Este Deutsche Bank doar varful aisbergului? Pericolele care ii pandesc pe investitori in Europa

Miercuri, 05 Octombrie 2016, ora 08:00
4626 citiri
Este Deutsche Bank doar varful aisbergului? Pericolele care ii pandesc pe investitori in Europa
Foto: Pixabay

Momentul de cumpana in care a ajuns colosul bancar al Germaniei, Deutsche Bank, a trimis unde de soc in piete inca de la sfarsitul lunii septembrie, dar fragilitratea sistemului bancar din tarile membre UE pare sa fie doar o parte a pericolelor care ii pandesc pe investitori.

"Multe dintre cauzele problemelor care au afectat Europa in perioada 2009-2012 -lipsa de competitivitate a economiilor din periferia zonei euro, sustenabilitatea datoriilor publice si potentialul scazut de crestere economica- nu au fost decat mascate de interventia agresiva a Bancii Centrale Europene", afirma analistii corporatiei canadiene Pavilion, citati de Market Watch.

Deutsche Bank oscileaza periculos, amenda din Statele Unite, de 14 miliarde dolari, anuntandu-se doar una dintr-un sir lung de penalitati ce a debutat in primavara anului trecut cu 2,5 miliarde USD platiti catre autoritatile americane si britanice intr-un caz de manipulare a ratei dobanzii in scopuri financiare proprii. Dar colosul german este doar una dintre problemele care macina fundatia Europei.

Referendum italian

La inceputul lunii decembrie, italienii sunt chemati sa decida daca sunt de acord cu modificarea Constitutiei in vederea eficientizarii activitatii Legislativului din peninsula.

Premierul Renzi a plusat cu anuntul ca isi va prezenta demisia in cazul in care se va confrunta cu un vot negativ dat proiectului noii Constitutii si, chiar daca nu a mai amintit acest lucru in ultima vreme, riscul declansarii unor alegeri anticipate planeaza asupra Italiei.

Analistii bancii HSBC cred ca un vot in favoarea noii Constitutii ar avea rolul de a imbunatati performanta nesatisfacatoare din ultima perioada a actiunilor companiilor italiene, in vreme ce respingerea acestui proiect "ar fi un eveniment cu riscuri semnificative pentru Italia, cu repercusiuni asupra intregii Europe".

Brexit in stil dur

Rezultatul referendumului din 23 iunie, prin care britanicii au decis in favoarea abandonarii proiectului european comun, nu a avut pana acum un impact foarte mare asupra pietelor financiare sau a datelor economice din ultimele trei luni, de vina fiind si lipsa unui precedent in acest sens, ca si a unui calendar clar dupa care sa fie coordonat Brexitul.

La sfarsitul saptamanii trecute insa, premierul Theresa May a luat taurul de coarne si a inaintat data de 31 martie drept termen final pentru declansarea divortului de UE.

Cum seful guvernului britanic a anuntat ca nu are de gand sa faca vreun pas inapoi in privinta reducerii numarului de migranti veniti in Regatul Unit este de asteptat ca si celelalte 27 de tari europene sa sanctioneze drastic Marea Britanbie in privinta accesului la piata unica europeana.

Iar raul abia incepe sa se intrevada. "Sa nu ne inselam in aceasta privinta, va fi foarte dureros pentru economia britanica", sustine Erik Nielsen, economistul sef al UniCredit.

"In acest scenariu, Regatul Unit va avea de suportat sistemul uniform de taxare a marfurilor externe din UE, cu diverse taxe aplicate pe diverse tipuri de marfuri: 15% pentru marfuri agroalimentare, 10% la automobile si 5% la componente auto", mai aminteste economistul bancii UniCredit.

BCE, un viitor incert

Institutia condusa de Mario Draghi a intervenit agresiv pentru a redresa economiile din zona euro. Injectia monetara in economiile regiunii a coincis cu o crestere a cererii de credite si a coborat costul creditelor pentru corporatii, observa analistii Pavilion.

Cu toate acestea, chestiunile legate de nivelul anemic al productiei in regiune sau al cresterii salariale raman in continuare motive de ingrijorare, iar BCE pare sa fi lichidat toate activele eligibile pe care le putea achizitiona in cadrul programului de relaxare cantitativa.

O solutie ar fi dublarea programului BCE cu unul de stimuli fiscali, dar acest lucru este considerat improbabil de catre economistii corporatiei canadiene prin prisma alegerilor electorale generale ce vor fi organizate anul viitor in mai multe tari europene.

Pentru moment, expertii Pavilion isi pastreaza optimismul in privinta Europei, dar asteapta sa vada fortele politice aflate la guvernare in tarile UE raspunzand acestor provocari.

Doua puncte fierbinti se remarca in analiza Pavilion: pericolul reprezentat de Italia si necesitatea continuarii programului de relaxare cantitativa initiat de BCE.

"Fara un rezultat pozitiv in ambele cazuri, divergentele din interiorul Europei vor reveni in actualitate. Inca nu ne-am schimbat punctul de vedere, dar tinem sub observatie aceste riscuri", au explicat analistii canadieni.

#economie zona euro, #colaps Deutsche Bank, #brexit, #perspectiva economica UE , #Zona euro