Comisia Europeana a trimis joi o scrisoare autoritatilor de la Roma in care solicita clarificari pentru ceea ce a numit un derapaj bugetar "fara precedent", informeaza Bloomberg.
Scrisoarea, inmanata de comisarul european pentru economie, Pierre Moscovici, care a avut joi o intalnire la Roma cu ministrul italian de Finante, Giovanni Tria, marcheaza debutul unui proces care ar putea culmina cu o decizie a Comisiei de respingere a proiectului de buget al Italiei, lucru care nu s-a mai intamplat vreodata pana acum.
"Va scriem pentru a va consulta cu privire la motivele pentru care Italia are in vedere o abatere semnificativa de la recomandarile adoptate de Consiliu in cadrul Pactului de Stabilitate si Crestere", se arata in scrisoarea semnata de comisarii Valdis Dombrovskis si Pierre Moscovici.
Potrivit acestora, atat planurile de expansiune fiscala "cat si amploarea abaterii sunt fara precedent" in istoria Pactului de Stabilitate si Crestere.
Ministrului italian de Finante, Giovanni Tria, i se cere sa isi prezinte, in scris, observatiile pana la data de 22 octombrie, cu mult inaintea termenului limita de 31 octombrie la care Comisia Europeana trebuie sa isi dea evaluarea finala cu privire la proiectele de buget ale statelor din zona euro.
Oficialii UE au semnalat deja ca ar fi foarte dificil pentru Comisia Europeana sa nu respinga planurile de cheltuielile ale Italiei daca tinta de deficit a autoritatilor de la Roma ramane la nivelul de 2,4%.
In plus, ceea... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 11:53
Datoria Italiei a atins in luna iunie un nivel record de 1.973 miliarde euro, iar deficitul bugetar a crescut, fata de aceeasi perioada a anului trecut, in mare parte din cauza contributiei la sprijinirea altor state cu probleme din zona euro, a anuntat banca centrala.
Potivit bancii centrale, datoria a urcat cu 6,6 miliarde de euro fata de sfarsitul lunii mai, la 1.973 miliarde de euro, reprezentand 123% din PIB al tarii, scrie New York Times.
Raportat la PIB, Italia este al doilea cel mai indatorat stat din zona euro, dupa Grecia.
Randamentele la care se imprumuta Italia se situeaza la un nivel ridicat, de aproape 6%, in pofida masurilor dure de austeritate luate de guvernul tehnocrat condus de premierul Mario Monti. Pietele financiare sunt sceptice in privinta capacitatii Italiei de a-si reduce indatorarea.
Economia s-a contractat cu 0,7% in trimestrul al doilea, fata de primele trei luni ale anului. Comparativ cu aceeasi perioada a anlui trecut, PIB a scazut cu 2,5%.
Italia: Economia s-a contractat cu 0,7%
Banca centrala a raportat, de asemenea, un deficit bugetar pentru prima jumatate a anului in urcare cu 1,1 miliarde de euro fata de perioada similara a anului trecut, la 47,7 miliarde de euro.
Majorarea este urmarea cresterii cheltuielilor pentru sustinerea unor state din zona euro. Sumele alocate in acest scop au crescut de la 6,1 miliarde de euro in primele sase luni ale anului trecut la 16,6 miliarde de euro.
Italia vizeaza o reducere a... mai mult
Luni, 13 August 2012, ora 17:25
Ajutorul de 100 miliarde euro convenit in weekend pentru bancile spaniole impinge Italia in linia intai a crizei datoriilor de stat, guvernul condus de Mario Monti avand misiunea grea de a evita "sucombarea" in fata unui eventual asalt venit din piete, potrivit unei analize Bloomberg.
"Italia este urmarita atent, ceea ce nu se va schimba dupa acordul cu Spania. Asta nu inseamna ca Italia va fi atacata, ci ca investitorii vor fi foarte atenti la orice informatie inainte de a decide daca vor cumpara sau vor vinde obligatiuni italiene", comenteaza pentru Bloomberg un analist de la Glendevon King Asset Management, din Londra.
Italia are o datorie de stat de peste 2.000 miliarde euro, a treia din lume ca procent din PIB dupa Grecia si Japonia. Trezoreria italiana este nevoita sa vanda obligatiuni si titluri de peste 35 miliarde euro in fiecare luna.
Ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a anuntat sambata ca va solicita un ajutor de 100 miliarde euro de la zona euro pentru a sprijini sistemul bancar, care se clatina sub povara unor credite neperformante de peste 180 miliarde euro acumulate in urma prabusirii pietei imobiliare.
Temerile privind bancile si finantele publice din Spania au impins in luna mai costurile de finantare ale statului la noi recorduri. Neincrederea din piete a provocat si cresterea dobanzilor Italiei.
"Problema Italiei este ca exista in permanenta perceptia ca s-ar putea duce dupa Spania. Nu este suficienta diferentiere in piete. E... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 14:09
Tinta de deficit trebuie sa fie revizuita, bugetul pe 2012 trebuie sa aiba un deficit mult mai mic de 3%, a declarat, luni, presedintele Traian Basescu, dupa intalnirea pe care a avut-o la Cotroceni cu guvernatorul BNR, cu seful guvernului si cu ministrii pe domeniile economice.
"Trebuie revizuita tinta de deficit. Datorita costurilor de finantare, e bine sa abordam bugetul 2012 cu un deficit mult mai mic de 3 procente, calculate pe ESA. Cu cat va fi acesta mult mai mic, trebuie sa analizeze Guvernul, sa gaseasca solutii de diminuare a nevoii de imprumut de pe piata interna sau externa, din cauza dobanzilor", a declarat Traian Basescu, potrivit Ziare.com.
"Din cauza situatiei din UE si a situatiei din Grecia, bugetul pe 2012 trebuie sa fie extrem de prudent, nu pentru ca n-am gasi bani sa finantam deficitul, ci pentru ca finantarea deficitului e extrem de scumpa", a explicat seful statului.
Este "o conjunctura politica ce ne obliga la prudenta", a spus Traian Basescu, adaugand ca "toti cei care inteleg cum functioneaza un buget stiu ca nicio tara nu are de finantat deficitul ei din anii in curs, Romania are de finantat si imprumuturile din anii anteriori".
"Vreau sa intelegeti ca invitatia mea la prudenta, la responsabilitate si corecta informare a populatiei e o obligatie", a atentionat Traian Basescu.
Spania, tara care a avut triplu A, sta mai prost ca noi, Italia la fel, Bulgaria sta mai bine, a adaugat seful statului. El a explicat ca "pana in 2008, bugetul a... mai mult
Luni, 24 Octombrie 2011, ora 22:30