Afacerile in industria de prelucrare a lemnului - profitabile sau nu?

Vineri, 07 Mai 2021, ora 11:40
769 citiri
Afacerile in industria de prelucrare a lemnului - profitabile sau nu?
industria lemnului FOTO: pixabay.com

Daca iti place sa lucrezi cu lemnul si te descurci sa realizezi anumite piese sau obiecte de mobilier, poate ca e momentul sa incepi o afacere in acest domeniu. Te vei intreba, in mod firesc, daca este profitabil sa te lansezi in acest demers, insa asta depinde doar de tine. In cele ce urmeaza, iti vom prezenta mai multe detalii care sa te ajute sa gasesti singur un raspuns.

Alegerea domeniului de activitate

Industria prelucrarii lemnului este un domeniu vast, care include mai multe sectoare de activitate. Daca nu ai aptitudini foarte bune de tamplar, dar totusi iti place sa lucrezi cu lemnul, poti sa iti deschizi o afacere in domeniul prelucrarii primare. Mai precis, sa iti deschizi un gater, unde sa preiei lemnul brut adus din exploatatii si sa in transformi in cherestea. Poti produce cherestea de diferite dimensiuni pe care sa o valorifici apoi ca materie prima pentru lucrari de constructii sau ateliere de tamplarie. Totodata, poti castiga si din vanzarea lemnelor pentru foc.

O alta afacere care se poate dovedi profitabila este un atelier de productie a mobilei, dat fiind faptul ca mobila executata la comanda este mai cautata decat cea cumparata de-a gata din magazin. Nu este neaparat necesar sa te limitezi doar la mobila de interior putand sa produci si mobilier pentru curte si gradina.

Daca nu te atrage domeniul productiei de mobila, poti deschide un atelier de tamplarie in care sa confectionezi diferite alte obiecte din lemn, dar si sa efectuezi lucrari de reparatii. De asemenea, poti sa te profilezi pe un anume tip de productie cum ar fi jucariile din lemn.

Partenerii si piata de desfacere

Odata ales domeniul de activitate, trebuie sa te asiguri ca vei avea furnizori seriosi de la care sa iti procuri materia prima. In acest sens, trebuie sa sondezi piata, sa vezi care sunt principalii furnizori, ce clienti au si care sunt preturile de livrare. Poti sa intri si in contact cu ei, pentru a stabili detaliile unei viitoare colaborari.

In acelasi timp, tatoneaza terenul si pentru a vedea care sunt posibilitatile sa iti creezi rapid o piata de desfacere. Vezi cat de cautate sunt produsele pe care vrei sa te axezi, care sunt preturile de vanzare si care ar putea fi potentialii clienti.

Investitia

Trebuie apoi sa-ti gasesti un spatiu, adecvat iar in acest sens poti inchiria acest spatiu sau iti poti construi singur atelierul, mai ales daca ai la dispozitie un teren intr-o zona potrivita. Urmeaza apoi sa isi dotezi atelierul cu toate cele necesare, iar asta s-ar putea sa fie cea mai costisitoare parte. Achizitia unui utilaj de prelucrare a lemnului nu e la fel de simpla ca si cum si-ai cumpara o masina de tuns iarba, si nici preturile nu se compara. Mai intai, trebuie sa iti faci o lista cu toate utilajele necesare, dupa care sa calculezi care este suma totala a costurilor. Daca aceasta iti depaseste cu mult bugetul, ai putea sa faci un credit pentru IMM-uri sau sa incerci sa mai reduci din costuri.

Promovarea

Nu poti astepta sa vina clientii sa te caute imediat ce ai pornit afacerea, asa ca ai nevoie si de promovare, cel putin la inceput. Pentru asta, ar fi indicat sa iti faci un site si pagini pe principalele retele de socializare, pe care sa le distribui intens. Pentru ca paginile sa aiba mai multa vizibilitate si sa ajunga la cat mai multi potentiali clienti poti cumpara publicitate iar in scurt timp vor veni si primele comenzi.

Daca esti convins ca vei putea parcurge aceste etape, atunci, cu siguranta, o astfel de afacere se va dovedi profitabila pentru tine. In caz contrar, este bine sa mai astepti un timp, pana cand te vei simti mai stapan pe situatie.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#industria lemnului, #afaceri, #afaceri profitabile , #Stiri Companii