Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bancile centrale nu se grabesc sa emita monede digitale

Bancile centrale nu se grabesc sa emita monede digitale


Majoritatea bancilor centrale nu au planuri de emitere a versiunii digitale a monedelor lor, dupa ce studiile privind avantajele criptomonedelor nu au fost convingatoare, se arata intr-un raport al Bancii Reglementelor Internationale (BIS), publicat marti.

Bancile centrale i-au avertizat pe investitorii interesati de criptomonede precum Bitcoin asupra faptului ca acest tip de investitie poate aduce pierderi, mai ales in contextul in care monedele digitale si-au pierdut mult din valoare in ultimele luni, transmite Reuters.

Raportul BIS avertizeaza liderii bancilor centrale sa abordeze cu prudenta ideea de a emite monede digitale bancare centrale (CBDC).

"In acest moment, cele mai multe banci centrale par sa fi terminat de analizat implicatiile lansarii unei monede digitale bancare centrale, dar inca nu sunt convinse ca beneficiile vor prevala asupra costurilor", mentioneaza raportul BIS.

Cea mai mare parte a activitatii bancilor centrale in domeniul initierii de monede digitale bancare centrale a fost pina in prezent o activitate "conceptuala", potrivit informatiilor transmise de 63 de banci centrale catre BIS. Cele 63 de banci acopera peste 90% din activitatea economica globala si 80% din populatia planetei. Doar cinci banci centrale au dezvoltat conceptul si au realizat proiecte-pilot pentru monede electronice.

Mai mult de 85% din bancile centrale sustin ca e extrem de putin probabil sa emita orice tip de moneda digitala in urmatorii trei ani, se precizeaza in raportul BIS. O singura banca centrala a transmis ca e foarte probabil sa emita o versiune digitala a monedei sale in urmatorii sase ani.

Aproape un sfert din bancile centrale chestionate au informat ca detin - sau vor detine foarte curand - capacitatea sa emita moneda digitala; o treime din bancile centrale nu au aceasta capacitate, iar aproximativ 40% nu sunt sigure ca au capacitatea necesara pentru a emite monede digitale. "E improbabil ca banii lichizi sa fie optiunea principala pentru asigurarea necesitatilor de plata ale viitorului. Si totusi, cei mai multi oameni vor fi nevoiti sa astepte pentru a folosi o moneda digitala bancara centrala. Si totusi, bancile centrale depun mari eforturi sa se asigure ca asteptarea va merita", conchide raportul Bancii Reglementelor Internationale.

Fondata in anul 1930, Banca Reglementelor Internationale este cea mai veche institutie financiara internationala. BRI este contraparte pentru tranzactiile financiare derulate de bancile centrale. In plus, BRI serveste si ca forum pentru facilitarea schimburilor de opinii intre institutiile de emisiune monetara si drept centru de cercetare economica si monetara. De asemenea, BRI actioneaza, printre altele, si ca agent sau mandatar pentru operatiunile financiare internationale.

Banca Centrala a Suediei lucreaza din 2017 la proiectul "coroanei electronice" (e-coroana), deoarece folosirea banilor lichizi continua sa scada in aceasta tara. Banca Centrala a Suediei doreste astfel sa vina in sprijinul comerciantilor, care declara ca folosirea de bani gheata le va aduce pierderi.

Banca Centrala din Uruguay evalueaza, la randul ei, un program-pilot desfasurat anul trecut, cu scopul emiterii unei monede digitale bancare centrale. Intre timp, Banca Centrala Europeana (BCE) si Banca Japoniei colaboreaza pe "proiectul Stella".

Presedintele BCE, Mario Draghi, a afirmat in septembrie ca institutia nu intentioneaza sa emita o moneda digitala deoarece tehnologia pentru aceasta este inca nesigura, iar folosirea numerarului se afla la un nivel ridicat in zona euro. Banca Angliei, Banca Canadei si Autoritatea Monetara a Singapore dezvolta si ele un proiect comun similar.

BCE este responsabila de emiterea de monede si bancnote pentru cele 19 state membre ale zonei euro. Producerea de monede si bancnote revine bancilor centrale nationale.

Proliferarea rapida a criptomonedelor, cum ar fi Bitcoin, a dus la dezbateri aprinse pe plan global daca bancile centrale ar trebui sa-si lanseze propriile monede digitale.

Criptomonedele sunt create printr-un proces denumit minerit (mining), care implica utilizarea procesorului dintr-un dispozitiv, pentru a rezolva probleme complicate de matematica, rezultatul acestora generand monede. Utilizatorii pot cumpara monedele de la brokeri, apoi le pot stoca sau cheltui, folosind portofelele criptografice. Cele mai cunoscute exemple de criptomoneda sunt: Bitcoin, Ethereum, Ripple sau Litecoin.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1770 ori
Citeste mai multe desprebanci centrale monede digitale