Piata de capital: Maximele din 2007? Poate peste 10 ani

Marti, 01 Martie 2011, ora 01:05
2079 citiri
Piata de capital: Maximele din 2007? Poate peste 10 ani

"Ma astept ca investitorii sa se uite in piata noastra pentru ca noi am ramas mult in urma atat din punct de vedere al preturilor, cat si din punct de vedere al evaluarilor. Totul este de perceptie. Daca ai un sentiment bun pentru regiune investesti bani, chiar daca pretul este mai mare. Daca ai un sentiment prost, nu investesti nici daca pretul este atractiv. Noi suntem in cel de-al doilea caz" a declarat Mihai Piscan, Head of Retail la EFG Eurobank Securities, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. 

Reprezentantii statului au promis ca in acest an se vor vinde pe bursa pachete minoritare la Petrom, Transgaz si Transelectrica. E posibil sa se razgandeasca? Pentru cine e importanta vanzarea lor acum si ce anume s-ar obtine prin aceste vanzari?

Pana acum toate declaratiile au fost ferme in acest sens.

A fost o singura problema cu Transgaz pentru ca, nemaifiind listat, procedura de listare lua ceva mai mult decat a celor doua companii care deja sunt prezente.

Nu cred ca reprezentantii statului se vor razgandi fiindca e nevoie de cash la buget si cred ca privatizarea prin Bursa e una din cele mai bune surse de venit.

Statul ar obtine cash-ul si investitorii ar obtine alte instrumente lichide ale unor companii bune in care sa-si plaseze disponibilitatea baneasca. E un interes comun.

Entuziasmul si interesul dupa listarea FP s-a stins. Se poate intampla la fel in cazul listarii acestor pachete minoritare?

Interesul se masoara in volume, nu in evolutia pretului.

Din punctul acesta de vedere, consideram ca este un succes listarea Fondului Proprietatea.

Cand vizezi un emitent care timp de o luna face 70% din volumul pietei, inseamna ca este un succes.

Deocamdata suntem in situatia in care pretul a mers in jos de la listare.

Asta inseamna ca oferta este mai mare decat cererea, dar nu inseamna ca nu s-a gasit cerere pentru oferta existenta.

In ceea ce priveste Transelectrica, totul depinde de pretul pe care statul il va obtine pentru aceste pachete.

Cu cat pretul este mai mare, cu atat interesul investitorilor este in scadere.

Cand vinzi la un pret atractiv tot mai multi vor sa cumpere.

La Transgaz s-a atins un apogeu al acestei suprasubscrieri si drept urmare, daca pretul este bun si interesul este mai mare decat ceea ce statul ofera, inseamna ca ramane o cerere nesatisfacuta.

La listarea emitentului la Bursa, cei care nu au prins sa ia atat cat isi doreau in cadrul ofertei vor continua sa cumpere prin piata.

Sunt si voci contra vanzarii acestor pachete si care vor ca statul sa ramana in continuare proprietar cu diferite participatii. Sunteti pro sau contra vanzarii acestor pachete?

As prefera ca statul roman sa aiba niste pachete in industrii strategice, sa aiba controlul asupra a ceea ce se intampla cu liberalizarile de pret si cu aceste investigatii vizavi de pretul carburantilor.

E important ca statul sa obtina majoritatea din cel putin o companie dintr-o bransa.

Daca a listat pe Bursa un pachet minoritar, nu inseamna ca statul pierde acest control.

Drept urmare, eu sunt "pentru" aceste privatizari prin Bursa, iar in cazul in care discutam despre companii strategice, cred ca statul ar trebui sa-si pastreze controlul si majoritatea in acele companii.

Statul trebuie sa tina minte ca in momentul in care intra pe Bursa si cere niste bani de la persoane private, trebuie sa actioneze in conformitate si sa mentina acest parteneriat pe care il are cu privatul.

Sa  nu se intample cum s-a intamplat in cazul Romagaz unde profitul s-a dus ca donatie la buget, ducand la o umbra asupra listarii FP.

Care sunt avantajele si dezavantajele pe termen scurt si lung ale vanzarii acestor pachete?

Nu vad nici un dezavantaj pentru stat, iar pentru piata de capital vad numai avantaje.

Avem emitenti de calibru cu care sa mergem mai departe. Deja sunt prezenti pe Bursa, insa valoarea initiala oferita pentru Transgaz si Transelectrica s-a cam topit.

Piata a inghitit aceste actiuni, le-a luat si le-a pus bine intr-un sertar si e foarte fericita ca le detine, dar nu le mai tranzactioneaza.

Drept urmare, lichiditatea pe aceste companii, Transelectrica si Transgaz, este in continua scadere pentru ca piata are nevoie sa cumpere acesti emitenti, insa nu mai are de unde.

Discutam de fondurile de pensii care sunt printre cei mai mari detinatori de aceste actiuni, de SIF-uri, companii care au intrat constant, lunar in contributiile tuturor.

Ele trebuie sa plaseze banii si sa cumpere.

Drept urmare, daca le mai oferim niste Transelectrica si niste Transgaz sunt sigur ca vor pune umarul si vor continua sa cumpere lunar.

Sustin orice emitent nou venit la Bursa, daca pretul este interesant.

Sunt aceste vanzari si conditii mai mult sau mai putin impuse de FMI?

Cred ca statul foloseste orice mijloc pe care il are la dispozitie pentru a aduce mai multe venituri la buget, astfel incat deficitul bugetar sa fie mai mic.

Investitorii se indreapta spre pietele dezvoltate atrasi de rezultatele bune din ultima vreme. Credeti ca Romania si Europa de Est in general mai sunt sub radarul marilor investitori de pe piata de capital? 

In ultimele luni pietele mature au mers foarte bine, au recuperat foarte mult si drept urmare, investitiile se indreapta acolo.

N-as spune ca suntem o piata emergenta, as spune ca suntem o piata de frontiera.

A fost un apetit foarte mare pentru zona noastra in 2007.

De atunci, interesul a migrat spre alte zone de frontiera si aici ma refer la Africa de Nord.

Momentan nu sunt intrari majore de capital strain pe piata noastra.

Ce anume ar trebui sa se intample pentru ca BVB sa iasa din conul de umbra in care se afla?

Nu stiu daca este un con de umbra al BVB sau este un con de umbra al tarii.

Primul lucru la care se uita unii investitori straini de calibru este daca poza macro este una imbunatatita.

Cred ca in acest an vom avea surprize placute din zona macro.

Ma astept ca investitorii sa se uite in piata noastra pentru ca noi am ramas mult in urma atat din punct de vedere al preturilor, cat si din punct de vedere al evaluarilor.

Totul este de perceptie. Daca ai un sentiment bun pentru regiune investesti bani, chiar daca pretul este mai mare. Daca ai un sentiment prost, nu investesti nici daca pretul este atractiv.

Noi suntem in cel de-al doilea caz.

In 2012-2013 ma astept sa revina apetitul investitorilor straini pentru piata noastra, insa nu ma astept sa mai vedem maximele din 2007 in acesti ani.

Maximele din 2007? Dumnezeu stie cand se vor intampla, poate peste 10 ani.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea Privata, In Creștere, In Luna Februarie Conform datelor BNR, creditarea privata a crescut, in luna februarie 2024, cu 4.9% fata de aceeași perioada a anului precedent, soldul...
#piata de capital, #bursa, #bvb, #investitori, #fondul proprietatea, #transelectrica, #actiuni fondul proprietatea, #fmi , #stiri Transelectrica