Marea Britanie va interzice vanzarea de noi automobile echipate cu motoare pe benzina si motorina, precum si a automobilelor hibride, incepand din 2035, cu cinci ani mai devreme decat se preconiza anterior, in incercarea de a reduce nivelul de poluare a aerului, a anuntat marti prim-ministrul britanic, Boris Johnson.
Decizia este o victorie pentru automobilele electrice, iar daca va fi copiata la nivel mondial ar putea afecta avutia statelor producatoare de petrol si va transforma industria auto, precum si un simbol al capitalismului din secolul XX: automobilul, informeaza Reuters.
"Trebuie sa rezolvam problema emisiilor noastre de CO2. Ca tara si ca societate, ca planeta si ca specie, trebuie sa actionam acum", a spus Boris Johnson la un eveniment organizat la Muzeul de Stiinta din Londra.
UE ar putea interzice autovehiculele diesel si pe benzina - Cate astfel de masini au cumparat romanii in 2019
Mai multe tari si orase din intreaga lume au anuntat planuri care vizeaza limitarea vanzarilor de autovehicule diesel dupa ce in 2015 grupul german Volkswagen a recunoscut ca a manipulat emisiile poluante, iar Uniunea Europeana a introdus norme mai stricte privind emisiile de CO2.
Primarii din Paris, Madrid, Mexico City si Atena au anuntat ca intentioneaza sa interzica accesul vehiculelor diesel in centrul oraselor lor incepand din 2025.
De asemenea, Franta se pregateste sa interzica vanzarea autoturismelor echipate cu motoare care functioneaza pe baza de... mai mult
Marti, 04 Februarie 2020, ora 22:53
In anul 2017 in 13 state membre UE, inclusiv in Romania, peste jumatate din autoturisme erau echipate cu motoare pe benzina, arata datele publicate joi de Eurostat.
Ponderea cea mai mare a autoturismelor echipate cu motoare pe benzina era in Cipru (84%), Finlanda (74%), Danemarca (69%), urmate de Ungaria, Malta, Germania si Romania, unde potrivit datelor din anul 2015, erau 5,155 milioane autoturisme din care 3,242 milioane (62,8%) erau echipate cu motoare pe benzina si 1,906 milioane cu motoare diesel.
In schimb, ponderea autoturismelor echipate cu motoare diesel era mai mare de 50% in Franta (68%), Lituania (67%), Luxemburg (62%), Belgia (58%), Spania si Austria (ambele 57%), Letonia si Portugalia (ambele cu 56%) precum si in Irlanda (53%).
Utilizarea, combustibililor alternativi precum electricitate, gaze naturale, biocombustibili si altele este cea mai ridicata in Polonia (15%), Lituania (9%), Italia si Letonia (ambele 8%). La acest capitol, Romania este la coada clasamentului in conditiile in care, in anul 2015, erau doar 7.000 de autoturisme care utilizau combustibili alternativi, adica mai putin de 1% din cele 5,155 milioane autoturisme. mai mult
Joi, 24 Octombrie 2019, ora 10:45
Guvernul spaniol si-a anuntat marti intentia de a propune interzicerea vanzarii de autovehicule cu motoare pe benzina si motorina incepand din anul 2040, in cadrul unei viitoare legi cu privire la tranzitia energetica care vizeaza 'decarbonizarea' economiei pana in 2050.
Guvernul condus de Pedro Sanchez, constituit in urma cu cinci luni, intentioneaza sa interzica "incepand din 2040, inmatricularea si vanzarea in Spania a vehiculelor aflate la originea emisiilor directe de CO2", precum autoturismele diesel si pe baza de benzina, se arata intr-o varianta de lucru a unui proiect legislativ cu privire la schimbarile climatice pe care Guvernul spera sa il prezinte Parlamentului de la Madrid pana la finele anului, transmite AFP.
Acest proiect constituie o etapa importanta spre 'decarbonizarea' economiei spaniole pana in 2050, un obiectiv care presupune un parc auto mai putin poluant, gratie construirii de puncte de incarcare pentru vehiculele electrice. De asemenea, orasele cu o populatie mai mare de 50.000 de locuitori vor trebui sa puna la punct "zone cu emisii reduse" inainte de 2023, precum centrul oraselor Madrid si Barcelona, unde circulatia automobilelor este limitata.
"In 2050, sistemul electric ar urma sa se bazeze exclusiv pe surse de energii regenerabile", subliniaza de asemenea Ministerul spaniol al Tranzitiei Ecologice, care vrea sa puna capat subventiilor acordate combustibililor fosili. Pentru a putea atinge acest obiectiv, "incepand de la intrarea in... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 12:04
Danemarca va propune interzicerea vanzarii masinilor noi echipate cu motoare diesel sau pe benzina, din 2030, a declarat marti pentru Reuters un purtator de cuvant al Ministerului Energiei si Climei de la Copenhaga.
Propunerea oficiala va fi facuta de Guvern in cursul zilei de marti si va fi trimisa spre aprobare in Parlament, a precizat oficialul danez.
Autoritatile din intreaga lume iau in considerare noi restrictii la vanzarea de automobile echipate cu motoare diesel, pentru a indeplini reglementarilor mai stricte de mediu.
Marea Britanie si Franta intentioneaza sa interzica vanzarile de autoturisme pe benzina si motorina din 2040, cand se vor comercializa doar vehicule electrice, ca parte a planului de reducere a poluarii. mai mult
Marti, 02 Octombrie 2018, ora 14:52
Autoritatile din statul american California analizeaza posibilitatea interzicerii, in viitor, a vehiculelor cu ardere interna, atat cele cu motoare diesel, cat si pe benzina, in scopul reducerii poluarii, informeaza presa americana.
Un membru al Parlamentului statului California, Phil Ting, lucreaza la un proiect de lege care prevede interzicerea comercializarii masinilor noi care au motoare cu ardere interna dupa anul 2040.
Politicianul democrat din San Francisco argumenteaza ca este absolut necesar ca soferii din California sa achizitioneze vehicule electrice, pentru reducerea poluarii.
"Piata merge in aceasta directie. Intreaga lume merge in aceasta directie. La un moment dat, trebuie sa fie stabilit un obiectiv si un termen", a explicat Phil Ting, citat de site-ul Sacbee.coms.
Autoritatile din California au anuntat deja un plan care prevede introducerea a 1,5 milioane de vehicule cu motoare hibride sau electrice pana in anul 2025. Parlamentarul Phil Ting este unul dintre politicienii din California care cer masuri de stimulare a cumpararii vehiculelor electrice.
"California este obisnuita sa fie pe primul loc. Trebuie sa mentinem aceasta tendinta", a subliniat Phil Ting.
Franta si Marea Britanie au semnalat intentiile de a interzice vanzarile de masini noi cu motoare diesel sau pe benzina dupa anul 2040. India vrea atingerea acestui obiectiv in 2030. Planuri similare au fost elaborate in China.
Mary Nichols, presedintele Consiliului californian... mai mult
Vineri, 29 Septembrie 2017, ora 22:14
Guvernul May urmeaza sa anunte o interdictie pentru achizitionarea de noi masini diesel si pe benzina dupa 2040, intr-o incercare de a combate poluarea aerului din Marea Britanie. Aceasta masura vine la aproape trei saptamani dupa ce Franta a anuntat ca va opri vanzarea de masini diesel si pe benzina pana in 2040.
De asemenea, ministrii britanici vor prezenta un fond de finantare de pana la 255 milioane de lire sterline, pentru a sprijini autoritatile locale in combaterea emisiilor autovehiculelor diesel, ca parte a unui pachet de 3 miliarde de lire sterline pentru imbunatatirea calitatii aerului din Marea Britanie.
Guvernul va publica si o strategie pentru aerul curat, cu doar cateva zile inainte de expirarea unui ultimatum al magistratilor de la Inalta Curte.
Activistii sustin ca aceste masuri sunt promitatoare, dar guvernantii nu au prezentat pentru moment mai multe detalii. Justitia a cerut ministrilor sa realizeze noi planuri pentru combaterea nivelurilor ilegale de dioxid de azot din aerul respirat de milioane de cetateni britanici in orasele aglomerate din Marea Britanie.
Judecatorii au acceptat o motiune initiata de activistii pentru mediu, care s-au plans ca planurile existente in acest moment sunt insuficiente pentru a respecta limitele de poluare impuse de Uniunea Europeana.
Printre masurile locale s-ar putea numara modernizarea autobuzelor si a altor mijloace de transport in comun, pentru ca acestea sa devina mai putin poluante, schimbarea... mai mult
Miercuri, 26 Iulie 2017, ora 09:56
Constructorul auto Dacia, parte din grupul francez Renault, recheama in service-urile din Romania 2.032 de modele Duster din cauza unor posibile probleme la comanda claxonului.
Acestea ar putea afecta inclusiv functionarea corecta a airbag-ului soferului, potrivit unui anunt publicat pe site-ul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).
Dacia a identificat o posibila dimensionare incorecta a "sistemului electric al claxonului, ceea ce poate provoca pierderea functiei acestuia si/sau aparitia de fum la nivelul comenzii claxonului de pe volan", se arata in anunt.
Totodata, in anumite situatii, poate aparea o disfunctionalitate a airbag-ului soferului, potrivit companiei.
Durata operatiunii de verificare si remediere a cablajului este estimata sa dureze o ora.
Dacia a inregistrat anul trecut cea mai mare cifra de afaceri de cand a fost achizitionata de catre grupul Renault, 20,77 miliarde lei (4,6 miliarde euro), cu 8,35% mai mult decat in 2015, pe fondul unui avans al exporturilor si al cererii crescute pentru modelul Duster.
Citeste si:
Dacia a construit 1.000.000 de masini in Maroc
Dacia spune ca va produce masini electrice, dupa ce Franta a anuntat ca va interzice vehiculele pe benzina si motorina ...citeste mai departe despre "Dacia recheama in service peste 2.000 de masini Duster. Iata ce probleme au" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 12 Iulie 2017, ora 12:52
Masinile electrice vor fi mai ieftine decat masinile pe benzina, in Europa si Statele Unite, pana in 2025, pe fondul ieftinirii pretului bateriilor.
In prezent, bateriile reprezinta aproape jumatate din costul unei masini electrice, iar pretul acestora va scadea cu aproape 77% in perioada 2016-2030, a spus cercetatorul britanic Colin McKerracher, citat de Bloomberg.
Renault, producatorul masinii electrice Zoe, prevede ca costurile totale ale detinerii unei masini electrice vor fi egale cu cele ale unui vehicul care are motor cu combustie interna, incepand din 2020, sustine Gilles Normand, vicepresedintele diviziei de masini electrice a companiei franceze.
Potrivit vicepresedintelui Renault, costurile tehnologiei masinilor electrice se vor reduce, pentru ca sunt din ce in ce mai multe descoperiri la acest nivel, asa ca pretul unui masini electrici va scadea.
Pe de alta parte, pretul unei masini cu motor cu combustie interna va creste pe fondul reglementarilor mai riguroase.
Citeste si:
Motivul pentru care 95% din populatie nu va mai detine o masina pana in 2030Seful Renault Romania anunta in ce conditii vom avea o Dacia electricaTopul celor mai proaste masini din 2017 ...citeste mai departe despre "Masinile electrice vor costa mai putin decat cele pe benzina pana in 2025" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 27 Mai 2017, ora 13:02
Dezvoltarea puternica a tehnologiei masinilor electrice, aflata deocamdata intr-un stadiu incipient, va reduce cu 10% cererea mondiala de benzina pana in 2035, potrivit Wood Mackenzie, un consultant in industria petroliera, citat de Bloomberg.
In prezent, masinile alimentate pe baza de baterii reprezinta mai putin de 1% din vanzarile de masini noi, insa vanzarile ar putea decola dupa 2025, pe fondul politicilor guvernamentale de reducere a poluarii si reducerii preturilor, estimeaza consultantul din Houston.
In 2035, masinile electrice in circulatie ar putea elimina o cerere zilnica cuprinsa intre 1 si 2 milioane de barili de petrol de pe piata - adica exact in marja de reducere a productiei anuntata saptamana aceasta de Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), in scopul eliminarii surplusului de productie din piata.
"Orice are ca efect reducerea cererii pentru transport are un impact pe piata petrolului. Intrebarea este cat de mare va fi si in ce moment se va ...citeste mai departe despre "Consumul de benzina va scadea cu 10% in urmatorii 20 de ani" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 04 Decembrie 2016, ora 12:29