Ce sansa ofera Juncker, de fapt, Romaniei

Joi, 14 Septembrie 2017, ora 17:09
999 citiri
Ce sansa ofera Juncker, de fapt, Romaniei
Foto: Facebook / Jean-Claude Juncker

In ce cheie trebuie inteles importantul discurs cu privire la viitorul UE rostit de seful Comisiei Europene? Cum sunt vazute initiativele lui Jean-Claude Juncker in Vest, spre deosebire de Est? Cui pe cui se scoate?

Ecourile cuvantarii tactic si strategic aparent cruciale, rostite de demnitarul luxemburghez aflat la carma executivului european, sunt impartite. Una s-a auzit la Bucuresti, altceva la Varsovia si cu totul alte chestii s-au decelat la Berlin si Paris.

Opozitiile de stanga din Polonia si Ungaria se tem de izolare dupa discursul lui Juncker. Pentru romani si bulgari, bucolica viziune de viitor elaborata de seful CE e doldora de miere. Nu mai putin dulce e pentru presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, elevul model pe care, vadit si salutar, Juncker vrea sa-l incurajeze si sa-l rasplateasca, aratand astfel est-europenilor ca la Bruxelles, Berlin si Paris nu se manuieste doar biciul.

Dupa desfatarea prilejuita de inghitirea mierei urmeaza, insa, vorba lui Petru Popescu, "glontul patriei". Sau, mai precis, amaruiul hapului administrat de analisti lucizi.

Capcanele si inadvertentele

Care sesizeaza capcanele si inadvertentele acestui discurs. Care sunt constienti ca povestea cu intrarea in Schengen si in zona euro e cu dus-intors. Care stiu chiar mai mult decat ce scrie bunaoara Die Welt si ce gandesc, in genere, germanii si vest-europenii. Si anume, dupa cum noteaza cotidianul berlinez, ca "nu e clar pe ce stea indepartata si-a petrecut anii trecuti nava spatiala pilotata de Jean-Claude Juncker".

Caci seful Comisiei Europene pare a nu avea habar ca, "in plina criza a refugiatilor, e cumva in contratimp sa extinzi spatiul Schengen". Si ca, in plina politica de cheltuieli debordante ale Bancii Centrale Europene, care cumpara cu nemiluita obligatiuni in valoare de miliarde spre a sustine economia si investitiile in zona euro, e total nepotrivit "sa extinzi si mai mult aria de actiune a politicii monetare" a institutiei conduse de Mario Draghi.

Nu mai putin socat se arata alt comentator german, care-i inchide in nas "fereastra deschisa" retoric de Juncker si il readuce brutal pe seful CE cu picioarele pe pamant. Caci, dupa cum ii explica Badische Tagblatt, elanul pe care-l resimte luxemburghezul e inexistent, propunerile sale fiind "premature", asa cum e si iluzorie impresia ca ar fi momentul unei reapropieri (est-vest) in interiorul Uniunii.

Or, e clar ca acest observator se insala. Necesitatea unei viziuni se iveste tocmai in fa ...citeste mai departe despre "Ce sansa ofera Juncker, de fapt, Romaniei" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Juncker discurs viitorul Europei Romania , #Stiri International