CE respinge informatiile privind trecerea rapida la euro a statelor UE din Europa Centrala si de Est

Luni, 06 Aprilie 2009, ora 15:55
1310 citiri
CE respinge informatiile privind trecerea rapida la euro a statelor UE din Europa Centrala si de Est

Comisia Europeana a respins luni informatiile dintr-un articol de presa ce cita un raport al Fondului Monetar International (FMI) si care sugera ca tarile UE din Europa Centrala si de Est ar trebui sa treaca la moneda unica, fara statut de stat al zonei euro cu drepturi depline, relateaza Reuters. 

Financial Times (FT) a citat un raport confidential apartinand FMI si conform caruia statele Uniunii Europene, din Europa Centrala si de Est, care se confrunta cu probleme ar trebui sa treaca la euro chiar daca nu ar deveni membre cu drepturi depline ale zonei euro.

Comisia Europeana a refuzat sa comenteze raportul aparut in Financial Times, insa a sugerat ca este depasit si a precizat ca Uniunea Europeana (UE) a luat mai multe masuri pentru a ajuta Europa de Est sa depaseasca criza financiara mondiala.

"Pare sa fie un raport intern, aparut cu o luna in urma. Nu avem comentarii legate de acest raport", a declarat luni un purtator de cuvant al Comisiei.

Comisia Europeana recomanda daca o tara este potrivita pentru a adopta euro, iar decizia finala tine de guvernele din zona euro.

Purtatorul de cuvant a spus ca, in ultima luna, guvernele UE au dublat fondurile pentru statele din afara zonei euro ce se confrunta cu probleme financiare, la 50 miliarde euro, si a majorat contributia UE la Fondul Monetar International (FMI), ceea ce ajuta unele tari din regiune.

Oficialii Comisiei si ai Bancii Centrale Europene (BCE) au fost in unanimitate impotriva unei adoptari unilaterale a monedei europene.

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, si presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, au spus in repetate randuri ca nu va exista o relaxare a criteriilor de adoptare a euro si candidatii trebuie sa intruneasca toate cerintele stricte.

Moneda europeana este utilizata oficial de tari foarte mici, precum Monaco, San Marino si Vatican, prin acorduri incheiate cu tarile UE de care sunt mai apropiate, Franta si Italia. In afara zoneri euro, moneda este utilizata in Muntenegru, care utiliza anterior marca germana si care nu are un acord incheiat cu UE.

"Pentru tarile din UE, trecerea la euro ofera cele mai mari beneficii in ceea ce priveste rezolvarea problemelor cum ar fi acumularea de datorii in valuta straina, eliminarea incertitudinilor si restabilirea increderii", se arata in raportul ce a fost scris aproximativ acum o luna.

In document se subliniaza ca, fara trecerea la euro, rezolvarea problemelor privind acumularea de datorii in valuta straina ar necesita o reducere masiva a cheltuielilor, pe fondul opozitiei clasei politice.

FT arata ca raportul a fost pregatit pentru a veni in intampinarea unui eventual esec al campaniei demarate de Fondul Monetar International (FMI), Banca Mondiala (BM) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), pentru sprijinul unei strategii anticriza ce se adreseaza UE si Europei de Est.

Raportul, care se refera la Europa de Est, fostele state comuniste si Turcia, mizeaza pe o scadere cu 2,5% a produsului intern brut in Europa emergenta, in 2009, comparativ cu o estimare privind o crestere de 4,25%, in toamna lui 2008.

Documentul mai arata ca regiunea ar trebui sa extinda termenul de plata al unor datorii externe de 413 miliarde dolari, cu scadenta in 2009, si sa finanteze deficite de cont curent de 84 miliarde dolari.

In ultimele sase luni, FMI-ul a incheiat acorduri in valoare totala de peste 60 miliarde dolari cu mai multe state din regiune, Ungaria, Letonia, Romania, Serbia si Ucraina beneficiind de aceste fonduri.

Romania a finalizat recent negocierile cu FMI, Comisia Europeana si alte institutii financiare internationale, pentru un pachet de finantare de aproximativ 20 miliarde euro. 

#euro, # ue, # trecere, # ce, # fmi, # bce, # valoare, # datorii, # acorduri , #stiri FMI