Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a ajuns la cheltuieli de un miliard de lei in 2019. In privinta kilometrilor de autostrada inaugurati, acestia abia ajung la 43, in conditiile in care Razvan Cuc, fost ministru al Transporturilor, sustinea ca vor fi dati in folosinta 100 km de autostrada in acest an.
In primele zece luni compania a avut un buget consolidat de 3,5 miliarde de lei (aproximativ 733 milioane de euro), suma mai mare cu 35% fata de 2018. Ziarul Financiar noteaza ca anul trecut cheltuielile totale au fost de 3,8 miliarde de lei si ca la o rata de crestere de 35% in 2019 cheltuielile vor ajunge la 5,1 miliarde de lei, adica peste un miliard de euro.
In luna august a fost dat in folosinta lotul 4 al autostrazii Lugoj - Deva ce cuprinde sectorul de 22 de kilometri dintre localitatile Soimus si Ilia din judetul Hunedoara.
Pe 23 decembrie a fost dat in folosinta si lotul 3 al Autostrazii Lugoj - Deva, cu o lungime de 21 de kilometri. Aici s-au impus restrictii de viteza si tonaj. Viteza maxima permisa este 80 km/ora, iar tonajul nu poate depasi 7,5 tone.
Citeste mai departe despre "CNAIR a cheltuit un miliard de euro in 2019. Cati km de autostrada a deschis" pe Ziare.com. mai mult
Joi, 26 Decembrie 2019, ora 10:25
Asociatia Pro Infrastructura afirma ca directorul CNAIR, Narcis Neaga, a declarat ca in acest an se vor finaliza inclusiv loturile 1 si 2 ale Autostrazii A10 Sebes-Turda si tronsoanele Campia Turzii-Chetani si Chetani-Iernut din Autostrada A3, dar sustin ca aceste declaratii sunt contrazise de stadiul proiectelor, de birocratie, probleme financiare, inclusiv de Legea bugetului pe 2019.
Reprezentantii asociatiei spun ca, miercuri, la intalnirea Comitetului de Monitorizare al POIM - "un cadru oficial, de fata cu reprezentanti ai Comisiei Europene", directorul general CNAIR, Narcis Neaga, a declarat "cu o seninatate dezarmanta ca in 2019 se vor finaliza inclusiv loturile 1 si 2 ale Autostrazii A10 Sebes-Turda si tronsoanele Campia Turzii-Chetani si Chetani-Iernut, parte din Autostrada A3".
"Sunt doar minciuni sfruntate contrazise vehement nu doar de bunul simt, de stadiul actual al proiectelor, avansul din anii precedenti, birocratia nerezolvata sau problemele financiare si de mobilizare ale unor constructori, ci si de Legea bugetului de stat pe 2019! Folosind rapoartele CNAIR si cifrele bugetului propus ieri, vedem ca pe Autostrada A3 Campia Turzii-Chetani-Iernut avem nevoie de 462 milioane lei (TVA inclusa) pentru a ajunge la 100% din ambele contracte. Suma alocata de guvern? Doar 164,4 milioane (35,6%) prevazute pe toata Autostrada Transilvania, intre Targu Mures si Bors (mai sunt si alte mici sectiuni care, teoretic, vor consuma bani) ", se arata intr-un comunicat... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2019, ora 20:23
Unele tronsoane de autostrazi au fost inaugurate, in sfarsit, cu ceva intarzieri, in timp ce lucrarile la alte tronsoane bat pasul pe loc sau avanseaza lent.
Ziare.com a consultat stadiul lucrarilor aferent lunii octombrie, document publicat de Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Vezi AICI situatia lucrarilor in luna septembrie
Receptia lucrarii pentru tronsonul Campia Turzii - Gilau (ce cuprinde un pod peste raul Somesul Mic si un canal) a fost facuta la finalul lunii septembrie. Desi stadiul fizic al lucrarii este de aproximativ 100%, cel financiar este de aproape 55%, in crestere de la 22%, cat a fost luna trecuta. Asta inseamna ca mai sunt niste plati de finalizat.
Portiunea a avut mai putin de un kilometru, iar valoarea contractului este de aproximativ 26 de milioane de lei, constructorul fiind firma italiana Tirrena Scavi.
Concomitent, a fost data in circulatie si "autostrada-muzeu" Gilau - Nadaselu, care avea nevoie de podul peste Somesul Mic pentru a fi functionala.
Cat despre tronsonul Mihaiesti - Suplacu de Barcau, care are o lungime de 80 km, CNAIR a transmis ca a decis contractarea separata a serviciilor de proiectare si ulterior, printr-un contract de tip FIDIC ROSU, a executiei lucrarilor: "Este in lucru documentatia de atribuire a contractului de proiectare, responsabilitatea pentru aceasta revenindu-i UIP si Directiei Tehnice si Calitate". Scenariul cel mai pesimist arata ca aceasta bucata de autostrada ar... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2018, ora 00:00
In ultimele 30 de zile au fost date in folosinta doua loturi de autostrada, care insa ar fi trebuit terminate de acum doi ani. In plus, lucrarile la celelalte sosele de mare viteza din tara noastra se misca cu viteza melcului. Ca de obicei.
Ziare.com a consultat stadiul lucrarilor aferent lunii august, document publicat de Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Vezi AICI situatia lucrarilor in luna iulie
La tronsonul Campia Turzii - Gilau (ce cuprinde un pod peste raul Somesul Mic si un canal), care face parte din autostrada Brasov - Bors, gradul fizic de executie a ajuns la 74% in august, de la 55% - cat era in iulie. Stadiul financiar se afla, insa, la nici 22%.
Portiunea are mai putin de un kilometru, iar termenul estimat pentru finalizarea lucrarii este sfarsitul lunii octombrie. Valoarea contractului este de aproximativ 26 de milioane de lei, constructorul fiind firma italiana Tirrena Scavi.
La lotul 2 al tronsonului Targu Mures - Ogra din Autostrada Brasov - Bors, lucrarile au ajuns la 76,35%, in aceasta luna, de la 69,11%. Constructorul este firma austriaca Strabag, care s-a ocupat in ultimele 30 de zile cu relocarea retelelor electrice. Lucrarea are valoarea de 251,35 milioane de lei si 10 km lungime, iar termenul de finalizare este luna octombrie a acestui an. Primul lot e in procedura de relicitare si nu are nimic construit.
Gradul de executie a lucrarilor pe lotul 1 al tronsonului Ogra - Campia Turzii a ajuns in... mai mult
Vineri, 17 August 2018, ora 07:11
Directorul general al Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Narcis Neaga, a vorbit intr-un interviu pentru Agerpres despre momentul in care toate provinciile istorice ar putea fi legate intre ele prin autostrazi.
"Cred ca putem vorbi ca orizont de timp undeva in 2030 - 2040", a afirmat Narcis Neaga, in interviul acordat Agerpres.
Seful CNAIR a mai spus ca in acest an are in plan darea in folosinta a 100 de km de autostrada, cu ocazia Centenarului.
"Ideea de baza a fost ca in acest an - este prima data cand o spun si public - ne-am gandit sa dam in trafic in total 100 de kilometri de autostrada. De ce 100? Pentru ca e anul 100. Si am zis: Ministerul Transporturilor, impreuna cu Compania Nationala de Drumuri, sa contribuie intr-un fel la Centenar. De aceea ne-am fixat 100 de kilometri. Ca sunt 106, ca sunt 104, asta mai putin conteaza, dar sa fim la cifra de 100 in trafic.
Asta ce inseamna? Ca exista, de exemplu, o portiune de autostrada, cum ar fi cea de la intrarea in Bucuresti, de vreo 3 km si ceva, care nu este folosita. Acestia, impreuna cu cei care urmeaza sa fie dati in trafic anul acesta, contribuie la suta respectiva. De-aia am zis 'in trafic'. Pentru ca, teoretic, vom finaliza ca lucrari in jur de vreo 90 de kilometri. Dar, impreuna cu cei care vor fi dati in trafic, ajungem la cifra 100, o cifra simbolica", a spus Neaga.
Despre cei trei km de la intrarea in Bucuresti, acesta a spus trebuia sa fie gata de la inceputul... mai mult
Duminica, 12 August 2018, ora 13:29
In seara zilei de 6 februarie 1999, in timpul primei vizite in Ungaria a unui premier roman dupa 1989, seful guvernului maghiar de atunci, Viktor Orban, l-a invitat pe omologul sau de la Bucuresti la o cina intr-un celebru restaurant budapestan, Gundel, plin (ca in fiecare seara, de altfel) cu oameni obisnuiti.
In timpul ospatului cu delicioasele mancaruri unguresti impecabil preparate, Orban i-a propus lui Radu Vasile sa realizeze impreuna un coridor de autostrazi care sa lege Bucurestiul de Budapesta, pe traseul aproximativ Bucuresti-Brasov-Cluj-Napoca-Oradea-Debrecen-Budapesta.
Unul dintre putinii companioni ai lui Radu Vasile la acea cina memorabila, ministrul Transporturilor de atunci, Traian Basescu, a sarit ca ars la auzul acestei propuneri, spunand ca nu exista nicio motivatie pentru constructia unei autostrazi pe traseul indicat de Orban, deoarece valorile de trafic nu justificau o asemenea investitie.
Pentru a explica plastic cam ce spunea Basescu in 1999, putem apela la o figura de stil celebra: "Nu ma spal pe dinti, pentru ca oricum nu ma saruta nimeni. Evident, insa, ca nu ma va saruta nimeni, pentru ca nu sunt spalat pe dinti!".
Au trecut aproape 20 de ani de la acel moment si guvernele succesive ale Romaniei au ramas consecvente in a nu "se spala pe dinti": astazi, la aproape 12 ani de la aderarea la UE, avem doar 777 km de autostrada, la o suprafata a teritoriului national de 238.397 kmp si la o populatie de aproximativ 20 de milioane.
Vecina... mai mult
Duminica, 05 August 2018, ora 11:39
Premierul Viorica Dancila si-a facut de curand bilantul de activitate la sase luni de la preluarea mandatului, dar a omis un aspect important: lucrarile la autostrazi se misca cu viteza melcului.
Am consultat datele publicate de Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), aferente lunii iulie, pentru a vedea care mai e stadiul proiectelor.
La tronsonul Campia Turzii - Gilau (ce cuprinde un pod peste raul Somesul Mic si un canal), care face parte din autostrada Brasov - Bors, gradul de executie a ajuns la 55% in iulie, in iunie fiind de 33%.
Portiunea are mai putin de un kilometru, iar lucrarile ar fi trebuit sa se termine la finalul acestei veri, insa termenul a fost amanat pentru octombrie. Valoarea contractului este de aproximativ 26 de milioane de lei, constructorul fiind firma italiana Tirrena Scavi.
La lotul 2 al tronsonului Targu Mures - Ogra din Autostrada Brasov - Bors, lucrarile au ajuns la 69,11%, de la 64,81%. Constructorul este firma austriaca Strabag. Lucrarea are valoarea de 251,35 milioane de lei si 10 km lungime, iar termenul de finalizare este luna octombrie a acestui an. Primul lot e in procedura de relicitare si nu are nimic construit.
Gradul de executie a lucrarilor pe lotul 1 al tronsonului Ogra - Campia Turzii a ajuns in iulie la 75,8%, in crestere cu 5% fata de iunie. Constructorul este Asocierea SC GEIGER TRANSILVANIA SRL & WILHELM GEIGER GmbH & Co.KG, valoarea lucrarii e de 55,78 milioane de lei, lungimea... mai mult
Joi, 26 Iulie 2018, ora 10:35
Romania avea, anul trecut, numai 763 de kilometri (km) de autostrazi, reprezentand 4,3% din totalul drumurilor nationale si de aproape 40 de ori mai multi kilometri de drumuri pietruite si de pamant, respectiv 30.125 kilometri, potrivit datelor Institutului National de Statistica, publicate miercuri.
Pe de alta parte, aproape jumatate (41,4%) din lungimea drumurilor modernizate avea durata de serviciu depasita.
"Din totalul drumurilor nationale, 35,1% (6.200 km) erau drumuri europene, 4,3% (763 km) autostrazi, iar din punctul de vedere al numarului de benzi de circulatie, 1,6% (290 km) erau drumuri cu 3 benzi, 10,3% (1.826 km) drumuri cu 4 benzi si 0,1% (22 km) drumuri cu 6 benzi. Drumurile judetene erau in proportie de 38,7% drumuri modernizate si 41,3% dintre drumurile comunale erau drumuri pietruite", potrivit sursei citate.
In ceea ce priveste starea tehnica a drumurilor publice, 41,4% din lungimea drumurilor modernizate si 48,2% din lungimea drumurilor cu imbracaminti usoare rutiere aveau durata de serviciu depasita.
La 31 decembrie 2017, drumurile publice totalizau 86.099 kilometri, din care 17.654 km (20,5%) drumuri nationale, 35.149 km (40,8%) drumuri judetene si 33.296 km (38,7%), drumuri comunale.
Din punctul de vedere al tipului de acoperamant, structura retelei de drumuri publice inregistra 34.900 km (40,5%) drumuri modernizate (in proportie de 92,1% drumuri modernizate cu imbracaminti asfaltice de tip greu si mijlociu), 21.074 km (24,5%) drumuri... mai mult
Miercuri, 25 Aprilie 2018, ora 10:51
Reteaua de autostrazi din Romania nu s-a extins cu niciun kilometru in 2016, ramanand la lungimea totala de 747 de kilometri consemnata in 2015.
In schimb, 10.424 de kilometri de drumuri (din care 15 nationale) erau de pamant anul trecut, arata datele publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).
La sfarsitul anului 2016, din totalul drumurilor nationale, 35,2% (6.200 km) erau drumuri europene si 4,2% (747 km) autostrazi, iar din punctul de vedere al numarului de benzi de circulatie, 1,6% (280 km) erau drumuri cu 3 benzi, 10,3% (1.820 km) drumuri cu 4 benzi si 0,1% (22 km) drumuri cu 6 benzi.
Lungimea de 747 km de autostrazi este similara celei consemnate la sfarsitul anului 2015 de aceeasi statistica a INS.
Citeste mai departe despre "Romania nu a inaugurat niciun kilometru de autostrada in 2016, dar are 10.000 km de drumuri de pamant" pe Ziare.com. mai mult
Marti, 25 Aprilie 2017, ora 11:47