Perspectivele economiei mondiale se inrautatesc tot mai mult, a avertizat presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, transmit AP, Reuters si DPA.
In special, a explicat seful BCE, previziunile se inrautatesc pentru sectorul industrial din zona euro, iar o redresare in semestrul doi din 2019 este acum mai putin probabila.
De asemenea, Draghi a declarat ca tinta de inflatie a BCE, de 2%, nu trebuie vazuta ca un plafon, dupa ce la sedinta de politica monetara de joi Consiliul guvernatorilor BCE a deschis calea pentru o reducere a costului creditului si o extindere a achizitionarii de active la sedinta din septembrie.
Sporirea promisiunilor privind noi masuri de stimulare este menita sa sprijine increderea in economia zonei euro, pe fondul dificultatilor cu care se confrunta sectorul industrial.
Desi increderea consumatorilor si creditarea bancara raman la un nivel ridicat, recentele date din industrie arata o imagine sumbra, sporind riscul ca cererea externa slaba, partial ca rezultat al razboiului comercial, sa afecteze curand evolutia zonei euro.
Conform datelor Eurostat, in iunie rata anuala a inflatiei in zona euro a crescut usor, pana la 1,3%, de la un nivel de 1,2% inregistrat in luna mai, si in linie cu estimarile analistilor. mai mult
Vineri, 26 Iulie 2019, ora 11:46
Zona euro are nevoie de un nou "instrument fiscal", comun, daca vrea sa se asigure ca statele membre nu se dezintegreaza din cauza unui soc economic, a afirmat vineri presedintele Bancii Centrale Europene (BCE).
"Avem nevoie de un instrument fiscal suplimentar pentru a mentine convergenta in timpul socurilor puternice, fara a supra-impovara politica monetara. Obiectivul este de a furniza stabilitate suplimentara si restabilirea increderii in politicile nationale", a declarat seful BCE intr-un discurs rostit la Florenta, Mario Draghi, transmit Reuters si Financial Times.
Liderii UE urmeaza sa se intalneasca luna viitoare si ar urma sa discute despre unele probleme care provoaca disensiuni, cum ar fi un mecanism de protectie care sa furnizeze numerar bancilor care sunt inchise.
Mario Draghi sprijina aceste demers si chiar mai mult, solicitand un instrument sprijinit de guverne care sa ajute tarile mai slabe, daca sunt supra-penalizate de investitori in timpul crizei datoriilor. mai mult
Luni, 14 Mai 2018, ora 10:46
Neintelegerile din zona euro privind masurile necesare pentru rezolvarea crizei datoriilor de stat submineaza viitorul Uniunii Europene si ameninta sa conduca la "dezintegrarea psihologica" a Europei, a declarat premierul italian Mario Monti.
Liderul italian a reiterat apelul pentru actiuni rapide la nivelul zonei euro in vederea scaderii dobanzilor pentru statele aflate in dificultate.
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a afirmat, joi, ca dobanzile ridicate la care se imprumuta unele tari din zona euro sunt "inacceptabile" si a prezentat un plan pentru scaderea costurilor de finantare ale statelor care au probleme. Potrivit propunerilor, BCE ar urma sa cumpere obligatiuni de stat spaniole si italiene de pe piata secundara, in timp ce fondul de urgenta al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate, ar achizitiona titluri direct de la Trezoreriile celor doua tari. Interventia descrisa ar avea loc in conditii stricte, cu tinte fiscale si obiective privind reformele structurale.
BCE si soarta UE. Ce declaratii a facut Mario Draghi
Pietele au scazut initial dupa declaratiile lui Draghi, investitorii concentrandu-se pe afirmatia ca Spania si Italia ar trebui sa ceara oficial reinceperea achizitiilor de obligatiuni de catre BCE.
Scadere pe bursele europene dupa declaratiile lui Draghi
O zi mai tarziu, bursele au revenit insa in crestere, participantii la piata concluzionand ca banca va interveni cu siguranta la un moment dat, chiar... mai mult
Luni, 06 August 2012, ora 11:08
Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat, vineri, ca guvernul de la Madrid ar putea cere ajutor de la fondurile de urgenta ale zonei euro, prin emiterea de obligatiuni de stat, transmite Bloomberg.
"Voi face ceea ce fac intotdeauna, voi actiona in interesul spaniolilor", a afirmat Rajoy intr-o conferinta de presa sustinuta la Madrid, intrebat daca va cere ajutorul Fondului European de Stabilitate Financiara sau Mecanismului European de Stabilitate.
Oficialul a precizat ca trebuie, mai intai, sa inteleaga mai clar noile propuneri anticriza ale Bancii Centrale Europene in privinta achizitiilor de obligatiuni si altor masuri neconventionale.
Presedintele BCE, Mario Draghi, a prezentat joi un nou plan anticriza, care presupune achizitii de obligatiuni spaniole si italiene de catre BCE de pe piata secundara si de catre Mecanismul European de Stabilitate direct de la Trezoreriile celor doua tari, conditionate strict. Detaliile propunerii vor fi negociate si facute publice in urmatoarele saptamani.
Costurile de finantare ale Spaniei si Italiei au crescut puternic din vara anului trecut, din cauza temerilor privind raspandirea crizei datoriilor de stat care a inceput in 2009 in Grecia.
Investitorii cer acum Spaniei o dobanda de aproximativ 7% pentru imprumuturile la 10 ani, iar Italia suporta un cost de peste 6%. Spre comparatie, Germania se imprumuta la aproximativ 1,4%.
Rajoy l-a laudat pe Draghi pentru afirmatia ca dobanzile cerute de investitori pentru a... mai mult
Sambata, 04 August 2012, ora 10:11
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, incearca sa isi respecte promisiunea de a face "tot ce e necesar" pentru a salva euro si urmeaza sa se intalneasca luni cu seful Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, in timp ce incearca sa il induplece si pe presedintele Bundesbank, Jens Weidmann, ca achizitia de titluri de stat de catre BCE e cea mai buna idee.
Berlinul, Parisul si Roma si-au anuntat deja sprijinul pentru initiativa lui Draghi de a face orice pentru protejarea monedei celor 17 natiuni. Seful BCE trebuie acum sa isi tina promisiunea sau sa suporte consecintelor, cu precadere o crestere a costului de finantare a Spaniei si Italiei, scrie Bloomberg.
"Draghi si-a pus astfel propria credibilitate in joc si nu ar fi facut acest lucru fara sa fie sigur ca poate respecta ce a zis", a declarat Erik Nielsen, economist sef al UniCredit Bank AG in Londra.
Lupte interne la BCE pe tema achizitiei titlurilor de stat
Propunerea BCE include achizitia cu bani din Fondul de Salvare European a titlurilor de stat de pe piata principala, sustinuta prin achizitia de catre BCE a unor obligatiuni de pe pietele secundare, pentru a asigura transmiterea ratelor de dobanda aflate la niveluri minime record. Mai mult, se iau in considerare reduceri ale dobanzilor pentru imprumuturile pe termen lung catre banci.
BCE: Vom face orice e nevoie pentru protejarea monedei euro
Toate acestea ar putea fi discutate joi, 2 august, la urmatoarea intrunire a consiliului BCE.... mai mult
Luni, 30 Iulie 2012, ora 10:58
Presedintele Bancii Centrale Europen (BCE), Mario Draghi, a declarat ca euro este "ireversibil" si ca institutia pe care o conduce "nu are niciun tabu" pentru a mentine moneda unica.
Intr-un interviu aparut sambata in Le Monde, Draghi afirma ca nu va avea loc o explozie a zonei euro, invocand "capitalul politic pe care liderii nostri l-au investit in aceasta uniune si sprijinul europenilor". "Euro este ireversibil", a insistat el.
"Mentinerea euro face parte din mandatul nostru", iar pentru a atinge acest obiectiv, "suntem foarte deschisi si nu avem tabuuri", a adaugat presedintele BCE. El a amintit ca institutia sa a decis sa scada dobanda de referinta la sub 1%, iar inflatia este aproape de 2%, obiectiv fixat de BCE.
Exista insa marje de manevra, considera Draghi, apreciind "probabil ca (inflatia) sa dea inapoi de la sfarsitul lui 2012". "Daca vom constata astfel de riscuri de deflatie, vom actiona", a precizat el.
Presedintele BCE a mai declarat ca este utila implicarea creditorilor mari, in cazul falimentului unei banci, o prevedere careia BCE i s-a opus multa vreme, mai ales cand a fost vorba despre salvarea bancilor irlandeze.
"Trebuie protejati depunatorii, insa creditorii ar trebuie asociati la rezolvarea crizei pentru a limita angajamentul contribuabililor. Ei au platit deja mult", a explicat Mario Draghi, in interviul pentru Le Monde. mai mult
Sambata, 21 Iulie 2012, ora 15:21
Zona euro se redreseaza foarte lent si desi pietele financiare sunt mai stabile decat in urma cu cateva luni, este dificil de apreciat cand se va termina criza datoria din Europa, a declarat joi presedintele BCE Mario Draghi intr-un interviu acordat publicatiei americane Wall Street Journal.
In ciuda unor semne mai bune, "redresarea se desfasoara foarte lent si ramane expusa riscurilor negative", a afirmat Mario Draghi. Acesta a adaugat, referindu-se la al doilea pachet de asistenta financiara pentru Grecia: "Si eu am fost surprins ca nu a existat o exaltare dupa aprobarea imprumutului si aceasta inseamna probabil ca pietele vor sa vada implementarea masurilor de reforma".
Zona euro va inregistra o recesiune economica in acest an, in conditiile in care produsul sau intern brut se va contracta cu 0,3%, se arata in ultimele estimari ale Comisiei Europene date joi publicitatii. Comisia si-a revizuit astfel in scadere puternica prognozele de crestere pentru zona euro, avand in vedere ca in luna noiembrie a anului trecut miza pe o crestere e 0,5% a PIB-ului zonei euro in 2012.
In interiorul zonei euro, opt state membre vor intra in recesiune in 2012, printre care Italia si Spania, tari afectate puternic de criza datoriilor, dar si Belgia si Olanda, aceasta din urma fiind considerata una din cele mai solide si mai bine cotate tari din zona euro.
"Este greu de spus daca s-a terminat criza", a declarat seful BCE. El a explicat ca statele cu o datorie ridicata de la... mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 21:24
Zona euro a facut progrese spectaculoase spre iesirea din criza datoriilor din zona euro care afecteaza regiunea din decembrie 2009, a declarat vineri, la Davos, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi.
"Progresele sunt spectaculoase. Este uimitor, daca se compara situatia actuala cu cea de acum cinci luni, zona euro se afla intr-o alta lume", a afirmat Draghi la Forumul Economic Mondial.
El a aratat ca s-au intamplat multe lucruri pozitive pe pietele financiare, bancile au mai mult capital, mai putine datorii si "sunt intr-o anumita masura imunizate fata de caracteristicile perverse ale crizei financiare".
"Daca va uitati la progresele referitoare la pactul bugetar, acum trei luni nici macar nu se punea o astfel de problema", a spus Draghi.
Intrebat despre depozitele masive constituite de banci la BCE dupa ce institutia le-a acordat imprumuturi pe termen de trei ani in valoare de aproape 500 de miliarde de euro, Draghi s-a declarat linistit.
"Nu poate fi altfel. Banii circula si revin la BCE" a spus presedintele BCE.
In ceea ce priveste circulatia acestor bani in economie, Draghi s-a referit la mai multe elemente.
"In primul rand, bancile care s-au imprumutat de la BCE sunt diferite de cele care au facut depuneri", a aratat Draghi.
El a adaugat ca piata obligatiunilor, extrem de tensionata pana acum, s-a redeschis intr-o anumita masura, astfel incat sunt anumite dovezi privind intrarea in sistemul financiar a unor miliarde de... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 19:31
Presedintele Bancii Centrale Europe (BCE), Mario Draghi, sustine ca destramarea zonei euro este mai costisitoare decat salvarea ei, desi recunoaste ca tratatul semnat de liderii europeni interzice finantarea monetara.
Mario Draghi considera ca tarile din zona euro, care vor iesi din blocul monetar, vor avea de intampinat o situatie economica mult mai dificila, pentru ca vor fi obligate sa isi devalorizeze moneda. In acelasi timp, membrii care raman vor avea de implementat noi reforme structurale drastice, scrie Bloomberg.
Presedintele BCE a mai spus ca banca pe care o conduce vrea sa isi pastreze credibilitatea si ca a luat o serie de masuri in acest sens. Printre acestea, se numara stabilitatea preturilor pe termen mediu, intr-o perioada provocatoare.
Draghi recunoaste ca tensiunile pe pietele financiare continua sa atenueze cresterea economica si considera ca "riscuri substantiale, in sensul decelerarii perspectivelor economice raman, totusi".
Mario Draghi a mai adaugat ca BCE "se va asigura, in continuare, ca bancile au acces la o finantare stabila, cu scadente mai lungi". "Stim ca bancile se confrunta acum cu o restrictie de finantara foarte grava", a recunoscut Draghi. In opinia sa, bancile se vor confrunta cu mai multe constrangeri de finantare, in special in primul trimestru din 2012. mai mult
Luni, 19 Decembrie 2011, ora 20:39