Razboiul hibrid. Vladimir Putin viruseaza Ucraina de Ziua Independentei

Duminica, 02 Iulie 2017, ora 12:07
916 citiri

Ucraina a fost tinta unui masiv atac informatic la inceputul acestei saptamani. Un virus asemanator cu WannaCry, folosit pentru atacul din luna mai care a afectat multe state din Uniunea Europeana si SUA, a paralizat acum institutiile publice din Kiev, mai multe banci si companii.

Mai multi oficiali ucraineni banuiesc ca in spatele atacului se afla armata de hackeri condusa de Vladimir Putin.

"Razboiul din mediul online a produs groaza printre milioane de utilizatori de computere si a provocat importante pagube materiale companiilor si institutiilor publice. Aceasta este doar o parte din razboiul hibrid dus de Imperiul Rus impotriva Ucrainei", a scris pe Facebook Anton Gerashenko, membru al parlamentului ucrainean.

In acest moment nu exista o confirmare oficiala in ce priveste autorii atacului si va fi greu de obtinut, dar contextul i-a determinat pe mai multi experti in securitate sa banuiasca Moscova, desi, in aceeasi zi, mai multe companii din Rusia s-au plans si ele ca au computere infectate.

Citeste si Rusia si NATO sunt in garda: Incepe o noua cursa a inarmarii

Urmele virusului au fost gasite intr-un soft realizat de compania locala M.E.Doc care foloseste sistemul de operare Microsoft Windows. Acest program e unul de contabilitate si e utilizat pe scara larga de catre firmele si institutiile din Ucraina.

Virusul a fost plasat intr-o versiune de update a programului M.E.Doc, iar efectul a fost blocarea tuturor computerelor care utilizau programul si, apoi, raspandirea virusului de la un terminal la altul.

Un spion ucis ziua-n amiaza mare

Atacul a avut loc cu o zi inainte de Ziua Constitutiei, in care ucrainenii sarbatoresc castigarea independentei fata de Rusia.

Cu cateva ore inainte de a fi declansat atacul cibernetic, Maksim Shapoval, un ofiter de informatii militare, a fost ucis de o bomba plasata in masina sa. A fost ultima victima dintr-o serie de atentate care au vizat persoane ce critica si lupta cu politica de forta a Kremlinului.

O masina capcana a explodat in Kiev si a ucis un ofiter de informatii al armatei ucrainene. La cateva ore s-a declansat si atacul cibernetic - Foto: Hepta.ro

Atacul cibernetic apare intr-un context si mai ciudat. Cu doar doua saptamani in urma, cetatenii ucraineni au primit dreptul de a circula fara viza in Uniunea Europeana. Aceasta decizie luata la Bruxelles pentru a sustine drumul catre piata comuna al Kievului a fost intampinata cu entuziasm in Ucraina. Multi turisti din republi ...citeste mai departe despre "Razboiul hibrid. Vladimir Putin viruseaza Ucraina de Ziua Independentei" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Putin Ucraina Rusia, #Putin razboi hibrid, #Ucraina virus computere , #Stiri International