Intrunirea de joi a liderilor Bancii Centrale Europene este extrem de importanta, dupa ce, in ultimele luni, institutiile europene nu au furnizat solutii concrete impotriva crizei. Un lucru este clar vizavi de sedinta de joi: fiecare cuvant al lui Mario Draghi va fi analizat.
In timp ce politicile monetare ale BCE sunt principalul subiect al intrunirii de joi, investitorii, analistii si oficialii europeni asteapta, de fapt, detalii privind planul Bancii de achizitie de titluri de stat, cu alte cuvinte, planul de salvare al zonei euro.
Banca Centrala Europeana se afla sub o presiune a pietelor care a fost in continua crestere in ultimele luni. In ultimele saptamani, insa, rabdarea investitorilor a ajuns aproape de limita, mai ales dupa declaratiile facute de Mario Draghi, presedintele BCE, conform carora institutia este dispusa sa faca "orice e nevoie" pentru a salva euro.
Mai mult, tari precum Spania si Italia, ale caror costuri de finantare au crescut substantial in aceasta vara, fac presiuni asupra Bancii pentru a o motiva sa reporneasca programul de achizitie de obligatiuni. Mario Draghi se afla, insa, intre dorinta de a ajuta tarile aflate in dificultate si dorinta de a face pe plac membrilor Consiliului de Administratie, unde opinia sefului Bundesbank, Jens Weidmann, care se opune acestui plan, cantareste foarte mult.
In plus, chestiunea achizitiei de titluri de stat subliniaza si diferentele majore dintre Franta si Germania. In timp ce seful Bancii... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 08:31
Economistii si politicienii italieni ii transmit premierului Mario Monti sa nu ceara ajutor Uniunii Europene, gasind solutii peste solutii, doar pentru a nu ajunge in situatia in care trebuie sa depinda de Germania si Bruxelles.
"Putem sa ne descurcam singuri", spun italienii in cor, dupa ce numeroase propuneri de masuri pentru ameliorarea crizei au fost trimise lui Mario Monti. Aceste voci nu vor putea fi ignorate de premier atunci cand acesta va lua o decizie cu privire la solicitarea unui ajutor din partea Europei, scrie CNN.
Cea mai recenta propunere din parlament prevede plata in avans a taxelor. "Inainte sa ajungem ca grecii, vrem sa demonstram ca ne putem salva singuri", a spus Giulio Santagata, fost ministru si unul dintre cei doi politicieni care au propus masura.
In timp ce el recunoaste ca aceasta masura, de una singura, nu va rezolva problema datoriei Italiei, Santagata spera ca guvernul sa ia masuri.
O propunere mai radicala a fost facuta de partidul de centru-dreapta, din care face parte fostul premier, Silvio Berlusconi, care pare sa devina o adevarata campanie inainte de alegerile de anul viitor, mai ales prin pozitia anti-Germania promovata.
Renato Brunetta, aspirant la postul de ministru de Finante, spune ca masura ar sterge aproximativ 400 de miliarde de euro din datoria de peste 2.000 de miliarde de euro a Italiei, in urmatorii cinci ani. El a refuzat sa dea mai multe detalii, inainte ca propunerea sa ajunga la Mario Monti.... mai mult
Miercuri, 08 August 2012, ora 18:15
In urma cu un an, premierul italian, Silvio Berlusconi, a primit o scrisoare de la cei doi oameni care aveau in maini soarta tarii sale: Jean-Claude Trichet, presedintele de atunci al BCE, si Mario Draghi, fostul guvernator al bancii centrale italiene. In scrisoare erau incluse masurile urgente care trebuiau adoptate.
Masurile incluse variau de la reforme structurale la reduceri bugetare, pentru a recastiga increderea investitorilor care isi vindeau titlurile de stat italiene. Berlusconi a inceput sa aplice din acele reguli, iar BCE a inceput sa cumpere obligatiuni pentru a scadea costul de finantare al Italiei. Imediat ce presiunea pietelor s-a diminuat, Berlusconi a inceput insa sa revina asupra masurilor, scrie The Economist.
Experienta prin care a trecut in august 2011 explica, intr-o anumita masura, precautia de care a dat dovada Draghi in declaratiile de saptamana aceasta, cand a declarat ca BCE este pregatita sa reinceapa programul de achizitie de titluri de stat cu o conditie: vrea ca guvernele tarilor cu probleme sa ceara ajutor oficial din parea institutiilor zonei euro si sa fie de acord cu o serie de programe de reforma economica.
Desi in urma cu o saptamana el declara ca BCE e pregatita sa faca orice e nevoie pentru a salva zona euro, el s-a aratat mult mai precaut in urma sedintei Consiliului de Administratie de joi. Investitorii si-au aratat imediat nemultumirea fata de schimbarea din tonul sefului BCE, euro pierzand teren fata de dolar, iar... mai mult
Vineri, 03 August 2012, ora 18:43
O Europa intreaga asteapta, joi, deciziile intrunirii consiliului Bancii Centrale Europene, in masura sa salveze zona euro de la colaps.
Sentimentul pietelor financiare este unul optimist. Euro a castigat teren fata de restul valutelor, iar indicii bursieri europeni s-au apreciat. Reactiile pozitive inaintea intrunirii s-au simtit si pe pe piata americana, unde contractele futures au crescut cu 0,2%. Actiunile din Asia au scazut, pe masura ce moneda euro si pretul marfurilor a crescut, scrie Reuters.
Presedintele BCE, Mario Draghi, si-a exprimat, in cursul saptamanii trecute, disponibilitatea de a face tot ce e necesar pentru a salva moneda euro, inclusiv de a interveni pe piata titlurilor de stat. Afirmatiile oficialului european au avut efecte imediate pe piete, incurajand investitorii sa parieze pe Europa. Daca deciziile necesare nu vor fi luate joi, pietele ar putea reactiona negativ, scrie Bloomberg.
"Daca Draghi nu vine cu o solutie concreta, pietele vor reactiona prost, iar BCE se va confrunta cu o criza in adevaratul sens al cuvantului. Nu vad cum ar putea Draghi sa compenseze prin cuvinte lipsa de actiuni concrete", a declarat economistul-sef al Societe Generale din Londra.
Investitorii si politicienii sunt nerabdatori ca BCE sa ia o serie de masuri pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane, care ameninta sa "darame" economiile Spaniei si Italiei si sa destrame uniunea monetara a celor 17 state. Chiar daca declaratiile lui Draghi de saptamana... mai mult
Joi, 02 August 2012, ora 10:33
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a lasat sa se inteleaga ca va implementa noi stimulente financiare, daca economia europeana va continua sa se deterioreze.
In timp ce factorii de decizie prezenti la intrunirea BCE de la Barcelona nu au discutat deloc despre o reducere a ratei dobanzii de politica monetara, Mario Draghi a punctat faptul ca noile previziuni privind cresterea economica si inflatia vor schimba atitudinea BCE.
Incertitudinea angajamentelor viitorilor lideri politico-economici din Grecia si Franta, implementarea reformei fiscale, alaturi de inrautatirea situatie economice si a reaprinderii tensiunilor pe pietele financiare, ar putea forta mana presedintelui BCE pentru o serie de masuri drastice.
Este posibila o noua reducere a dobanzii
"Exista temeri serioase in ceea ce priveste o retrogradare a perspectivelor de crestere economica din partea BCE", a declarat Joerg Kraemer, economis-sef la Commerzbank AG, in Frankfurt.
"Mario Draghi a facut o aluzie indirecta la faptul ca la urmatoarea intrunire a BCE vor fi facute publice noile prognoze. Din moment de BCE va revizui negativ persepectivele de crestere economica, este posibila o noua reducere a dobanzii de politica monetara", sustine Joerg Kraemer.
Masurile de austeritate, menite sa stopeze criza datoriilor, au impins statele din zona euro inapoi in recesiune, iar pe politicienii din Grecia in poate incuraja in incercarea de a reduce imensa datorie externa.... mai mult
Vineri, 04 Mai 2012, ora 12:41
Presedintele american Barack Obama a salutat marti "etapele pozitive" parcurse de liderii UE in fata crizei din zona euro, in timpul unei convorbiri telefonice cu cancelarul german Angela Merkel, a declarat purtatorul de cuvant al presedintiei americane, Jay Carney.
"Europenii au luat masuri importante pentru a raspunde crizei", a declarat Jay Carney, dupa adoptarea unui nou plan de salvare pentru Grecia. In cadrul conferintei de presa cotidiene, purtatorul de cuvant a estimat totusi ca "trebuie luate masuri suplimentare" pentru rezolvarea acestei crize.
"Presedintele (Obama) i-a multumit cancelarului pentru rolul sau de lider si a salutat acordul de noaptea trecuta privind un nou plan de salvare a Grecia care sa ajute la reducerea datoriei sale la un nivel viabil", a mai spus Jay Carney.
Oficialul american a precizat ca cei doi lideri "sunt de acord asupra faptului ca pactul fiscal european prevazut, actiunile recente ale Bancii Centrale Europene, precum si reformele din Spania si Italia, au constituit etape pozitive in lupta impotriva crizei din zona euro". mai mult
Marti, 21 Februarie 2012, ora 21:21
Premierul italian Mario Monti vrea sa implementeze mai multe masuri de liberalizare pentru sustinerea concurentei in sectoare cheie ale economiei si industriei, pentru a intari cresterea economica, vizand in principal reducerea privilegiilor pentru companiile dominante, transmite Reuters.
Masurile de liberalizare vor fi introduse intr-un pachet de reforme privind cresterea economica. Autoritatile de la Roma au adoptat in decembrie un program de austeritate de urgenta de 33 miliarde euro, incercand sa recastige increderea pietelor financiare in finantele publice ale Italiei, pentru a reduce costurile legate de datoria de stat.
Passera: Masurile de liberalizare vor fi introduse treptat
"Vrem sa creem mai mult loc pentru concurenta bazata pe merite, in diverse sectoare. Asta implica reducerea protectiei si impiedicarea modalitatilor prin care sectoarele industriei incearca sa creeze avantaje pentru cei din interior, in detrimentul celor din exterior", a declarat Monti intr-un interviu la televiziunea Rai.
Ministrul Industriei, Corrado Passera, a declarat ca masurile de liberalizare vor fi introduse treptat, pe parcursul a cateva luni, si vor acoperi numeroase sectoare ale economiei.
"Vom lua masuri in fiecare sector: gaze, energie, comert, transporturi, profesii. Fiecare pas va fi orientat catre asigurarea unei cresteri economice mai suistenabile", a declarat Passera intr-un interviu publicat duminica de Corriere della Sera.
Consiliul concurentei din Italia... mai mult
Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 11:20
Premierul italian Mario Monti a cerut "suplimentarea semnificativa" a resurselor fondului de urgenta destinat statelor cu probleme financiare din zona euro, dupa ce Italia s-a imprumutat la dobanzi ridicate, chiar daca in scadere usoara.
Costurile de imprumut au coborat de la maxime record de la intrarea tarii in zona euro, insa investitorii au cerut un randament apropiat de nivelul "psihologic" de 7% pentru datoria pe zece ani. Italia a vandut joi obligatiuni de 7 miliarde de euro, in intervalul 5-8,5 miliarde de euro vizat.
Randamentul titlurilor pe zece ani a coborat la 6,98%, de la recordul de 7,56% la sfarsitul lunii noiembrie, iar pentru titlurile pe trei ani la 5,62%, de la maximul de 7,89% consemnat tot la sfarsitul lunii noiembrie.
Nivelul ridicat al randamentelor mentine presiunea asupra celei de-a treia mari economii din zona euro, care are de refinantat sume mari anul urmator, iar traderi au afirmat ca Banca Centrala Europeana (BCE) a intervenit pe piata secundara pentru a cumpara obligatiuni italiene dupa licitatie, in incercarea de a impiedica o crestere a costurilor de imprumut.
Masura fara precedent a BCE de a introduce lichiditati de aproape 500 miliarde de euro in sistemul financiar si masurile de austeritate adoptate de guvernul de la Roma in decembrie au redus presiunea din partea investitorilor la o licitatie de obligatiuni pe termen scurt, organizata miercuri, dar vanzarea de titluri pe perioada mai lunga ramane inca o provocare. mai mult
Joi, 29 Decembrie 2011, ora 19:25
Seful guvernului italian, Mario Monti, considera ca supravegherea de catre Uniunea Europeana si FMI a respectarii angajamentelor bugetare si a reformelor economice asumate de Italia este binevenita si o recomanda restului Europei, relateaza AFP.
"Poate pentru ca am facut parte dintre cei care au exercitat supravegherea, intr-un domeniu delicat al pietei si concurentei, am tendinta sa o sustin. Este intotdeauna util sa existe evaluari obiective", a spus Monti.
Fostul comisar european a subliniat ca sugereaza ca acest tip de supraveghere sa aiba loc in toate tarile Uniunii Europene.
Referitor la Fondul Monetar International, Monti a indicat ca este vorba de o monitorizare incurajata de Italia si care va tine cont de faptul ca autoritatile de la Roma sunt pe cale si in mare parte au si aprobat planul de masuri economice.
Monitorizarea Italiei de catre UE si FMI a fost anuntata la inceputul lunii noiembrie, la incheierea summit-ului G20 de la Cannes.
Monti a declarat pe de alta parte ca Uniunea Europeana trebuie sa faca tot posibilul pentru a evita ca moneda euro, creata pentru a uni europenii, sa nu sfarseasca prin a-i diviza. mai mult
Luni, 05 Decembrie 2011, ora 20:00