UE ar putea incepe o ancheta pentru a determina daca Google si-a sustinut platforma Android si serviciile destinate smartphopne-urilor si tabletelor prin licentierea sub cost si contracte de exclusivitate cu producatorii.
Autoritatile antitrust ale UE s-au concentrat, in faza preliminara a investigatiei, pe acordurile dintre Google si furnizorii de smartphone-uri care ar putea incalca reglementarile privind concurenta, arata documente obtinute de Financial Times.
Investigatia informala, deschisa de peste un an, a fost accelerata de sesizari recente transmise Comisiei de 14 companii rivale intre care Microsoft, Nokia si Oracle.
Acuzatiile includ licentierea software-ului Android sub costuri si "posibile cereri din partea Google pentru anularea sau amanarea lansarilor de smartphone-uri" bazate pe sisteme de operare rivale sau livrate cu servicii mobile rivale.
Comisia va analiza si daca Google a impus acorduri de exclusivitate cu producatorii de smartphone-uri si tablete in privinta preinstalarii unor servicii ale Google care sunt livrate de obicei impreuna cu Android, precum YouTube.
Aproximativ 74% din totalul dispozitivelor mobile vandute in T1 erau dotate cu Android
Utilizarea la scara larga a Android de catre producatorii de smartphone-uri a consolidat pozitia Google de lider pe servicii mobile online, precum cautare sau harti. Dispozitivele mobile cu sistemul de operare Android au reprezentat 74% din totalul vanzarilor la nivel global in primul... mai mult
Sambata, 15 Iunie 2013, ora 11:10
O asociatie spaniola care reprezinta utilizatori de programe cu sursa deschisa a depus o plangere impotriva companiei Microsoft la Comisia Europeana, intr-o noua sesizare impotriva dezvoltatorului Windows, in urma unei amenzi semnificative aplicate la inceputul acestei luni.
Asociatia Hispalinux, formata din 8.000 de membri si care ii reprezinta pe utilizatorii sistemului de operare Linux, a precizat ca Microsoft a ingreunat posibilitatea ca utilizatorii calculatoarelor vandute cu platforma Windows 8 sa treaca la Linux si alte sistem de operare, relateaza Reuters.
Liderul Hispalinux, avocatul Jose Maria Lancho, a spus ca a inmanat marti plangerea Reprezentantei Comisiei Europene la Madrid.
In textul de 14 pagini, Hispalinux a subliniat ca Windows 8 contine "un mecanism de obstructionare" numit UEFI Secure Boot care controleaza pornirea calculatorului, ceea ce inseamna ca utilizatorii trebuie sa apeleze la Microsoft pentru a incarca un alt sistem de operare.
Comisia Europeana a amendat pe 6 martie Microsoft, liderul mondial in sisteme de operare pe calculator, cu 561 de milioane de euro pentru ca nu le-a oferit utilizatorilor posibilitatea de a alege browser-ul de internet. mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 15:52
Microsoft risca o amenda record din partea Uniunii Europene, din cauza browser-elor instalate in mod automat pe PC-urile vandute anul trecut.
Amenda Uniunii Europene ar putea fi anuntata chiar la sfarsitul lunii martie, potrivit Slash Gear.
"Comisia Europeana intentioneaza sa amendeze compania Microsoft inainte de Paste", a declarat pentru Reuters o sursa familiara investigatiei. Inca nu se stie exact suma cu care va fi amendata compania de software, dar potrivit zvonurilor va fi foarte mare, din cauza faptului ca Microsoft a avut mai mult timp la dispozitie pentru a remedia semnalarile impuse de Uniunea Europeana.
Uniunea Europeana a avertizat compania Microsoft inca din octombrie 2012, iar in acel moment amenda maxima care putea fi aplicata era de 7,4 miliarde de dolari.
Microsoft a platit deja, de-a lungul timpului, in jur de 2,1 miliarde de dolari, pentru diverse incalcari ale legii antitrust, la care s-au adaugat penalitati.
In 2004, sistemul de operare Windows dezvoltat de Microsoft era instalat pe 95% dintre PC-urile din lume. Compania a fost amendata atunci pentru ca a refuzat sa respecte decizia CE de a furniza rivalilor informatii care sa ii ajute sa lucreze pe platforma software Windows. mai mult
Sambata, 02 Martie 2013, ora 12:02
Uniunea Europeana investigheaza si ar putea sanctiona compania Microsoft cu pana la 10% din cifra de afaceri, pentru ca nu a reusit sa respecte intelegerea antitrust stabilita inca din 2009, privitoare la asigurarea de optiuni pentru alegerea browser-elor web in sistemul de operare Windows 7.
Compania a fost deja amendata in ultimii 10 ani cu peste un miliard de euro (1,3 miliarde de dolari) de catre Comisia Europeana pentru incalcarea diverselor reguli UE.
Incalcarea intelegerii dintre Microsoft si Uniunea Europeana a fost semnalata inca din luna iunie, cand Comisia Europeana a anuntat in mod formal intentia de a deschide procedurile impotriva companiei Microsoft.
Compania a admis "erori tehnice", chiar in aceeasi zi si a comunicat ca va lua "decizii imediate" pentru a corecta problema.
"Urmatorul pas este deschiderea unei proceduri formale pentru incalcarea intelegerii", a declarat joi comisarul european Joaquin Almunia, potrivit Reuters.
"Investigatia nu va fi una de lunga durata pentru ca firma a recunoscut in mod explicit incalcarea intelegerii".
Microsoft ramane in stadiul de investigare din partea Comisiei Europene, cu incalcari similare, si in cazul altor sistem de operare, precum Windows RT.
Compania a publicat recent o actualizare pentru sistemul de operare Windows 8, prin intermediul careia utilizatorii isi vor putea alegere browser-ul preferat. mai mult
Joi, 27 Septembrie 2012, ora 15:08