George Friedman: Slava Domnului ca nu sunteti in zona Euro! Nu intrati!

Vineri, 17 Mai 2013, ora 08:51
1262 citiri
George Friedman: Slava Domnului ca nu sunteti in zona Euro! Nu intrati!

George Friedman, presedintele companiei americane de consultanta strategica Stratfor, a afirmat, joi, la Bucuresti, ca Romania nu ar trebui sa intre in zona Euro, care este un proiect esuat din cauza diferentelor structurale prea mari dintre economiile statelor membre.

"Slava Domnului ca nu sunteti in Zona Euro! Nu intrati!", a afirmat Friedman intr-o conferinta sustinuta joi la BNR, intrebat cand ar trebui Romania sa adopte moneda comuna europeana.

El s-a referit si la exemplul Turciei, tara care are in prezent cea mai ridicata rata de crestere economica din regiune, dupa ce i-a fost refuzata ani la rand aderarea la UE, iar acum nu mai are in centrul politicilor sale integrarea europeana.

Friedman, care s-a declarat un eurosceptic convins, a afirmat ca proiectului Zonei Euro ii lipsesc transparenta si predictibilitatea pentru a mai putea fi convingator. "Cred ca proiectul Zonei Euro a esuat, ceea ce nu inseamna ca si alianta europeana e in acelasi stadiu. Trebuie sa fie o mai buna intelegere a notiunii europene de suveranitate, a statului national aflat in competitie cu celelalte tari vecine.

Cateva secole de istorie europeana si-au pus amprenta", a afirmat Friedman.

La eveniment au participat si guvernatorul BNR Mugur Isarescu si premierul Victor Ponta.

"Cred ca Romania trebuie sa adopte Euro atunci cand va fi pregatita si cand va fi pregatita si zona Euro, cand vor sti ce vor", a afirmat premierul Ponta.

Premierul Victor Ponta a declarat, pe 25 aprilie, ca 1 ianuarie 2019 reprezinta "un obiectiv destul de realist" pentru adoptarea monedei euro de catre Romania, dupa ce autoritatile de la Bucuresti au renuntat la termenul avansat initial, respectiv anul 2015.

El a amintit insa ca un astfel de obiectiv este stabilit impreuna cu Banca Nationala si mediul de afaceri.

Guvernul a transmis Comisiei Europene un program de convergenta care nu mai include, insa, spre deosebire de ultimii ani, o tinta pentru adoptarea monedei euro.

Presedintele Traian Basescu a afirmat pe 8 mai ca anul 2017 ar trebui sa fie termenul optim pentru adoptarea de catre Romania a monedei euro, in conditiile in care 2015 nu mai este viabil, iar ideea neasumarii unui termen clar este o greseala.

George Friedman este din 1996 presedintele fondator al companiei de consultanta strategica (global intelligence) Stratfor. Friedman este autorul mai multor carti best-seller despre viitorul economic si politic de dupa criza economica cum ar fi "The next decade/Urmatorul deceni", "The next 100 years/Urmatorii 100 de ani", "The Future of War/Viitorul razboaielor".

#Romania zona euro, #Romania George Friedman , #Romania