Statele din zona euro, grabite sa recapitalizeze bancile spaniole

Marti, 10 Iulie 2012, ora 09:38
1290 citiri
Statele din zona euro, grabite sa recapitalizeze bancile spaniole

Statele zonei euro vor incepe inca din luna iulie distribuirea banilor catre Spania pentru recapitalizarea bancilor in cadrul acordului de 100 miliarde euro si ar putea transfera programul din sarcina guvernului de la Madrid in portofoliul fondului de bailout al uniunii monetare.

Guvernele din eurozona vor imprumuta Spaniei 30 miliarde euro pana la sfarsitul lunii iulie, iar "in final" fondul de urgenta al uniunii monetare va recapitaliza direct bancile spaniole, pentru a nu impovara statul iberic cu datorii, a declarat premierul luxenburghez Jean-Claude Juncker, presedinte al Eurogroup, grupul de lucru al ministrilor Finantelor din zona euro.

Fondurile transferate initial "vor fi mobilizate pentru situatii neprevazute, in caz ca sectorul bancar spaniol va avea necesitati urgente", a adaugat oficialul, la sfarsitul unei intalniri de noua ore a ministrilor Finantelor din zona euro.

El a precizat ca programul va rezolva cu succes problemele sistemului bancar spaniol.

Pe langa convenirea calendarului devansat pentru recapitalizarea bancilor spaniole, oficialii europeni au amanat o decizie privind posibile concesii in programul de finantare externa derulat cu Irlanda si au promis ca vor evita o criza a creditelor in Grecia.

Intalnirea de luni a Eurogroup a avut scopul de a face primii pasi spre aplicarea masurilor convenite la summit-ul UE din 28-29 iunie, cand sefii de stat sau de guvern din zona euro au adoptat masuri in sprijinul statelor aflate in dificultate si au pregatit construirea unei uniuni bancare la nivelul zonei euro, cu supraveghere comuna, garantare comuna a depozitelor si recapitalizare directa de la fondul de urgenta.

Costurile de finantare ale Spaniei si Italiei au crescut in ultimele patru sedinte consecutive, subliniind scaderea increderii in proiectele anticriza ale UE, mai ales dupa ce Banca Centrala Europeana nu a semnalat o posibila reluare a programului de stimulare a economiei prin achizitii de obligatiuni din piata secundara.

Randamentul obligatiunilor spaniole cu randamentul la 10 ani este de 6,98%, iar indicatorul similar pentru Italia a urcat la 6,07%, fata de 1,32% in cazul Germaniei.

Juncker a afirmat ca imprumuturile catre guvernul spaniol in vederea recapitalizarii bancilor se vor transforma in injectii directe de fonduri de la UE, odata ce institutiile europene vor fi infiintat o agentie unica de supraveghere bancara.

Guvernul de la Madrid va fi responabil de infiintarea unei companii separate pentru administrarea activelor bancilor aflate sub umbrela capitalului european.

Bancile din Spania au active neperformante de 180 miliarde euro, dupa prabusirea pietei imobiliare.

Imprumuturile catre Spania vor avea scadenta intre 12 ani si sase luni si 15 ani.

Guvernul spaniol va fi initial raspunzator pentru bani, dar programul va intra ulterior sub tutela Mecanismului European de Stabilitate, care isi va incepe in curand activitatea.

Potrivit unui memorandum al Eurogroup, obtinut de Bloomberg, bancile europene care au participat la testele de stres de anul trecut au reusit sa atraga, "in mare masura", capitalul suplimentar de 114,7 miliarde euro considerat necesar de catre Autoritatea Bancara Europeana.

Ministrii Finantelor din zona euro au acordat totodata Spaniei un an in plus pentru reglarea deficitului bugetar sub limita UE de 3% din PIB, amanand termenul limita pana in 2014, concesie care ar putea anunta indulgenta "statelor creditor" fata de Grecia.

Guvernul irlandez a reactionat prin insistente ca termenii programului de finantare externa de 67,5 miliarde euro sa fie renegociati, iar Juncker a spus ca ajustarea acordului ar fi posibila in octombrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#recapitalizare banci Spania, #fonduri UE banci Spania, #zona euro imprumut Spania , #Spania