantelor a subliniat ca institutiile si ministerele cer suplimentari la fiecare rectificare, care pot fi satisfacute intr-un anumit cuantum, dar de obicei mai mic.
"Asa se intampla de fiecare data: se cere mai mult, dar se accepta cat este posibil si in limitele convenite cu finantatorii internationali", a spus Georgescu.
Acesta a precizat ca vor fi asigurati banii pentru reintregirea salariilor, in cuantum de 8% in prima etapa, dar si pentru urmatoarea care va avea loc in decembrie. mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 19:16
Parlamentarii au adoptat, luni seara, pe articole, textul Legii bugetului de stat pe 2011, admitand doua amendamente, dintre care unul de fond, plenul urmand sa inceapa de marti dezbaterea bugetelor principalilor ordonatori de credite, precizeaza Mediafax.
Sedinta a fost suspendata in jurul orei 22.00, cu patru ore inainte de termenul stabilit initial de plen, urmand ca lucrarile sa fie reluate marti, la ora 9.00.
Primul amendament aprobat vizeaza articolul 34, unde parlamentarii au acceptat amendamentul propus de Petru Calian (PDL) si respins initial la Comisiile de buget finante.
Articolul 34, in forma amendata, prevede ca "in anul 2011, cheltuielile pentru transmiterea si achitarea drepturilor de asistenta sociala finantate din bugetul de stat sau din transferuri de la bugetul de stat catre bugetele locale, si care se platesc la domiciliul beneficiarilor prin Compania Nationala «Posta Romana» - S.A., se calculeaza prin aplicarea unui coeficient negociabil ce nu poate depasi 1,05% din valoarea sumelor virate".
Parlamentarii au acceptat, de asemenea, articolul 39 in forma amendata, care prevede ca " ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat au obligatia sa transmita Ministerului Finantelor Publice detalierea in structura, pe functii, a numarului maxim de posturi finantat prin Legea bugetului de stat pe anul 2011 si fondul aferent salariilor de baza, in termen de 30 de zile de la publicarea prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei,... mai mult
Marti, 21 Decembrie 2010, ora 00:09
Comisiile parlamentare de buget-finante au adoptat, vineri seara, bugetele pe anul 2011 pentru 29 de institutii, in forma propusa de Guvern, fiind acceptate modificari doar in cazul SIE si al Curtii de Conturi, dezbaterile pe anexa ordonatorilor de credite urmand sa fie reluate sambata dimineata, anunta Mediafax.
Bugetul Curtii de Conturi, de altfel primul luat in discutie de parlamentari, a fost adoptat cu o modificare prin care o suma de 4,5 milioane de lei de la cheltuieli de personal se transfera la capitolul cheltuieli de capital.
Presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, le-a cerut membrilor comisiilor reunite de buget-finante suplimentarea bugetului cu 4,5 milioane lei la capitolul cheltuieli de capital, explicand ca sunt probleme cu sediile, din cauza ca multe imobile au fost revendicate de mostenitori.
O alta exceptie a fost in cazul bugetului SIE, care a fost suplimentat cu 5 milioane de lei la capitolul "Bunuri si Servicii", bani care vor fi primiti din Fondul de rezerva al Guvernului.
Bugetele altor institutii, intre care SRI, STS, SPP, Administratia Prezidentiala, ICCJ, CSM, CC, AEP, CNSAS, ANI, Academia Romana, SRR, SRTV, ICR, au fost aprobate fara amendamente.
Bugetul ORNISS, care urma sa fie aprobat vineri seara, a fost amanat pentru duminica.
De asemenea, nu a fost dezbatut bugetul Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, institutia neavand un reprezentant care sa sustina proiectul.
Anterior dezbaterii bugetului defalcat pe ordonatorii... mai mult
Sambata, 18 Decembrie 2010, ora 01:43
Ordonanta ce transpune directiva europeana pentru credite va fi publicata joi in Monitorul Oficilial si va intra in vigoare peste 10 zile, clientii bancilor putand beneficia de prevederile acesteia din 20 iunie, a declarat joi presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, precizeaza NewsIn."Bancile trebuie sa respecte ordonanta incepand cu ziua a zecea de la data publicarii ei in Monitorul Oficial", a explicat presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), Constantin Cerbulescu.Astfel, dupa 20 iunie, clientii vor putea solicita bancilor returnarea anticipata a creditelor cu un comision de rambursare de maximum 1% pentru credite cu dobanda fixa daca perioada de timp dintre rambursarea anticipata si data convenita pentru incetarea contractului de credit este mai mare de un an, si de 0,5% daca aceasta perioada este mai mica de un an.Tot din 20 iunie, solicitantii de credite se pot retrage dintr-un contract in 14 zile calendaristice de la semnarea acestuia.
La 10 zile de la publicarea ordonantei in Monitorul Oficial, bancile vor avea la dispozitie alte 90 de zile ca sa modifice contractele de credit, implicit valoarea comisionului de rambursare anticipata, prin acte aditionale la contractele initiale.Constantin Cerbulescu sustine ca institutia prevazuse initial un termen de 60 de zile pentru modificarea contractelor, dar a extins perioada cu inca o luna, astfel ca bancile mai pot cere o extindere a acestei perioade.BNR a facut observatii in favoarea... mai mult
Joi, 10 Iunie 2010, ora 15:24
Sumele alocate pentru proiectele cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare nu vor putea fi redirectionate de catre ministere sau alti ordonatori principali, Ministerul Finantelor fiind singura institutie abilitata sa efectueze realocari exclusiv pentru proiecte similare.
"Se interzice ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat sa efectueze virari de credite de la titlul «Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare» la celelalte titluri de cheltuieli din cadrul aceluiasi capitol sau la alte capitole bugetare", se arata in proiectul bugetului de stat pe 2010, obtinut de MEDIAFAX.
Mai mult, proiectul stabileste ca sumele prevazute la titlul "Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare" nu pot fi redistribuite la alte cheltuieli pe parcursul anului 2010 si nu pot fi cedate la Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Guvernului prevazut in bugetul de stat.
Totusi, documentul prevede ca Ministerul Finantelor Publice are autoritatea sa efectueze, pe parcursul intregului an, redistribuiri de credite de angajament si de credite bugetare intre ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat, in functie de stadiul implementarii, la nivelul fiecarui ordonator de credite, a proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile postaderare, dar cu incadrarea in nivelul total al fondurilor de la bugetul de stat aprobate la titlul "Proiecte cu finantare din fonduri externe... mai mult
Luni, 21 Decembrie 2009, ora 15:58