Franta, in colimatorul zonei euro. Numaratoarea inversa a inceput

Joi, 04 August 2011, ora 16:46
2042 citiri
Franta, in colimatorul zonei euro. Numaratoarea inversa a inceput

Toata scena economica mondiala asteapta prabusirea Frantei, urmatoarea tara din zona euro care continua efectul de domino determinat de criza datoriilor suverane. Intrarea in incapacitate de plata a Frantei tinde sa devina din ce in ce mai sigura, mai ales in contextul in care obligatiunile franceze au atins cel mai mare spread din ultimii 21 de ani, in comparatie cu cele germane.

La inceputul saptamanii, dobanzile la obligatiunile italienesti si spaniole au inregistrat cote record, iar investitorii sunt, acum, cu ochii pe Franta, urmatoarea pe lista.

Italia si Spania au asistat, neputincioase la cresterea contributiei in Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF) cu cate un punct procentual. Italia contribuie acum cu 19%, iar Spania cu 13%.  Franta asigura 22%, in timp ce Germania asigura 29%.

Fondul European de Stabilitate Financiara totalizeaza 440 miliarde de euro.

Cel mai probabil, Italia si Spania vor fi « inghitite » de piete, titreaza Financial Times, care mentioneaza ca singura solutie pentru salvarea zonei euro este ca Franta si Germania sa “isi uneasca fortele” pentru a sustine mecanismul de bailout european.

Dobanzile la bondurile frantuzesti pe 10 ani au variat intre 3,16 si 3,22% in sedinta de miercuri, in timp ce hartiile nemtesti la aceeasi scadenta au avut o variatie de dobanda intre 2,33 si 2,45%.

Spreadul dintre datoriile suverane ale celor doua tari se apropie astfel de 1 pp, aminteste publicatia citata.

Daca Franta se prabuseste, tot greul va ajunge pe “umerii” Germaniei, singura care va trebuie sa sustina moneda unica europeana.

Momentan, guvernul francez nu se imprumuta mai scump, comparativ cu perioada de acum cateva luni. Datoria suverana este  perceputa ca fiind din ce in ce mai riscanta, in comparatie cu cea a Germaniei, un semn clar ca Franta isi ocupa locul de “veriga slaba”.

In momentul in care Spania si Italia vor ajunge sa plateasca prea mult pentru a se imprumuta de pe piete, si se vor retrage din postura de garantori a mecanismul de bailout, cotele lor vor fi impartite celorlalti membri. Cele 32 de procente redistribuite intre celelalte tari ar putea aduce contributia Frantei si Germaniei la 32%, respectiv la 43%, potrivit analistilor IFR Markets citati de FT Alphaville.

Efectul? O presiune suplimentara pe bugetul francez, deja intr-o situatie critica. Statul francez a inregistrat un deficit de 7,1%, anul trecut, iar pentru 2011, estimeaza ca va  scadea la 4,8%.

Datoria publica a Frantei a ajuns la 83,5% din PIB si i-a alarmat pe cei de la Fondul Monetar International, care au avertizat ca nu este exclus ca datoria sa ajunga pana la 95%, in 2013, daca guvernul nu ia masuri pentru a preveni acest lucru.

De altfel, Fondul Monetar International a emis un avertisment catre Franta, in care precizeaza foarte clar ca guvernul francez este obligat sa opereze reduceri semnificative de cheltuieli, atunci vor depasi, cu siguranta, tinta de deficit de 3%, stabilita pentru 2013.

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy si-a pus in joc chiar reputatia, luandu-si angajamentul ca va reduce deficitul bugetar de la 7,1%, cand era anul trecut, pana la 3%, pana in 2013. Aceasta tinta este prevazuta si in Pactul de Stabilitate si Crestere al zonei euro.

Angajamentul lui Sarkozy este cu atat mai important cu cat Franta se apropie de alegerile prezidentiale, programate in luna aprilie, anul viitor.

Franta are cel mai ridicat nivel al deficitului bugetar si al datoriilor dintre statele care au ratingurile suverane la nivelul maxim "AAA".

Statul francez nu isi poate permite ratarea tintelor fiscale pe termen mediu, avand in vedere necesitatea de consolidare a aplicarii Pactului de Stabilitate si Crestere si de mentinere a costurilor imprumuturilor la un nivel scazut, prin asigurarea ratingului "AAA".

FMI  avertizat, de asemenea, in legatura cu riscurile externe la care se expune economia franceza in conditiile crizei din zona euro.

"Politicile si reformele sustinatoare au contribuit la o revenire gradata din criza, insa instabilitatea mediului extern continua sa  genereze riscuri" conform  The Wall Street Journal.

FMI estimeaza o crestere cu 2,1% a productiei interne in 2011 si de 1,9% in 2012, in timp ce guvernul francez se asteapta la o cresterea a PIB-ului la 2,25% in 2012 de la 2012 in 2011.

#franta, #franta zona euro, #criza datorii franta , #stiri FMI