Reprezentanţa Comisiei Europene în România a transmis, joi, printr-un punct de vedere oficial, că nu există nicio dispoziţie specifică în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) care să oblige autorităţile române să impună interzicerea încălzirii pe bază de lemne până în 2023, acest pan cuprinzând reforme şi investiţii privind sistemele de gestionare şi de guvernanţă ale pădurilor menite să abordeze problema exploatării forestiere ilegale intensive a pădurilor din România.
Nu există nicio dispoziţie specifică în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) care să oblige autorităţile române să impună interzicerea încălzirii pe bază de lemne până în 2023. Planul de redresare şi rezilienţă al României cuprinde reforme şi investiţii privind sistemele de gestionare şi de guvernanţă ale pădurilor menite să abordeze problema exploatării forestiere ilegale intensive a pădurilor din România, din cauza căreia asistăm la o reducere a absorbţiei naturale de carbon de către păduri, la pierderea semnificativă a biodiversităţii şi la o creştere a riscurilor de dezastre (componenta „Păduri şi protecţia biodiversităţii”), a transmis Reprezentanţa.
În mod similar, reforma privind decarbonizarea sectorului de încălzire-răcire asigură sustenabilitatea şi trasabilitatea biomasei, pentru a preveni orice impact negativ al utilizării bioenergiei asupra biodiversităţii şi... mai mult
Joi, 16 Decembrie 2021, ora 10:31
Daca iti place sa lucrezi cu lemnul si te descurci sa realizezi anumite piese sau obiecte de mobilier, poate ca e momentul sa incepi o afacere in acest domeniu. Te vei intreba, in mod firesc, daca este profitabil sa te lansezi in acest demers, insa asta depinde doar de tine. In cele ce urmeaza, iti vom prezenta mai multe detalii care sa te ajute sa gasesti singur un raspuns.
Alegerea domeniului de activitate
Industria prelucrarii lemnului este un domeniu vast, care include mai multe sectoare de activitate. Daca nu ai aptitudini foarte bune de tamplar, dar totusi iti place sa lucrezi cu lemnul, poti sa iti deschizi o afacere in domeniul prelucrarii primare. Mai precis, sa iti deschizi un gater, unde sa preiei lemnul brut adus din exploatatii si sa in transformi in cherestea. Poti produce cherestea de diferite dimensiuni pe care sa o valorifici apoi ca materie prima pentru lucrari de constructii sau ateliere de tamplarie. Totodata, poti castiga si din vanzarea lemnelor pentru foc.
O alta afacere care se poate dovedi profitabila este un atelier de productie a mobilei, dat fiind faptul ca mobila executata la comanda este mai cautata decat cea cumparata de-a gata din magazin. Nu este neaparat necesar sa te limitezi doar la mobila de interior putand sa produci si mobilier pentru curte si gradina.
Daca nu te atrage domeniul productiei de mobila, poti deschide un atelier de tamplarie in care sa confectionezi diferite alte obiecte din lemn, dar si sa efectuezi lucrari de... mai mult
Vineri, 07 Mai 2021, ora 11:40
Comunitatea Forestierilor - Fordaq Romania avertizeaza asupra amplificarii blocajelor si nemultumirilor din sectorul forestier, mentionand scaderea volumului de masa lemnoasa contractat pentru recoltare la licitatiile organizate de Romsilva, potrivit unui comunicat al organizatiei.
Conform documentului, o scadere a volumului de masa lemnoasa recoltat va conduce la o criza majora de resursa in a doua jumatate a anului 2019, cu efecte directe potentiale in aparitia unei noi crize de aprovizionare a populatiei cu lemn de foc si o contractare a activitatii in industria lemnului.
"La licitatiile principale organizate de RNP - Romsilva pentru productia anului 2019, procentul mediu de adjudecare a masei lemnoase pe picior a fost de 45%, fata de 92% la aceleasi licitatii, organizate anul trecut. Practic singurele judete cu procente mari de adjudecare sunt Neamt (99%) si Suceava (92%), judete preponderent cu resursa de rasinoase si cu activitati traditionale de prelucrare primara a lemnului, zone in care sunt localizati si mari procesatori de masa lemnoasa. Daca excludem cele doua judete din rezultatele licitatiilor, procentul national de adjudecare scade la 34%, cu peste 1,5 milioane mc mai putin decat masa lemnoasa adjudecata pentru productia anului 2018. Sunt multe judete in care nu a fost adjudecat, de catre agentii economici din sectorul de exploatare, nici macar 1 mc masa lemnoasa: Bacau, Vrancea, Arges, Buzau, Galati, Teleorman, Ialomita si multe altele, cu procente... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2018, ora 11:57
Regia Nationala a Padurilor - Romsilva a livrat populatiei in acest an peste 1,5 milioane metri cubi de lemn de foc, cu 50% mai mult decat anul trecut, reusind sa depasim criza lemnului de foc cu care ne-am confruntat, a declarat joi directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihailescu, intr-o conferinta de presa.
"La sfarsitul anului trecut si la inceputul acestui an tara se confrunta cu criza lemnului de foc, dar am reusit sa depasim acel impediment major. Anul acesta am livrat pana la aceasta data din padurile proprietate publica a statului roman 1,5 milioane mc de lemn, cu 50% mai mult decat am livrat anul trecut, la un pret mediu de 170 lei/mc. Ca o estimare, credem ca vom atinge 1,7 milioane mc de lemn de foc livrati populatiei. Avem acest lemn deja pregatit, fasonat, in depozite la drumuri forestiere sau in cele standard, dar pe piata cererea a scazut", a precizat Mihailescu.
El a precizat ca in ultimii doi ani s-a inregistrat o crestere a volumului de lemn pentru foc vandut direct populatiei, ajungand in acest an, pana in prezent, la 1,56 milioane mc.
"Ca tendinta va putem spune ca in 2016 vindeam pe piata 840.000 metri cubi, in 2017 peste un milion de metri cubi si estimam 1,7 milioane anul acesta. Datorita modificarii codului silvic si pretul pe piata s-a temperat, s-a asezat in cu totul alta ecuatie. Iata cum, printr-un mecanism de piata, lucrurile se pot regla, cu o singura conditie, sa nu blochezi resursa prin mecanisme administrative inutile. In acest... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2018, ora 12:58
Regia Nationala a Padurilor - Romsilva a vandut direct populatiei, in primele zece luni ale anului, peste 1,3 milioane de metri cubi (mc) lemn pentru foc, cu 30% mai mult decat volumul total oferit pe parcursul lui 2017, iar pana la finele lui 2018 va ajunge la aproximativ 1,7 milioane m.c., conform datelor Romsilva transmise joi AGERPRES.
Astfel, pana la finalul lunii octombrie, Romsilva a vandut direct populatiei 1.365.888 metri cubi lemn pentru foc, la un pret mediu de 170 de lei pe metru cub, fara taxa pe valoare adaugata.
Conform estimarilor, regia va furniza direct populatiei, pana la finele lui 2018, un volum de 1,7 milioane de metri cubi lemn pentru foc.
"Pretul lemnului pentru foc variaza in functie de specie, sortiment si conditiile de livrare. Cele mai mari cantitati de lemn pentru foc, aproximativ 70%, sunt disponibile la depozitele temporare amenajate de ocoalele silvice din cadrul Romsilva la drumurile auto, costurile de transport nefiind incluse in pret", se arata in comunicatul Romsilva.
Reprezentantii regiei sustin ca s-a reusit in ultimii doi ani cresterea volumului de lemn pentru foc, de la aproximativ 840.000 de metri cubi in 2016 la 1 milion de metri cubi in 2017, lemnul provenind in principal din lucrari de ingrijire si de igienizare a padurilor.
"Pentru a veni in sprijinul persoanelor interesate, Romsilva a demarat o campanie de informare privind achizitia de lemn pentru foc, toate informatiile referitoare la oferta disponibila fiind... mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2018, ora 17:52
Un volum de doua milioane de metri cubi de lemn din padurile statului ar putea ramane ne-exploatat pana la finalul anului, in lipsa unor masuri legislative imediate, cu efecte negative inclusiv asupra asigurarii masei lemnoase necesare pentru incalzirea populatiei, atrage atentia Regia Nationala a Padurilor - Romsilva, intr-un comunicat de presa.
"Regia Nationala a Padurilor - Romsilva apreciaza ca, in lipsa unor masuri legislative imediate, in padurile proprietate publica a statului ar putea ramane ne-exploatat, pana la finalul anului, un volum de 2 milioane de metri cubi de lemn, cu numeroase efecte negative asupra asigurarii masei lemnoase necesare pentru incalzirea populatiei si a industriei de prelucrare a lemnului. De asemenea, prin scaderea volumului de masa lemnoasa pus pe piata, pot interveni majorari de preturi, pe fondul cererii mari si al ofertei scazute", se mentioneaza in comunicatul transmis vineri AGERPRES.
Totodata, regia avertizeaza asupra unui posibil blocaj pe piata lemnului si asupra unor posibile riscuri in asigurarea lemnelor de foc pentru populatie, ca urmare a aplicarii articolului 59 din Codul Silvic, cu modificarile ulterioare. Romsilva noteaza ca, prin respectivele modificari, trebuie sa efectueze lucrari silvice de ingrijire a padurilor in regie proprie, prin mijloace proprii sau prin contracte de prestari servicii, la o cota majorata, din care ar rezulta un volum exploatat de aproximativ 4,3 milioane de metri cubi din padurile... mai mult
Vineri, 25 Mai 2018, ora 14:27
Statul roman se pregateste sa permita exportul resurselor de gaze iar aceasta resursa a Romaniei va fi exportata in detrimentul populatiei, care va ramane captiva si fara alternative la incalzirea cu lemne, atrag atentia reprezentantii Fordaq - Comunitatea Forestierilor.
"Ceea ce se intampla in Romania este un dezastru economic, social si de mediu, rezultatul unei incapacitati administrative a statului roman, care ne mentine in subdezvoltare.
In Luna Padurii trebuie sa avem in vedere situatia reala din Romania: criza de resursa si prioritizarea directionarii resursei de lemn catre lemn de foc prin Codul Silvic, criza care pune presiune pe paduri inclusiv sub aspectul taierilor ilegale.
Concomitent crizei lemnului de foc - in fond o criza de resursa energetica - statul roman se pregateste sa permita exportul resurselor de gaze!
In conditiile in care, din totalul de 8 milioane locuinte, patru milioane se incalzesc cu lemne, doua milioane cu centrale individuale pe gaz si doua milioane sunt racordate la sisteme centralizate, atragem si noi atentia ca prin realizarea proiectului BRUA - conducta ce va lega exploatarile Romaniei din zacaminte de gaz din Marea Neagra cu Ungaria - aceasta resursa a Romaniei va fi exportata in detrimentul populatiei Romaniei, care va ramane captiva si fara alternative la incalzirea cu lemne", precizeaza comunitatea forestierilor, intr-un comunicat de presa, transmis luni AGERPRES.
Potrivit sursei citate, daca reteaua de distributie a... mai mult
Luni, 19 Martie 2018, ora 16:14
Pretul lemnului de foc a crescut, in ultimii sase ani, cu circa 250%, de la 120 lei/mc, in 2011, la 300 lei/mc, in 2017, dar exista maxime de pana la 600 de lei/mc, in sudul tarii, potrivit datelor incluse in editia actualizata a Raportului privind starea padurilor si industriei lemnului, prezentat miercuri de Fordaq Romania.
Documentul elaborat si asumat de Fordaq Romania releva, totodata, ca, in acelasi interval de comparatie, variatiile preturilor cherestelei pe pietele internationale au fost de plus/minus 10%.
In Romania, pentru masa lemnoasa, pretul mediu a pornit, in 2011, de la valoarea de 71 lei/mc, si a continuat in 2012 cu 85 lei/mc, apoi cu 115 lei/mc in 2014, un an mai tarziu cu 155 lei/mc, in 2016 la 173,78 lei/mc, iar in 2017 la 181,29 lei/mc.
In viziunea realizatorilor raportului mentionat, industria lemnului din Romania a ajuns sa plateasca cel mai mare pret pe resursa de lemn din Europa, respectiv la fag, bustean de gater, preturi de 85-90 euro/mc.
Comparativ, pe acelasi segment de lemn, dar si pe rasinoase, in alte tari europene tarifele practicate sunt urmatoarele: in Serbia - pret de 45 euro/mc, in Slovacia si Polonia (60-65 euro/mc), in Franta (65 euro/mc) si in Germania (80 euro/mc).
Conform Inventarului Forestier National (IFN), la ora actuala, in Romania, suprafata forestiera este de 6,9 milioane de hectare, iar volumul de lemn pe picior se ridica la 2,2 miliarde de metri cubi.
Datele Romsilva arata ca, in Romania, 3,5 milioane de... mai mult
Miercuri, 06 Decembrie 2017, ora 14:20
Un proiect de lege depus de mai multi deputati PC-PLR propune interzicerea exportului de busteni, cherestea si lemn de foc pe o perioada de cinci ani, initiatorii aratand ca sustinerea necontrolata a exportului de material lemnos poate sa incurajeze taierile ilegale de paduri.
Proiectul este initiat de 12 deputati de la PC-PLR si din grupul democrat-popular, printre care Bogdan Ciuca, Vasile Dragusanu, Liliana Minca si Florea Damian.
Ponta vrea interzicerea exportului de lemn neprelucrat: Veniti cu o solutie sau va gasiti de munca! (Video)
Initiativa prevede ca, in scopul refacerii suprafetei forestiere si pentru respectarea dreptului oricarei persoane la un mediu ecologic si sanatos, este interzis exportul de materiale lemnoase sub forma de busteni, cherestea si lemn de foc pe o perioada de cinci ani de la publicarea acestei legi in Monitorul Oficial.
Initiatorii considera necesara o asemnea masura pe motiv ca "prin sustinerea necontrolata a exportului de material lemnos ...citeste mai departe despre "Exportul de busteni, cherestea si lemne de foc, interzis pe o perioada de cinci ani - proiect" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 30 Mai 2015, ora 12:51