Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) se pregateste sa anuleze licitatia pentru finalizarea Autostrazii Lugoj-Deva, arata specialistii de la Pro Infrastructura.
Licitatia a fost lansata initial in iulie 2019, dar tinuta pe pauza mai bine de un an din cauza documentatiei tehnice necorespunzatoare.
Asociatia Pro Infrastructura trage un semnal de alarma in privinta finalizarii autostrazii Lugoj-Deva, care ar putea sa nu se mai intample intr-un viitor apropiat.
"Totul a plecat de la semnarea in 2013 a unui contract ce prevedea o sapatura imensa in dealurile de la Holdea, desi acordul de mediu solicita construirea unor tuneluri pentru masini care sa lase mediul natural intact. Urmatoarea caramida a fost pusa de Stefan Ionita in 2017-2018, cand a reziliat contractul in mod abuziv, tribunalul international confirmand in acest an ca statul roman trebuie sa plateasca constructorului daune financiare de peste 230 de milioane de lei. (...)
O alta veste proasta este ca este tehnic imposibila finalizarea autostrazii pana in 2023, astfel incat Comisia Europeana sa considere acest coridor european de transport functional", scrie Pro Infrastructura pe Facebook.
Citeste si: Trafic blocat in centrul Bucurestiului. Zeci de trolee au ramas blocate din cauza unei avarii la reteaua de electricitate ...citeste mai departe despre "Cum a ajuns autostrada Lugoj-Deva "in faliment". "Vom ajunge sa dam inapoi toti banii europeni atrasi pentru intreg... mai mult
Vineri, 27 Noiembrie 2020, ora 09:32
Specialistii in infrastructura, grupati in jurul Asociatiei Pro Infrastructura, sustin ca lucrarile la tronsonul 3 din autostrada Lugoj-Deva, reziliate in anul 2019, se degradeaza, iar autoritatile romane ar putea ajunge sa plateasca constructorului sume mari de bani.
"Dupa rezilierea tronsonului 3 al Autostrazii Lugoj-Deva de catre CNAIR in august 2019, astazi putem spune ca finalizarea lucrarilor si intretinerea "sunt admirabile, sublime, dar lipsesc cu desavarsire". Se poate observa asta in imaginile atasate, unde cat de curand peisajul va putea fi usor confundat cu unul de jungla", transmite Asociatia Pro Infrastructura.
In vara anului 2019, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), in timpul mandatului de ministru al Transporturilor al lui Razvan Cuc, a reziliat contractul lotului 3 al autostrazii A1 Lugoj - Deva, dupa ce nu s-a inteles cu constructorul pentru extinderea garantiei. Directorul Companiei de Drumuri de atunci, Sorin Scarlat, a spus ca exista un numar record de neconformitati identificate pe acest sector.
"CNAIR a afirmat (dupa rezilierea abuziva si ilegala a contractului despre care am scris in repetate randuri) ca va executa garantia constructorului si va finaliza lucrarile din afara corpului autostrazii din respectivele sume. Insa adevarul este ca sumele nu au fost executate de Compania de Drumuri, ba chiar exista toate premisele pentru a fi buni de plata fata de constructor in urma proceselor ce se afla in prezent... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 16:52
Lotul 3 al Autostrazii Lugoj-Deva ar putea fi deschis circulatiei, cu restrictii, saptamana viitoare daca se rezolva si problema descarcarii nodului rutier de la Holdea care inca nu a fost receptionat.
Consultantul care face expertiza tehnica pentru lotul de 21 de km a recomandat restrictie de tonaj de 7,5 tone si limitare de viteza de 80 de km/h, informeaza Radio Romania Actualitati.
Inaugurarea lotului este foarte asteptata, chiar si cu aceste restrictii, avand in vedere ca in acest fel s-ar mai reduce din aglomeratia de pe DN 7 Valea Muresului respectiv, DN 68 A Sacamas-Holdea-Margina.
Contractul pentru lotul 3 al Autostrazii A 1 Lugoj-Deva a fost reziliat pentru grave probleme de calitate, desi constructorul, din Spania, a sustinut ca lucrarile sunt conforme.
La una dintre recentele vizite in zona ale lui Razvan Cuc, ministrul demis spunea ca problema cea mai grava de pe acest tronson este fisura observata in zona Holdea. Alte probleme dintre cele 48 identificate tineau de grosimea stratului de asfalt, care, potrivit ministrului demis si specialistilor de la Centrul de Studii Tehnice Rutiere si Informatica (CESTRIN), ar avea in unele locuri mai putin cu 3-4 centimetri.
De asemenea, exista si o zona in care autostrada nu are asigurata planeitatea necesara, deoarece s-a tasat din propria greutate, fara sa fie in trafic si au fost semnalate si defectiuni in ceea ce priveste evacuarea apelor de pe carosabil.
Lotul 3 are o lungime de 21,14 kilometri, iar... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2019, ora 12:29
Asociatia Pro Infrastructura solicita premierului Viorica Dancila implicarea "directa si rapida" in vederea deblocarii situatiei in care se afla lotul 3 al Autostrazii A1 Lugoj-Deva si urgentarea inaugurarii acestuia.
"Stimata doamna prim-ministru, va scriem pentru a va solicita implicarea directa si rapida in vederea deblocarii situatiei in care se afla lotul 3 al Autostrazii A1 Lugoj-Deva, un tronson de autostrada finalizat in proportie de 99%, platit aproape integral de cetatenii romani si europeni si reziliat de CNAIR la sfarsitul lunii august 2019.
Acest sector de autostrada de 21 de kilometri, parte a Coridorului European ce leaga portul Constanta de vestul Europei prin Bucuresti, Pitesti, Sibiu, Deva, Timisoara, Arad, a fost contractat de catre Compania de Drumuri in august 2013 cu aproape 600 de milioane de lei.
Ordinul de incepere a fost emis in noiembrie 2013, termenul contractual de finalizare a lucrarilor fiind mai 2016", se arata in scrisoarea deschisa transmisa premierului Dancila.
Conform asociatiei, din cauza modificarilor survenite intr-un nou acord de mediu obtinut ulterior semnarii contractului, dar si a problemelor tehnice din teren intampinate de constructor, termenul a fost depasit cu mai bine de 3 ani, antreprenorul cerand receptia lucrarilor abia in august 2019.
"La acel moment, constructorul solutionase toate problemele tehnice identificate de-a lungul executiei, cu exceptia unei singure neconformitati aflate la capatul lotului... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2019, ora 11:08
Scad, pe zi ce trece, sansele ca Lotul 3 al Autostrazii Lugoj-Deva sa se inaugureze in acest an. Motivul: marti seara, corpul autostrazii s-ar fi crapat si o parte din terasament risca sa se prabuseasca, potrivit unor informatii obtinute pe surse de Ziare.com.
In mod normal, circulatia pe loturile 3 si 4 ale Autostrazii Lugoj-Deva ar fi trebuit sa se deschida - cu o intarziere de peste 3 ani - pe data de 12 august.
Pana la urma, insa, pe 14 august s-a inaugurat doar Lotul 4 al soselei, lung de 22,1 kilometri, dintre Ilia si Soimus (judetul Hunedoara).
In schimb, circulatia pe Lotul 3, lung de 21 kilometri, (dintre Ilia si Cosevita) nu a mai fost deschisa. Motivul: Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a sustinut ca societatea care a construit respectivul segment de drum - anume compania spaniola Comsa - nu si-ar fi facut treaba. In consecinta, soseaua nu putea fi inaugurata, din cauza ca era nesigura si ar fi pus in pericol vietile soferilor care urmau sa circule pe ea.
Compania Comsa a reactionat dur, sustinand ca s-a simtit amenintata de institutiile statului roman, care i-au pus, in permananta, piedici in ceea ce priveste constructia autostrazii.
Asociatia Pro Infrastructura a apreciat, in repetate randuri, ca Lotul 3 al Autostrazii Lugoj-Deva e finalizat inca din august si ca putea fi deschis circulatiei daca nu i-ar fi cautat CNAIR "nod in papura" constructorului.
In context - sub presiunea publica - ministrul... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2019, ora 11:00
Constructorul lotului 3 al Autostrazii Lugoj-Deva se gandeste "foarte serios" sa faca plangeri penale si sa actioneze statul roman in judecata, considerand ca ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, a reziliat contractul intr-un mod abuziv.
"Noi ne dorim sa gasim o solutie care sa multumeasca toate partile implicate, sa deblocam situatia actuala. Din pacate, pana acum ne-am lovit de un refuz total din partea companiei (CNAIR - n. r.) . Am avut discutii, in ultima perioada, inclusiv cu ministrul Transporturilor. Fara rezultat. Domnul ministru Cuc a decis, fara baza legala, rezilierea contractului. Am avut intotdeauna deschiderea de a continua si finaliza acest proiect, chiar daca asta a insemnat pierderi pentru noi. Acest blocaj inventat de autoritatile romane din cine stie ce motive obscure ne determina sa ne gandim foarte serios sa facem plangeri penale si sa actionam statul roman in judecata. Abia acum putem intelege de ce investitorii straini, atrasi de promisiunile guvernantilor si de imaginea idilica prezentata, dupa ce ajung in Romania nu stiu cum sa fuga mai repede", afirma intr-un comunicat remis AGERPRES reprezentantii Asocierii care a castigat contractul de executie a lotului 3.
In plus, avand in vedere blocarea receptiei si predarea lotului 3 al autostrazii Lugoj-Deva, Asocierea trebuie sa informeze organizatiile europene competente despre aceasta situatie, astfel incat sa ia masurile considerate oportune.
Reprezentantii Asocierii subliniaza ca proiectul... mai mult
Vineri, 30 August 2019, ora 12:22
Pana la jumatatea lunii august s-ar putea deschide, in sfarsit, circulatia pe cei 43 de kilometri dintre Soimus si Cosevita ai autostrazii Lugoj-Deva.
Compania de Drumuri a contractat, inca din 2013, doua societati pentru a construi aceasta portiune de autostrada.
Mai exact, pentru realizarea Lotului 3 al soselei (care se intinde pe 21,1 kilometri, de la Cosvita la Ilia), Compania a ales sa lucreze cu o asociere de firme condusa de Comsa SA. Totdata, pentru constructia Lotului 4 al autostrazii (cu un traseu de 22,1 kilometri, de la Ilia pana la Soimus) a fost selectata compania UMB Spedition.
In mod normal, lucrarile la ambele loturi urmau sa incepa pe 27 noiembrie 2013 si sa fie gata in mai 2016. Din pacate, n-a fost sa fie....
Initial au aparut probleme legate de documentatia de mediu. Ulterior, a intarziat emiterea autorizatiei de construire. In cazul Lotului 3, conectarea cu reteaua nationala de drumuri n-a fost gandita din timp, asa ca a fost nevoie de lansarea de noi licitatii si de deschiderea de noi santiere.
In plus, au aparut si alte diverse probleme. Spre exemplu, pe Lotul 4, UMB Spedition a dat - chiar in calea drumului pe care il construia - peste un cimitir, dar si peste o pestera cu lilieci protejati de lege. Pana la urma, s-a decis mutarea cimitirului si a liliecilor, dar toate acestea au cauzat intarzieri semnificative, pe santier.
Tot pe lotul 4, in zona Dealului Soimus au aparut mai multe alunecari de teren care au ingreunat lucru.... mai mult
Duminica, 04 August 2019, ora 14:57
Conteaza mai putin daca lotul 3 al Autostrazii Lugoj-Deva va fi finalizat maine sau peste 3 luni, cata vreme oricum acesta nu va putea fi deschis circulatiei, se arata intr-o postare a Asociatiei Pro Infrastructura (API).
Problemele in zona sunt cauzate de faptul ca planurile de constructie a autostrazii s-au schimbat, in ultimii ani, iar constructorul lotului 3 s-a trezit ca face un nod de legatura care sa permita circulatia in zona dar pe care statul nu mai este dispus, momentan, sa i-l plateasca. Dar fara acel nod, lotul 3 al autostrazii, lung de 21 de kilometri, s-ar termina pe un deal si n-ar folosi nimanui la nimic.
In mod normal, intre Lugoj si Deva ar fi trebuit sa avem deja de doi ani o autostrada lunga de aproximativ 100 de kilometri. Din pacate, lucrarile au intarziat excesiv, din mai multe motive. Printre altele, pe lotul 2 s-a impus contructia unor culoare pentru animale, iar pe lotul 4 a fost nevoie de lucrari neprevazute initial pentru ca autostrada sa nu afecteze o pestera cu lilieci. In plus, parte dintre lucrari s-au facut de mantuiala si au avut nevoie de remedieri. Una peste alta, termenele de receptie nu doar ca au fost depasite, dar s-au si decalat.
Per total, pana astazi s-a reusit doar finalizarea lotului 1 si a unei scurte portiuni din lotul 2. In cazul acestuia din urma, receptia e departe, intrucat mai trebuie organizata o licitatie pentru finalizarea lucrarilor. Iar asta face ca lotul 3, construit in proportie de aproape 80%, sa fie cel... mai mult
Joi, 21 Iunie 2018, ora 07:31
Ministerul Transporturilor anunta ca, in urma vizitei facute de Lucian Sova pe santierele Autostrazii Lugoj - Deva, marti, pe lotul 3 s-a constatat o mobilizare "extrem de slaba" a constructorului, care a fost penalizat pana acum cu 1,5 milioane de euro.
Potrivit reprezentantilor Ministerului Transporturilor, marti, santierele autostrazii Lugoj - Deva au fost inspectate de ministrul Lucian Sova, impreuna cu reprezentanti ai Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), ai Inspectoratului de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier, ai Politiei Rutiere si Inspectoratului Teritorial de Munca, precum si prefectii si presedintii Consiliilor Judetene Timis si Hunedoara.
In urma vizitei efectuate, s-a constatat pe lotul 3 o mobilizare "extrem de slaba", constructorul fiind penalizat pana in prezent cu 1,5 milioane de euro.
"Pe cei 21 km ai lotului 3, specialistii au constat o mobilizare extrem de slaba a constructorului si deficiente in executie. Lucrau doar 90 de muncitori si 70 de utilaje. Mare parte din echipa a fost retrasa imediat ce ministrul a parasit santierul. Asocierea a primit pana acum penalitati de 1,5 milioane euro", a anuntat Ministerul Transporturilor.
In acest moment, stadiul fizic si financiar al lotului 3 al Autostrazii Lugoj - Deva este de 82%, insa reprezentantii Ministerului Transporturilor au precizat ca "exista foarte multe probleme de calitate pentru care Ministerul Transporturilor si CNAIR poarta de aproape un an... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2018, ora 16:47