Franta si viitorul Uniunii Europene

Sambata, 06 Mai 2017, ora 17:00
1706 citiri
Franta si viitorul Uniunii Europene

Nu intamplator se vorbeste despre tandemul Franta-Germania ca fiind determinant pentru viitorul zonei euro, al Uniunii Europene. Chiar daca Germania, dupa unificare, a obtinut o greutate economica dominanta, deciziile cheie pentru functionarea ariei cu moneda comuna (euroaria) reclama un acord, in primul rand, intre Berlin si Paris.

Intalniri intre cancelarul german si presedintele Frantei au fost momente ce au permis adoptarea unor decizii ce au salvat, practic, moneda euro - inclusiv actiuni ale Bancii Centrale Europene care au urmat faimoasei declaratii a lui Mario Draghi ca "se va face totul pentru a salva euro" (iulie 2012). Fiindca euro, dincolo de continutul sau economic, este parte a Proiectului European.

Alegerile prezidentiale din Franta au, de aceea, o semnificatie aparte. Marine Le Pen respinge moneda unica, in timp ce Emmanuel Macron sustine Uniunea si moneda unica. Dar, cum adesea se observa in viata, exista aspecte nu mai putin importante decat proeminenta distinctie mentionata.

Macron afirma ca, daca nu se va reforma, zona euro va disparea in viitorul previzibil. Aceasta apreciere se cuvine sa fie interpretata intr-un registru de adancime, nu ca posibil demers de a capta simpatia unor alegatori ce privesc cu resentimente zona euro.

Franta ofera un standard de viata, o calitate a serviciilor publice, intre cele mai ridicate in Uniune si excelenta unor grupuri industriale din Hexagon este un reper in competitia globala.

Dar somajul in aceasta tara este peste 9% (in Germania este cca4%), datoria publica este peste 90% din PIB, deficitul bugetar ramane inalt (peste 3% din PIB). O raza de lumina este o revenire economica in ultimul an.

Si exista o dinamica demografica ce ar indica un potential de crestere economica superior mediei din UE in anii ce vin. Dar, demografia singura nu asigura castiguri de productivitate pe masura. Ceea ce ingrijoreaza enorm sunt clivaje sociale in societatea franceza, frustrari ale unor grupuri sociale, radicalizarea unor grupuri etnice, probleme in sistemul educational, etc.

Franta are nevoie de mai multe investitii, de reforme care sa permita reducerea somajului, sa asigure perspective mai bune tinerilor - dintre care multi au votat cu extrema stanga in primul tur. Si aici apare o mare problema, pentru Franta si pentru zona euro in ansamblu.

Cum functioneaza, in prezent, zona euro seamana mult cu etalonul aur din perioada interbelica din secolul trecut, intrucat are cai foarte limitate de re ...citeste mai departe despre "Franta si viitorul Uniunii Europene" pe Ziare.com

#turul doi alegeri Franta, #economie Franta, #alegeri Franta Uniunea Europeana, #Franta zona euro , #Stiri International