Fondul pentru stabilitate financiara al Greciei a avizat preliminar un plan pentru vanzarea in doua etape a bancii elene Eurobank, care prevede posibila intrare a unui investitor privat in actionariatul bancii in primul trimestru al anului urmator.
Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara a preluat controlul Eurobank, respectiv 94% din actiuni, dupa ce a recapitalizat institutia de credit cu fonduri puse la dispozitia statului elen printr-un program finantat de tarile din zona euro si FMI.
Planul, care se afla in faza stabilirii detaliilor finale, prevede intrarea in actionariat a unui investitor privat cu un pachet de actiuni de 30-40%, printr-o majorare de capital care ar putea avea loc in primul trimestru al anului urmator, scrie Kathimerini.
Pregatirile pentru aceasta prima etapa fac imposibila vanzarea de actiuni mai devreme de inceputul anului urmator, noteaza publicatia.
Participatia investitorului privat va creste ulterior peste pragul de 50%.
Statul elen a preluat controlul Eurobank, parte a recapitalizarii bancilor elene dupa pierderile mari inregistrate din participarea la procesul de stergere a peste 100 de miliarde de euro din datoria statului elen.
Eurobank este singura dintre cele mai mari patru banci din Grecia care nu a reusit sa atraga capital privat suficient in procesul de recapitalizare pentru a evita preluarea managementului de catre stat. Conducerea Eurobank si reprezentantii statului elen au afirmat ca vizeaza o revenire cat mai... mai mult
Luni, 05 August 2013, ora 12:36
Eurobank, a patra mare banca din Grecia si proprietarul Bancpost, va intra sub controlul statului elen, in timp ce National Bank of Greece (NBG), Piraeus Bank si Alpha Bank au planuri sa atraga suficient capital de la investirori pentru a ramane sub management privat.
NBG detine Banca Romaneasca, in timp ce Alpha Bank si Piraeus Bank sunt prezente in Romania sub brand propriu.
Cele mai mari patru banci elene, cu importanta sistemica, au nevoie de 27,5 miliarde de euro, potrivit Fondului Elen pentru Stabilitate Financiara. Astfel, Eurobank necesita fonduri de 5,84 miliarde de euro, NBG de 9,76 miliarde de euro, Piraeus Bank de 7,34 miliarde de euro, iar Alpha Bank de 4,57 miliarde de euro.
Fondul pentru stabilitate este angajat sa acopere integral necesarul de recapitalizare al institutiilor elene de credit, folosind resurse financiare asigurate de statele zonei euro.
Bancile au avut termen pana la sfarsitul lunii aprilie sa prezinte planuri clare de a obtine din surse private cel putin 10% din necesarul de capital, in caz contrar urmand sa treaca sub administrarea statului. Institutiile de credit elene trebuie sa-si refaca rezervele de capital, dupa ce au inregistrat pierderi uriase din participarea la un program de setergere a datoriei statului elen.
Procesul de recapitalizare trebuie finalizat pana in luna iulie
Actionarii Eurobank, intre care NBG cu 84,3%, au acceptat, marti, diluarea propriilor detineri printr-o emisiune de titluri subscrisa de... mai mult
Miercuri, 01 Mai 2013, ora 17:09
Eurobank va emite noi actiuni conform planului de recapitalizare, la un pret de 1,541 euro/actiune, a anuntat marti directorul financiar al celui de-al patrulea grup bancar din Grecia, transmite Reuters.
Actiunile vor fi preluate de Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HFSF), dupa ce saptamana trecuta Eurobank, care in Romania controleaza Bancpost, a anuntat ca a renuntat la planul de majorare a capitalului din surse private, optand in schimb sa se recapitalizeze cu HFSF, ceea ce echivaleaza cu nationalizarea sa.
In urma acestei decizii, Eurobank va deveni cea mai mare banca greceasca care va trece sub controlul statului.
"Consiliul de Administratie a decis sa recomande actionarilor ca la urmatoarea Adunare Generala din 30 aprilie majorarea de capital, in valoare de 5,8 miliarde de euro, sa fie subscrisa in intregime de Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei, ceea ce va conduce la recapitalizarea imediata si completa a bancii", a informat Eurobank.
Conducerea bancii a adaugat ca nu a putut pune in practica planul de a atrage fonduri private pentru recapitalizare din cauza refuzului creditorilor internationali de a accepta fuziunea cu National Bank of Greece.
Primele patru banci din Grecia, National Bank of Greece, Alpha, Eurobank si Piraeus, au nevoie de 27,5 miliarde de euro pentru majorarea capitalului, dupa ce au inregistrat pierderi in urma programului de restructurare a datoriilor Greciei si a cresterii creditelor neperformante ca urmare... mai mult
Marti, 30 Aprilie 2013, ora 15:20
Banca elena Eurobank Ergasias intentioneaza sa ceara recapitalizarea de catre Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara, trecand astfel in proprietate publica, dupa ce nu a reusit sa gaseasca investitori privati, astfel ca Bancpost, detinuta de Eurobank Ergasius, va intra sub controlul statul elen.
Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara va acoperi suma de 5,8 miliarde de euro de care Eurobank are nevoie pentru a intruni criteriile de sustenabilitate, potrivit cotidianului elen Kathimerini. Fondul ar putea derula procesul de recapitalizare incepand chiar de saptamana urmatoare, dupa o adunare generala a actionarilor bancii.
Eurobank ar putea deveni, astfel, prima institutie de credit sistemica din Grecia care va fi complet recapitalizata, potrivit unui anunt al bancii.
Decizia recapitalizarii imediate este cea mai buna varianta, intrucat a fost tehnic imposibil bancii sa gaseasca investitori privati care sa participe la majorarea de capital intr-un interval scurt de timp, dupa suspendarea fuziunii cu National Bank of Greece.
Statul elen discuta cu Troica creditorilor internationali ai Greciei, UE, FMI si Banca Centrala Europeana (BCE), privind eventuala vanzare a bancilor care vor fi nationalizate in procesul de recapitalizare. Troica vrea trecerea bancilor cat mai repede sub control privat, in timp ce statul elen vrea sa evite impunerea unui termen limita pana la care sa gaseasca cumparatori.
Necesarul de capital al bancilor grecesti a fost stabilit la... mai mult
Marti, 23 Aprilie 2013, ora 10:43
Actiunile National Bank of Greece (NBG) si Eurobank au scazut la deschiderea bursei cu 30%, limita maxima permisa intr-o sedinta, dupa ce fuziunea a fost suspendata, iar investitorii se tem de diluarea masiva a participatiilor, intrucat ambele banci se confrunta cu perspectiva nationalizarii.
"Recunoasterea ca este putin probabil sa reuseasca sa atraga 10% din capitalul necesar de la investitori privati este destul de negativa, intrucat actionarii s-ar putea trezi ca detin (participatii, n.r.) la o banca nationalizata", a declarat Maria Kanellopoulou, analist la Euroxx Securities, conform Reuters, citata de Mediafax.
Cotatia NBG a coborat cu 30%, la 0,36 euro, iar cea a Eurobank tot cu 30%, la 0,105 euro, potrivit bursei de la Atena.
Grecia a suspendat preluarea Eurobank de catre NBG
Planul National Bank of Greece (NBG) de a absorbi Eurobank Ergasias pentru a forma cel mai mare grup bancar elen va fi suspendat pana cand ambele institutii vor fi recapitalizate si Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HSFS) va decide daca ele ar trebui sa fuzioneze, a declarat un oficial de la Ministerul de Finante de la Atena pentru Reuters, potrivit Agerpres.
Reprezentantii UE, BCE si FMI se opun finalizarii fuziunii dintre cele doua banci, argumentand ca noul grup bancar va fi prea mare, ceea ce ar putea crea la un moment dat dificultati in a gasi un investitor privat dupa incheierea perioadei de control de cinci ani din partea Fondului de Stabilitate Financiara al... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 11:57
Consiliul Concurentei a autorizat absorbtia EFG Eurobank de catre Alpha Bank, in conditiile in care "operatiunea notificata nu ridica obstacole semnificative in calea concurentei efective pe piata romaneasca".
Potrivit Consiliului Concurentei, operatiunea nu va conduce la crearea sau consolidarea unei pozitii dominante a societatii rezultate din fuziune, "care sa aiba ca efect restrangerea, inlaturarea sau denaturarea semnificativa a concurentei pe piata romaneasca sau pe o parte a acesteia".
"Avand in vedere ca atat Alpha Bank AE, cat si EFG Eurobank Ergasias SA realizeaza in Grecia mai mult de doua treimi din cifra de afaceri la nivel european, nu exista obligatia ca aceasta concentrare economica sa fie notificata Comisiei Europene. Legislatia comunitara prevede ca in cazul in care fiecare dintre companiile implicate realizeaza mai mult de doua treimi din cifra totala de afaceri intr-unul din statele membre, operatiunea este analizata de autoritatea de concurenta a statului respectiv, precum si de fiecare din statele unde partile implicate desfasoara activitati", se arata in comunicat.
Societatea rezultata in urma fuziunii dintre EFG Eurobank Ergasias SA si Alpha Bank AE se va numi Alpha Eurobank SA.
EFG Eurobank in Romania
Alpha Bank AE este o societate care face parte din grupul Alpha, unul dintre cele mai importante grupuri de servicii financiare si bancare din Grecia. Pe teritoriul Romaniei, grupul Alpha detine controlul asupra Alpha Bank Romania,... mai mult
Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 15:46
Actionarii EFG Eurobank si ai Alpha Bank au aprobat marti fuziunea celor doua banci, care va duce la formarea celei mai mari institutii de credit din Grecia si din Europa de Sud-Est.
Fuziunea a fost aprobata la adunari generale separate ale actionarilor EFG Eurobank si ai Alpha Bank, dupa alte doua incercari esuate din cauza lipsei de cvorum.
Actionarii EFG Eurobank, a doua mare banca din Grecia, vor primi 5 actiuni la compania formata prin fuziune, care se va numi Alpha Eurobank, in schimbul a 7 titluri existente Eurobank, a anuntat banca.
De asemenea, pentru fiecare actiune Alpha Bank va fi acordata o actiune Alpha Eurobank.
Fuziunea, anuntata pentru prima oara in august, necesita acordul Bancii Greciei si guvernului elen, se arata intr-un comunicat al EFG Eurobank.
Alpha Eurobank va avea un potential mai mare de a accesa pietele internationale, o credibilitate sporita si capacitatea de a crea valoare pentru actionari si clienti.
Noua banca se va afla pe locul 23 in zona euro, cu active totale de 145 miliarde de euro, imprumuturi de 98 miliarde de euro si depozite de 68 miliarde de euro.
Alpha Eurobank va avea o retea de 2.300 de sucursale si 34.000 de angajati, potrivit EFG Eurobank.
Conform estimarilor EFG Eurobank, obtinerea acordului autoritatilor in vederea fuziunii ar putea dura cateva saptamani.
La sfarsitul lunii august, Alpha Bank si Eurobank au incheiat un acord de fuziune, tranzactia urmand sa fie finantata si de Autoritatea pentru... mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 19:58
Hamad bin Khalifa Al-Thani, emirul Qatarului si conducatorul Qatar Investment Authority, este omul care va asigura o infuzie consistenta de capital in fuziunea Alpha Bank cu banca greceasca EuroBank. Miscarea va ajuta Grecia sa supravietuiasca unei crize crunte, dar va genera, in acelasi timp, cea mai mare banca din Europa de Sud-Est.Guvernul grec si guvernatorul Bancii Centrale, George Provopoulos au incurajat de mult timp activitatea bancilor din Grecia, care sunt excluse de pe piata interbancara si depind de fondutile acordate de Banca Centrala Europeana, pentru a se consolida si a iesi din cea mai mare recesiune cu care tara s-a confruntat in ultimii 40 de ani, dar si din criza datoriilor suverane, scria Reuters recent.
Oficialii bancilor au anuntat fuziunea sambata si au confirmat ca actionarul majoritar ca fi Qatar Investment Authority. Astfel, Qatarul va injecta capital in noua banca prin intermediul a 500 de milioane de euro bounduri convertibile, iar un alt oficial al bancii declara ca va urma o cedare de drepturi de 1.25 miliard de euro.
Noua entitate formata, care va deveni cea mai mare banca din Europa de Sud-Est, va avea active de 150 de miliarde de dolari si depozite de 80 de miliarde de dolari.Infuzia de capital va fi asigurata, in fapt, de trei actionari importanti implicati in fuziune: cele doua familii grecesti din ambele banci si Qatar Investment Authority, care va detine 17 procente din noul creditor format.Qatar Investment Services, viitorul actionar... mai mult
Marti, 30 August 2011, ora 14:06
Bursa de la New York a inchis luni in crestere cu peste 2%, fuziunea dintre Alpha Bank si EFG Eurobank incuranjand investitorii in contextul crizei datoriilor europene, conform Mediafax.Indicele Dow Jones Industrial Average a inchis in crestere cu 2,26%, iar Standard & Poor's (S&P) 500 a avansat cu 2,83%. Piata Nasdaq a urcat cu 3,32%.
Revenirea cheltuielilor de consum a calmat temerile privind o noua runda de recesiune in SUA si a contribuit la cresterea tuturor celor zece sectoare din componenta indicelui S&P.
Numai cinci actiuni din componenta S&P au inchis in scadere.
Rulaj a fost insa unul redus, care a amplificat cresterile.
Actiunile financiare s-au apreciat puternic, datorita fuziunii dintre bancile grecesti Alpha Bank si EFG Eurobank, incheiata cu sprijin de la investitorii din Qatar.
Indicele S&P al sectorului financiar a urcat cu 4,2%, iar indicele KBW Banks a avansat cu 4,5%. Actiunile Bank of America s-au apreciat cu 8,1%, iar JPMorgan Chase a inchis in urcare cu 3,9%.
Actiunile listate in SUA ale National Bank of Greece, cea mai mare banca din Grecia, au urcat luni la New York cu 38%.
Acordul dintre bancile grecesti este un semn de consolidare intre bancile cu probleme din Europa si stinge un posibil punct de aprindere ce ar fi putut reporni criza datoriilor de stat din zona euro, care arde mocnit si continua sa ameninte sistemul financiar global.
In plus, investitia straina substantiala asigurata de Qatar in noul grup bancar arata... mai mult
Marti, 30 August 2011, ora 10:11