Traian Basescu: Romania nu este neputincioasa, poate contribui la FMI

Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 18:00
1640 citiri
Traian Basescu: Romania nu este neputincioasa, poate contribui la FMI

Romania este capabila sa contribuie cu bani la Fondul Monetar International, daca ar fi nevoie, insa regulile europene ne scutesc de acest lucru, a declarat Traian Basescu, dupa intalnirea cu oficialii UE.

In cadrul summit-ului s-a gasit o solutie de guvernanta fiscala printre care si consolidareaFondul European de Stabilitate Financiara(FESF) si mecanismului de stabilitate.

Fondul European de Stabilitate Financiara va intra in vigoare din 2012, si va functiona in paralel cu mecanismul european de stabilitate. Toate statele trebuie sa aiba pregatite mecanisme de corectie a deficitelor, au hotarat liderii Uniunii Europene la summit-ul care s-a incheiat joi, la Bruxelles.

In plus, in cazul in care Marea Britanie se razgandeste, UE va lua in considerare, din nou, modificarea tratatelor care au stat la baza UE.

"Marea miza a acestui Consiliu European a fost legata de gasirea solutiilor la criza economica. Premergator se anuntasera diferite solutii: modificarea tratatului, modificarea protocolului 12 al tratatului, pana la urma s-a ajuns la o a treia solutie care, cel putin in aceasta faza nu modifica tratatul pentru ca nu s-a putut ajunge la un consens, Marea Britanie a blocat consensul", a explicat presedintele Romaniei.

Acordul de guvernanta fiscala, atractiv pentru Romania

Se pare ca s-a mers pe o solutie juridica pe care tratatele UE nu o interzic, si pentru care exista si un precedent: realizarea unui acord interguvernamental in interiorul UE, pe care Romania il sprijina, motivand alegerea prin dependenta tarii de economia europeana.

"Cel putin in aceasta faza, el se numeste "acord de guvernanta fiscala". Miza pentru noi a fost sa fim parte a proceselor care se vor desfasura in interorul eurozonei. Stiti pozitiile mele anterioare: intr-un moment in care se prefigura o solutie numai pentru statele zonei euro. Lungi au fost discutiile azi noapte, pana la urma acordul interguvernamental este deschis oricarui stat membru, indiferent daca este din zona euro sau din afara euro. Suntem extrem de dependenti economic de tot ce se intampla in zona euro iar finantarea noastra este consistent afectata de neincrederea din zona euro, economia noastra este dependenta de banci din zona euro. Nu in ultimul rand exporturile noastre sunt extrem de dependente de ce se intampla in zona euro. Romania avand principalele destinatii de export Italia, Germania,Franta, Spania, Germania... Desi nu suntem stat membru euro suntem extrem de dependenti de ce se intampla in zona euro", a declarat Basescu.

Mai mult decat atat, si noi suntem un stat care are acum o derogare pana la atingerea parametrilor, sustine presedintele.

"Romania, ca si alte state care au intrat recent in UE, are o derogare pana la realizarea parametrilor", a explicat el.

Tratatul se modifica, daca Marea Britanie se razgandeste

Acest acord interguvernamental cu privire la guvernanta fiscala este deschis celor 17 state membre zone euro plus statelor care izovorasc din afara zonei euro, iar Romania si-a exprimat dorinta de a fi parte a acestui proces.

"Trebuie sa vedem ce se intampla acum, cum vor decurge lucrurile mai departe", a declarat Traian Basescu.

In declaratia sa, Basescu a mai spus ca pana la sfarsitul acestei luni, expertii trebuie sa produca un proiect de acord. Acordul va trebui semnat pana la sfarsitul lunii martie, odata cu toate statele care opteaza sa intre in acest acord interguvernamental.

Potrivit sefului statului, impreuna cu noi, "alte 6 state non euro si-au manifestat intentia de a participa la acest acord interguvernamental si probabil se va ajunge la un moment dat la 36-37 de tari participante".

In concluziile de astazi se mentioneaza explicit ca in situatia in care Marea Britanie isi modifica pozitia, nu se abandoneaza ideea modificarii tratatului, a spus Basescu.

Actul de baza este acordul interguvernamental care va fi semnat pana la sfarsitul lunii martie, apoi se trece la ratificarea lui in interiorul statelor care adera la acest acord. Dar daca Marea Britanie isi modifica pozitia, ramane varianta modificarii tratatelor. "Lucrurile se vor desfasura repede", considera presedintele Romaniei.

Pactul Europlus este parte acestui acord de guvernare fiscala. Lucrurile merg inainte, nu sta nimeni pe loc in asteptarea semnarii acordului. Situatia este

de asa natura incat nu mai e timp de asteptat. Exista sixpack-ul care este de asemenea parte a guvernantei economice. Si ele intra in vigoare. Dar acest acord introduce elemente care nu sunt cuprinse nici in sixpack si nici in pactul Europlus", mai spune el.

Solutiile summit-ului UE de la Bruxelles

Un aspect extrem de important este legat de lucrurile pe care statele care din zona euro si cele care adera sunt obligate sa faca si este unul din pilonii acestui acord: includerea in legislatia nationala a angajamentului pentru un buget national echilibrat si in surplus. Aceasta inseamna ca deficitul structural anual nu trebuie sa depaseasca 0.5% din PIB. "Este vorba de deficit structural anual maxim 0,5%", a subliniat Basescu.

Marea problema legata de acest deficit structural este ca el trebuie introdus intr-un act normativ: Constitutia a statelor membre, in cel mai scurt timp.

Poate fi si un substitut pentru Constitutie daca e vorba de o lege echivalenta cu constitutia. Iar acest lucru il poate constata numai instanta UE, Curtea de Justitie a UE, potrivit lui Traian Basescu.

El considera ca deficitul structural trebuie introdus in Constitutie, in Romania: "Romania nu are un act normativ echivalent cu Constitutia. Nu putem fi credibili decat cu introducerea in Constitutie a acestei obligatii.

O alta concluzie a intalnirii este ca statele membre se obliga sa transmita CE, care devine un supraveghetor al respectarii acordului de guvernanta fiscala. Ele trebuie sa transmita la Comisia Europena proiectul de imprumuturi pentru anul urmator.

Apoi, statele membre care se afla in procedura de deficit excesiv trebuie sa trimita Comisiei Europene si Consiliului European pentru aprobare programele de ajustare structurala care sa duca la revenire in paramentrii de deficit.

S-a stabilit si un automatism pentru aplicarea e sancTituni pentru tarile care depasesc un deficit de 3% de la suspend dr de vot pana la aplicarea de penalitati.

Toate statele trebuie sa aiba pregatite mecanisme de corectie a deficitelor, a explicat presedintele.

De asemenea, trebuie consolidate instrumentele de stabiliTate: mecanismul european de stabilitate si Fondul European de Stabilitate Financiara.

"FESF se cere sa intre in vigoare la mijlocul lui 2012, desi se cerea inital sa intre in vigoare in 2013. Mecanismul european de stabilitate va functiona in paralel cu FESF pana in 2013. Intrarea mai rapida in vigoare a facilitatii nu stopeaza activitatea mecanismului", a declarat Traian Basescu.

Apoi, s-a stabilit o contributie a statelor membre de 250 miliarde de euro. 200 de miliarde euro vor fi platite de state din zona euro si 50 de miliarde de euro de la tarile non euro. Statele care sunt in acord cu FMI nu trebuie sa participe, insa, la finantare, potrivit presedintelui Romaniei.

Romania e capabila sa contribuie la FMI, dar nu "tipa sa dea bani"

Basescu este de parere ca Romania n-ar fi incapabila sa participe pentru ca sunt diverse moduri de a participa: "poti sa faci un plasament la fond, poate fi facut din rezerva bancii nationale". Sunt diverse modalitati, sustine presedintele. "Se poate pune la dispozitie o suma care nu se misca din banca nationala si doar daca este nevoie este trimisa acolo unde este nevoie".

"Nu tipam ca vrem sa dam bani, dar am putea sa fim solidari daca este nevoie. Cu conditia sa se ia in considerare ca nu avem un buget excedentar ca sa facem cadouri. Avem solutii, nu suntem o tara neputincioasa pentru salvarea unei situatii", a subliniat Traian Basescu

Seful statului a mai declarat ca "un stat care vrea sa fie suveran si care sa nu aiba conditii legate de finantare trebuie sa treaca pe un excedent bugetar ca sa poata sa inceapa sa isi plateasca datoriile. Romania, pana cand nu va avea un excedent bugetar, nu poate sa isi plateasca datoriile. Nicio tara, cat timp sta in deficit, nu isi reduce dependerta de imprumuturi, ci dimpotriva. Tinta stabilita este exact un semnal ca statele au inteles ca nu mai pot asigura porsperitate cetatenilor lor din banii imprumutati".

Romania se va confrunta cu o perioada dificila pentru ca "Va veni o vreme dificila pentru ca bani imprumutati trebuie platiti inapoi. Si noi trebuie sa facem acelasi lucru si mai ales sa ne restructuram datoria pe termen scurt. Trebuie sa imprumutam ca sa platim datoriile rapid. As spune un lucru: avem o sansa uriasa datorita realitatilor in care traim sa recuperam decalajul fata de alte tari europene", este de parere Basescu

Traian Basescu este optimist si spera ca va creste in curand viteza de reducere a decalajului intre cum traiesc romanii si cum traiesc europenii.

"Cu cat incetam sa mai avem deficit bugetar mai repede, cu atat viteza de recuperare a nivelului de trai va fi mai mare", conchide presedintele Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Traian Basescu summit UE, #Basescu contributie FMI, #concluzii summit UE, #declaratii Basescu summit , #Guvernul Romaniei