Situatia economica va depinde, in principal, de evolutiile in planul sanatatii publice si de succesiunea acestora, sustine Mugur Isarescu.
Acesta precizeaza ca, pe termen lung, singura optiune viabila o reprezinta revenirea la o conduita "normala" de politica monetara, "constienti fiind insa cu totii ca noua normalitate va fi oarecum diferita de cea din trecut".
Mai mult, guvernatorul spune ca, luand in calcul amplitudinea declinului economic din luna aprilie, estimarile oficiale privind evolutia PIB pentru trimestrul II indica o contractie de 14% a activitatii economice fata de trimestrul anterior.
"Situatia economica viitoare va depinde, in principal, de evolutiile in planul sanatatii publice si de succesiunea acestora. Pentru aceasta, vom continua sa monitorizam si sa actualizam evaluarile noastre cu privire la starea economiei si a situatiei privind sanatatea publica si vom canaliza masurile in directia furnizarii lichiditatii necesare si mentinerii stabilitatii financiare, precum si asigurarii unei tendinte sustenabile de scadere a ratelor de dobanda", a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, in cadrul celei de 43-a reuniuni a Clubului Guvernatorilor din Zona Marii Negre, Balcani si Asia Centrala.
Isarescu a afirmat ca va continua sa conlucreze cu Guvernul pentru a asigura o revenire rapida a economiei fata de situatia curenta.
"De asemenea, Pachetul UE de redresare din criza COVID-19 va avea cu siguranta o contributie importanta in sustinerea... mai mult
Joi, 04 Iunie 2020, ora 08:22
O noua criza economica nu va veni, da asigurari ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, dupa ce in ultima vreme tot mai multe voci au spus ca o noua criza bate la usa Romaniei.
Mai mult, Teodorovici a tinut sa precizeze ca el considera ca nici in anul 2009 nu a fost criza reala, ci una indusa, si a acuzat Guvernul Emil Boc ca s-a grabit sa taie pensiile si salariile.
"Eu sa stiti ca si in 2009 am spus ca nu a fost criza. Am creat noi criza, ca tara, si ne-am grabit sa taiem pensii si salarii. Dar nu eram in situatia in care sa fim asa afectati la nivel economic incat sa fie luate masurile acelea stupide, de taieri de venituri. Deci eu nu cred ca Romania e intr-o astfel de situatie, nu cred ca urmeaza o astfel de situatie", a subliniat Eugen Teodorovici.
Totodata, el a criticat declaratia facuta miercuri de economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, care a spus ca Romania este cea mai expusa tara europeana din punct de vedere al deficitului de cont curent, daca vine o criza internationala.
"Eu l-am rugat pe domnul Isarescu ca aceste declaratii facute de reprezentantii BNR ori sa fie asumate, ori daca nu, sa precizeze ca nu exprima opinia BNR. Eu nu imi exprim parerea personala pe site-ul Ministerului de Finante. Daca am un punct de vedere, fac in asa fel incat sa nu ajunga pe pagina oficiala, pentru ca oamenii nu stiu ce sa mai creada. Nu stiu daca domnul Lazea a facut aceste declaratii in numele BNR sau in nume personal", declarat... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2018, ora 20:20
Guvernul si PSD nu mai stiu cum sa se laude cu cresterea economica peste asteptari. "Tigrul Europei", "suntem de invidiat", "veste proasta pentru cei care ne doreau sfarsitul tragic in chinuri" - auzim de cateva zile dinspre Putere, care ii numeste "cor de bocitoare" pe cei care atrag atentia ca suntem in punctul in care istoria se repeta.
Ultima oara cand economia Romaniei a devansat-o pe cea a Chinei a fost in 2008, cu putin inainte ca intreaga lume sa fie lovita de criza economica. Politicienii s-au laudat si atunci cu succesul economic, dupa care au privit cum totul se naruie si au fost nevoiti sa se imprumute de la FMI.
Aproape 10 ani mai tarziu, cresterea economica romaneasca - 8,8% pe ultimul trimestru - a depasit-o din nou pe cea a Chinei (a doua cea mai mare economie din lume). Insa aceasta crestere este rezultatul unui boom al consumului, incurajat de o crestere a veniturilor bugetarilor, corelata cu scaderea de taxe, comenteaza analistii de la Bloomberg.
Alti parametri, cum ar fi rata inflatiei si deficitul de cont curent, desi la nivele ingrijoratoare, nu au ajuns la limita de rupere inca, asa cum s-a intamplat acum 10 ani. Dar semnalele nu sunt bune.
"Aceasta crestere pe model chinezesc ar trebui sa-i faca pe decidentii politici sa se intrebe ce urmeaza. Romania se confrunta cu derapaje pe care pietele financiare nu le vor ignora", a declarat seful Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, pentru publicatia citata.
Bloomberg subliniaza ca, in ciuda... mai mult
Vineri, 17 Noiembrie 2017, ora 15:58
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat, vineri, ca actuala criza economica din UE va fi depasita, fiind o criza a dezvoltarii prea rapide din UE.
"Actuala criza economica din UE este una din multele crize cu care s-a confruntat aceasta Uniune, dar este una care va fi depasita. Este o criza a cresterii, a extinderii, adancirii UE si de cate ori asistam", a spus Isarescu, in discursul sau prilejuit de primirea titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii 'Lucian Blaga' din Sibiu.
Acesta s-a declarat optimist, spunand ca zona euro nu se va destrama.
"Nu fac parte din categoria celor care cred ca zona euro se va destrama. Trebuie sa fim realisti. Este in mari probleme. De aceea, zic ca este o criza a cresterii, o criza a dezvoltarii poate prea rapide. (...) o asemenea expansiune teritoriala a UE, (...) o asemenea integrare nu cred ca se putea face fara fenomenul de criza", a mai spus guvernatorul BNR.
Recent, Mugur Isarescu a declarat, intr-o conferinta de presa, ca daca ar fi "decupat", Bucurestiul ar putea "sa intre si maine in zona euro". mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 17:02
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, sustine ca iluzia investitiilor a costat foarte mult tarile din Europa Centrala si de Este si mentioneaza ca nu toate sumele de bani au fost alocate cum ar fi trebuit.
"Am trait cu iluzia ca avem investitii straine enorme. Nu toate s-au dus acolo unde trebuie, nu toate aveau capacitatea sa se autocorecteze", a spus Isarescu.
Potrivit acestuia, a existat o finantare excesiva a dezvoltarii si in special al consumului din partea investitorilor straini, "nu numai a creditului, ci si pe calea investitiilor straine directe cu o statistica precara".
"Acum o vedem cat de precara era. Am bagat acolo cu totii, la gramada, si investitii directe tradeables si non-tradeables, iar la non-tradeables in sectoarele neproductive am pus si cumpararile de pamant, multe dintre ele speculative, care pe noi ne-au costat foarte mult.
Cauzele crizei au fost foarte apropiate in cazul tuturor tarilor din Europa Centrala si de Est, poate chiar similare, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
O crestere economica dezechilibrata, in esenta nesustenabila, in perioada anterioara, bazata pe consum si pe dorinta de catching up, cresterea fireasca a consumului si a nivelului de trai sunt cauzele care au condus la aparitia crizei financiare, a precizat guvernatorul BNR cu ocazia lansarii cartii "How Emerging Europe Came Through the 2008/09 Crisis", de Bas B. Bakker si Christoph A. Klingen.... mai mult
Marti, 11 Septembrie 2012, ora 11:43
Ordonanta privind creditele populatiei nu este retroactiva, dar nici in spiritul directivei europene pe care o transpune, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care considera ca bancile vor avea doar temporar tentatia sa introduca in dobanzi unele comisioane pe care trebuie sa le elimine, potrivit Mediafax."Nu neaparat Fondul, Uniunea Europeana a solicitat ca directiva europeana sa se aplice cam asa cum este si ea nu se aplica creditelor in stop, existente, ori la noi s-a aplicat si imprumuturile existente decurgand din momentul aparitiei ordonantei. In derularea acestor credite, dar incepand cu momentul aplicarii ordonantei. Nu este retroactivitate, dar nici in spiritul directive europene", a spus Isarescu, in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV.
El a precizat ca directiva se refera si la transparenta, iar din acest punct de vedere OUG 50 este corecta. Guvernatorul BNR a spus ca s-a utilizat un cuvant "nefericit" atunci cand s-a spus ca ordonanta privind creditele populatiei este retroactiva. La afirmatia ca nimeni nu mai ia credite in prezent, Isarescu a spus ca "nu este chiar asa".
"Si atunci trebuie sa o aplicam si la stocul de credite spuneti dumneavoastra?", a continuat seful bancii centrale. Isarescu a reiterat ca bancile s-au dovedit a fi stabile in timpul crizei si a spus ca prin implementarea OUG 50 exista riscul "slabirii" acestui sector.
"Nicaieri in lume bancile nu sunt acum iubite, nici in Europa, si exista aceasta tendinta... mai mult
Duminica, 07 Noiembrie 2010, ora 17:05
Statele Unite se apropie de iesirea din criza, potrivit previziunilor facute de 66 de economisti americani. Acestia considera ca economia SUA va reintra pe crestere in trimestrul al treilea. In Europa, in trimestrul al doilea s-au realizat tranzactii de 13 miliarde de euro in domeniul imobilar, o crestere de 12% fata de cele 11,6 miliarde de euro tranzactionate in primul trimestru.In primul trimestru al anului 2009, economia Poloniei a crescut cu 0,8% raportat la aceeasi perioada a lui 2008 si de 0,4%, comparativ cu trimestrul anterior. Pentru tot anul 2009, guvernul polonez estimeaza o crestere de 2%.In Romania, plecata de la cea mai mare crestere economica din Europa, 9%, contractia economica este tot mai mare. Ultimele estimari vorbeau de scadere in jur de 6 -7% Deficitul si datoria publica cresc fara a exista exista nicio investitie majora ca masura anticriza.Presedintele spune ca: "Romania nu poate sa iasa singura din criza. Un program de iesire din criza ar fi atat de scump, incat nu merita, ci trebuie sa adopte masuri pentru diminuarea efectelor crizei".
--------------------
CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro
--------------------
Insa ele nu sunt vizibile. Mai mult, ni se spune ca Romania ar putea sa iasa din criza, dar nu vrea pentru ca societatile comerciale nu ar avea cui sa vanda si ar produce pe stoc.Traim in aceeasi lume, pe aceeasi planeta? Nu. Asa cum nu traiam pe aceeasi planeta nici anul trecut, cand presedintele si premierul erau... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2009, ora 12:32
Romaniei i-ar fi fost mult mai usor in prezent sa combata criza daca "bugetul ar fi avut surplus in ultimii doi anii premergatori crizei", a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Cred ca trebuie invatata lectia ca mentinerea de deficite bugetare mari atunci cand economia creste nu se poate termina cu succes. Astazi ne-ar fi fost mult mai usor sa combatem criza daca bugetul nostru ar fi avut surplus in ultimii doi ani premergatori crizei", a spus guvernatorul.
Deficitul bugetar s-a adancit anul trecut pana la 5,3% din PIB, calculat dupa standarde de contabilitate europene, in conditiile unei cresteri economice de 7,1%. In 2009, Guvernul estimeaza ca deficitul bugetar va fi de 4,6% din PIB, luand in calcul o prognoza de comprimare a economiei cu 4%.
"Astazi a devenit clar ca dorinta fireasca de a accelera convergenta reala trebuie echilibrata cu nevoia de a asigura sustenabilitatea procesului de convergenta. BNR a avertizat de multe ori despre faptul ca politica fiscala a fost pro-ciclica, adaugand la excesul cererii", a mai explicat Isarescu.
El a subliniat importanta evitarii dezechilibrelor macroeconomice si urmarii unei pante de crestere sustenabile sprijinita de un grad substantial de reforme structurale. "Principala provocare pentru Romania o constituie convergenta cu UE concomitent cu mentinerea stabilitatii macroeconomice.
In ultimii ani cresterea economica accelerata a fost posibila datorita utilizarii economiilor straine. Bancile au devenit dependente de... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2009, ora 17:28