Atac la criza: BCE, dispusa sa parieze din nou pe titlurile de stat

Joi, 12 Aprilie 2012, ora 17:46
1526 citiri
Atac la criza: BCE, dispusa sa parieze din nou pe titlurile de stat

Banca Centrala Europeana ar putea interveni din nou pe piata obligatiunilor pentru a linisti investitorii in privinta situatiei fiscale a Spaniei.

Declaratia facuta de Benoit Coeure, unul din directorii executivi ai BCE, ca Banca ar putea interveni pe piata a relaxat tensiunile si a scazut costul de imprumutare al Spaniei. Cu toate acestea insa, astfel de comentarii ar putea crea dispute in cadrul Bancii Centrale asupra uneltelor folosite in lupta anticriza, scrie Finantial Times.

In ultimii doi ani, BCE a achizitionat obligatiuni emise de guvernele zonei euro pentru a incerca sa usureze situatia statelor cu probleme si pentru a ajuta la scaderea costului de imprumut al respectivelor tari.

Programul de achizitie de titluri de stat al BCE nu a mai fost activ din ianuarie, din cauza scepticismului multor legislatori in privinta eficacitatii programului, in timp ce altii sunt de acord cu implicarea Bancii Centrale in problema datoriilor suverane.

Conform declaratiilor lui Coeure realizate miercuri la Paris, situatia din Spania nu este justificata. "Va interveni BCE? Avem un instrument, Programul de achizitii de obligatiuni, care nu a mai fost utilizat in ultima vreme, dar continua sa existe", a spus acesta.

Comentariile oficialului BCE au ajutat la scaderea costului de imprumut al Spaniei. Titlurile de stat pe 10 ani au scazut la 5,87%, dupa ce se ridicasera la 6% marti.

"In primul rand trebuie sa ne uitam la faptul ca dobanzile la care se imprumutau Spania, Italia si alte tari din sudul continentului au scazut foarte mult dupa ce BCE a intervenit (n.r. prin imprumutarea bancilor). S-a stabilizat situatia si pentru multe banci europene care erau privite cu nervozitate de piata prin portofoliile mari de datorii guvernamentale", declara economistul Aurelian Dochia.

Marco Valli, economistul sef al UniCredit pe zona euro a declarat ca, dupa parerea sa, costul de imprumut al Spaniei nu e inca destul de mare pentru ca BCE sa intervina in ajutorul Spaniei sau Italiei.

O repornire a Programului de achizitii de titluri de stat ar ridica multe controverse. "Unii vor fi de parere ca unele decizii politice din Spania sau Italia au contribuit la cresterea ingrijorarii investitorilor. In plus, cu lichiditati de 1 trilion de dolari in piata, BCE a actionat destul de indraznet, iar mingea e in terenul guvernelor", a mai adaugat acesta.

Coeure, oficialul BCE, a declarat ca noul guvern spaniol a luat deja "masuri puternice in lupta impotriva deficitului" si arata implicare politica. "Ce se intampla in acest moment pe pietele financiare nu reflecta actiunile lor", e parerea oficialului.

Comentariul indica pozitia BCE in privinta programului de achizitie de titluri de stat inca din luna mai 2010. Predecesorul lui Mario Draghi, Jean-Claude Trichet, a justificat atunci aceasta masura ca o modalitate de corectare a problemelor din piata de capital care afecteaza comportamentul BCE vizavi de politica monetara.

Draghi, concentrat pe inflatie si imprumuturile catre banci

Mario Draghi, presedintele BCE, a preferat inca din decembrie sa se concentreze pe injectiile de bani in piata, organizand doua transe de imprumuturi pe trei ani pentru bancile europene, suma ridicandu-se la 1 trilion de euro. Astfel, el a mizat pe ajutarea sistemului bancar si, astfel, pe ajutarea guvernelor si popoarelor europene.

Recent el a declarat ca o noua tinta a BCE este limitarea fluctuarii inflatiei din Europa, care poate fi foarte periculoasa.

In ceea ce priveste imprumuturile acordate bancilor europene, efectele in piata nu au fost cele scontate in prima instanta, iar analistul Ionel Blanculescu nu scoate din discutie posibilitatea implementarii unei a treia transa de imprumut.

"Ei probabil au prognozat acest comportament pe piata din partea bancilor, adica faptul ca banii se vor misca pe hartie si ca sumele acestea imense scoase din BCE se vor intoarce sub forma de depozite," spune Blanculescu.

#Banca Centrala Europeana titluri de stat, #bce obligatiuni, #BCE masuri anticriza , #stiri BCE