Economia vazuta din Cismigiu

Luni, 21 Februarie 2011, ora 23:27
2334 citiri
Economia vazuta din Cismigiu

In economie, deciziile nu sunt doar in alb si negru. Economia romaneasca se afla, astazi, mai mult decat niciodata in ultimii zece ani, in fata unor masuri care pot fi vazute din cel putin doua puncte de vedere si care nasc polemici mai mult sau mai putin cordiale.

Societatea romaneasca, divizata cum este, dezbate in toate zonele si la toate nivelurile masurile economice luate in ultimii ani.

Si, atunci, ne putem imagina un dialog intre doua personaje pe care le voi numi: Pentru si Contras. Personajele sunt imaginare, dar legatura cu realitatea nu este intamplatoare.

Pentru: Salut, Contras. Ai vazut ca toata lumea, de la presedinte la guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, este fericita ca am incheiat cu bine acordul cu Fondul Monetar International (FMI). Asta da, realizare.

Contras: Salut, Pentru. Multumita, pe naiba. Uita-te la profesori, la toti bugetarii, la mame sau la pensionari.

Uita-te la cat te costa in plus fata de anul trecut cosul in care pui cumparaturile pe care le faci saptamanal in hipermarket si, pe urma, spune-mi ca toata lumea e multumita.

Nu vezi ca inflatia a crescut din cauza TVA-ului?

Pentru: A crescut, dar Isarescu spune ca anul acesta o sa scada. Si nu uita ca oamenii de la FMI si Comisia Europeana zic si ei ca acordul a reusit sa mentina stabilitatea economica a tarii.

In plus, cursul de schimb al leului fata de euro a fost stabil. Iti dai seama ca treaba asta i-a ajutat pe toti cei care au credite in euro.

Daca sarea euro, ii nenorocea pe toti cei care au luat imprumuturi in moneda europeana.

Contras: Multa lume spune ca leul este tinut artificial la nivelul acesta. Si ca daca se dadea drumul la cursul de schimb nu mai erau protejate bancile.

Pentru ca bancile au fost protejate. Banca Nationala a tinut euro slab, ca oamenii sa-si poata plati ratele la credite, ca sa nu creasca restantele de plata, dar si ca sa mai puna frane inflatiei.

Pentru: Hei, hei, opreste-te. In primul rand, ca guvernatorul a zis clar ca nu este vorba despre un curs tinut artificial. Este, pur si simplu, un curs stabil si a mai adaugat ca anul acesta Banca Nationala nici nu a intervenit pe piata valutara.

Atentie! Nici nu a intervenit pe piata. In al doilea rand, sa zicem ca euro este artificial si ca Banca Nationala il lasa sa urce. Ce tot zici tu de banci.

Gandeste-te ce ar fi insemnat pentru tine, care cumperi din supermarket, de la magazinul din coltul strazii, de la benzinarie, de peste tot, produse din import. Sarea euro, sarea si pretul in lei. Te nenorocea.

Contras: Stai ca ma intorc la acordul cu FMI. Ce tot zici de stabilitate? Ai vazut ce spun oamenii de afaceri? Dezastru. Arierate, moartea IMM-urilor si nici o politica de dezvoltare.

Chiar tu, Pentru, ti-ai suspendat firma.

Pentru: Am suspendat-o pentru ca si-asa nu o mai foloseam. Dar sa stii ca de cand au reintrodus impozitul de 3% pe incasari ma apuc din nou de afaceri.

Si, in plus, au mai simplificat si sistemul de declaratii fiscale. Se pot depune electronic.

Contras: Sa vedem. Daca merg calculatoarele, ca la Casa de Sanatate m-am lamurit.

In orice caz, oamenii de afaceri spun clar ca arieratele sunt o mare problema pentru firmele romanesti, numarul IMM-urilor a scazut, iar investitiile straine s-au redus la jumatate.

FMI a fost intelegator cu guvernul in materie de arierate si intransigent in ceea ce priveste deficitul bugetar.

Ar fi trebuit sa fie exact invers, pentru ca in felul acesta a dezavantajat pe fata firmele.

Pentru: Stai linistit ca, in urmatorul acord cu FMI, vor fi prevazute tinte clare de scadere a arieratelor.

Contras: Mai bine nu-mi spune nimic de viitorul acord.

Pentru: De ce? Nu esti deloc „precaut”, precum FMI.

Contras: M-ai innebunit cu precautia ta. Mi-e frica de noul acord si de ce va face in economia romaneasca. Gandeste-te. Daca pana acum a micsorat cheltuielile bugetare, adica a taiat de la bugetari, si a marit TVA, urmeaza un acord care se va duce catre economie.

Pentru: Economie este prea mult spus. Mai degraba catre companiile de stat.

Contras: Da, exact, catre companiile de stat pe care noul acord vrea sa le restructureze, privatizeze si, atentie!, sa le lichideze. Iti suna cunoscut?

Iti spun eu. Asa aratau si acordurile cu FMI si Banca Mondiala din anii ‘96.

Asa am inchis intreprinderi de stat si am privatizat pe nimic. Unele fabrici s-au taiat, pur si simplu, si s-au vandut la export, ca fier vechi.

Iar acum ne miram ca o parte a industriei a disparut, ca avem deficit comercial mare si ca, in general, producem prea putine marfuri in Romania.

Daca asta va face si viitorul acord, adica va aduce o noua dezindustrializare, atunci mai bine lipsa.

Pentru: Lipsa ce? Lipsa acordului? Ai vrea tu. Cum crezi ca FMI si UE, dupa ce ti-au dat 20 de miliarde de euro, pardon 19 miliarde, ca ultima transa nu am tras-o, te lasa de capul tau? Nici gand.

Un acord de precautie, cu sau fara sa tragi bani, tot trebuie sa faci ca sa te monitorizeze. Si eu cred ca este mai bine asa, ca altfel politicienii nostri, ca de obicei in preajma alegerilor, ar duce economia de rapa. Nu inteleg de ce plangi pe umarul companiilor de stat.

Nu uita ca au datorii la bugete, au pierderi, asteapta subventii de la stat si sunt slab administrate. Pana la urma, ele traiesc din banii nostri.

Contras: Stai, ca aici te-am prins. Daca traiesc din banii nostri, asa cum bine zici, atunci sa ne intrebe si pe noi guvernul daca vrem sa platim sau nu subventii. Adica, sa faca publice toate intentiile si toate planurile de restructurare ale companiilor de stat.

Sa le puna in dezbatere publica si sa le trimita in Parlament inainte de a semna ceva cu FMI. Si, in al doilea rand, zici ca sunt slab administrate.

Ai dreptate. Atunci, sa le administreze corect, cu manageri profesionisti, cu criterii de performanta si apoi sa le lichideze sau restructureze.

Cum poti sa inchizi o intreprindere stiind ca este prost administrata si mai este afectata si de criza? Guvernul n-ar trebui sa se grabeasca sa semneze cine stie ce minunatii cu FMI, asa cum a facut cu vechiul acord.

Mai intai de toate sa negocieze si sa administreze bine companiile de stat.

Pentru: E usor de zis, dar fi mai concret. Ai vreo solutie?

Contras: Pai, ti-am dat deja doua: depolitizarea conducerilor firmelor de stat si un management facut de profesionisti. Mai sunt in tara asta profesionisti sau traim numai cu politruci?

Pentru: Hai lasa intrebarile retorice.

Contras: Le las, dar iti dau lovitura de gratie. Ai vazut prostia aia cu liberalizarea pretului gazului si al energiei electrice. Iti dai seama, daca fac asta, ce sar preturile?

Mai intai au zis ca pentru populatie nu liberalizeaza nimic, dupa aceea au zis ca liberalizeaza si la populatie, dar protejeaza categoriile defavorizate.

Mai intelege cineva ce vor sa faca Boc si astia de la FMI? Nu mai intelege nimeni nimic.

Pentru: Stai ca inteleg eu. Liberalizarea te scapa de "baietii destepti". Nu poti sa dai gaze ieftine unuia si altuia numai pentru ca Romania are resurse.

Toata lumea trebuie sa plateasca, pentru ca asta este costul resurselor.

Contras: Cu tine nu o scot la capat nicicum. Vom trai si vom vedea cine a avut dreptate.

#economie romaneasca, #guvernatorul bnr, #mugur isarescu, #acord fmi, #curs valutar, #tva, #arierate , #Editorial