Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Maşinile care economisesc combustibil si protejează mediul. Recomandările specialiștilor pentru automobilele hybrid versus plug-in hybrid

Maşinile care economisesc combustibil si protejează mediul. Recomandările specialiștilor pentru automobilele hybrid versus plug-in hybrid

Pe piaţa din România sunt cunoscute, în acest moment, trei tipuri de automobile ecologice. Cele electrice (EV, Electric Vehicle), hybrid și plug-in hybrid (PHEV). Există și cateva modele care folosesc hidrogenul pe post de combustibil, dar deocamdată acestea reprezintă o super-nişă iar unii specialisti în materie sunt de părere că hidrogenul nu va reprezenta niciodată viitorul mașinilor electrice.

Dacă noţiunea de automobile complet electrice este clară, acestea fiind propulsate tot timpul de motoare electrice, care primesc energia exclusiv de la baterii, confuzia majoră si descurajantă apare între hibride.

Un hibrid este un vehicul cu două sau mai multe motorizări utilizate pentru propulsie, separat sau împreună, de la un motor electric și de la un motor cu ardere internă. Cele două unități lucrează împreună pentru a propulsa mașina. Motorul tradițional generează electricitate pentru bateria care alimentează motorul electric.

În această categorie intră automobilele Micro-hybrid, care dispun de un sistem "Start-Stop". Acest sitem oferă posibilitatea de a opri motorul în momentul în care se staționează la un semafor sau în aglomerație. “Se estimează ca aproximativ 35% din timp, aflându-se în astfel de situații, motorul funcționează inutil. Sistemul Stop-Start oprește automat motorul atunci când automobilul se oprește și îl repornește imediat după ce șoferul ridică piciorul de pe frână sau calcă ambreiajul”, potrivit renault.ro. Acest proces duce la o reducere semnificativă a emisiilor de CO2, dar și o reducere semnificativă a consumului de carburant.

Automobilele Mild Hybrid dispun de un sistem starter – generator integrat, care înlocuiește demarorul și alternatorul, asistând motorul pe benzină sau motorină la pornire și la plecarea de pe loc. Astfel, consumul de carburant scade cu 10-15% și, bineînțeles, scad și emisiile de dioxid de carbon.

“La viteze mici sau atunci când se stă pe loc, motorul cu combustie internă (cel convențional) se poate opri singur, iar generatorul de pornire îl repornește atunci când este necesar. Bateria suplimentară de 48V este reîncărcată automat la frânare (se numește frânare regenerativă) în timpul deplasării în pantă sau la orice frânare. Folosind energia electrică recuperată, starterul – generator integrat conferă putere motorului cu combustie pentru o accelerare în forță”.

Si automobilele Fu ...citeste mai departe despre "Maşinile care economisesc combustibil si protejează mediul. Recomandările specialiștilor pentru automobilele hybrid versus plug-in hybrid" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 591 ori