Nemtii vor austeritate. Isi reduc cheltuielile bugetare

Joi, 14 Martie 2013, ora 10:34
1513 citiri
Nemtii vor austeritate. Isi reduc cheltuielile bugetare

Germania a prezentat noi planuri de reducere a cheltuielilor si echilibrare a bugetului, ignorand apeluri ale zonei euro pentru stimularea economiei, inaintea unei reuniuni a liderilor UE, unde se va discuta despre cresterea economica.

Bugetul Germaniei pentru 2014, in care cheltuielile sunt reduse cu peste 5 miliarde de euro, la sub 300 de miliarde de euro, reprezinta "un mesaj puternic pentru Europa", a declarat ministrul de Finante, Wolfgang Schauble, potrivit Financial Times.

Planul executivului de la Berlin prevede echilibrarea bugetului in 2015, cu un an mai repede decat ar impune limita de indatorare inclusa in constitutie.

Bugetul Germaniei reprezinta "o consolidare favorabila cresterii" si trebuie sa demonstreze restului zonei euro ca "planificarea bugetara sustenabila si cresterea economica nu se exclud reciproc", a spus el.

In acelasi context, ministrul Economiei, Philipp Rosler, a afirmat ca finantele statului german sunt "invidia lumii intregi".

Publicarea planului pentru buget a fost intentionat devansata cu o saptamana, astfel incat cifrele sa apara inaintea summit-ului UE, afirma oficiali germani. In pofida taierilor de cheltuieli in sectoare ca sanatate, asigurari sociale si mediu, planul a fost trecut repede prin executiv.

Anuntul Germaniei nu putea veni intr-un moment mai sensibil, noteaza Financial Times. Alti membri, in frunte cu Franta si Italia, incearca sa obtina o relaxare a regulilor din pactul de stabilitate si crestere aflat la baza euro.

Presedintele Frantei, Francois Hollande, al carui guvern va rata probabil tinta de deficit bugetar pentru acest an, urmeaza sa insiste ca liderii prezenti la summit sa adopte o pozitie care sa arate ca UE nu este doar o "Europa a austeritatii", cu o politica bugetara uniforma si rigida, a spus un oficial de la Paris.

#reduceri bugetare Germania, #politici austeritate Germania, #deficit bugetar state europene , #Germania