Morgan Stanley: Romania si Bulgaria, cele mai mari riscuri dupa Grecia

Luni, 15 Februarie 2010, ora 11:57
1604 citiri
Morgan Stanley: Romania si Bulgaria, cele mai mari riscuri dupa Grecia

Romania si Bulgaria se numara printre tarile cu cea mai mare expunere la potentiale riscuri de raspandire a situatiei din Grecia, determinate de anvergura operatiunilor bancilor elene pe aceste piete, potrivit unei analize a Morgan Stanley, preluata de Bloomberg.

"Bancile din Grecia vor cauta sa se indeparteze de modelul de finantare externa in cazul subsidiarelor din Europa emergenta si vor incerca sa determine cresterea soldului local al depozitelor intr-un ritm mai rapid decat cel al creditelor, pentru a reduce leverage-ul. In cazuri extreme, s-ar putea abtine pentru o perioada de la acordarea de noi credite", se arata intr-un raport publicat luni de Morgan Stanley, precizeaza Mediafax.

In consecinta, economiile din Europa Centrala si de Est care au deja acces dificil la finantare ar putea fi lovite de o criza severa de credit, care ar afecta relansarea economica.

"Bulgaria, si intr-o proportie mai redusa Romania, par sa prezinte cele mai mari riscuri", se spune in analiza bancii americane de investitii.

Grecia se afla intr-o situatie financiara si fiscala foarte dificila, dupa ce a anuntat, in luna ianuarie, ca deficitul bugetar a fost anul trecut de 12,7% din Produsul Intern Brut (PIB), nivel de circa trei ori mai mare decat estimarile anterioare ale autoritatilor elene.

Randamentele cerute de investitori pentru a finanta Grecia au crescut puternic din cauza vehicularii in piata a ipotezei default-ului de stat, iar liderii Uniunii Europene si Fondului Monetar International au transmis semnale ca guvernul elen ar putea primi un ajutor financiar extern pentru a depasi momentul dificil.

Cele mai mari banci elene, NBG, EFG Eurobank si Alpha Bank, au operatiuni importante si in Romania.

 

#grecia, #morgan, #probleme, #romania , #stiri Alpha Bank