S&P renunta la monitorizarea Greciei

Marti, 16 Martie 2010, ora 22:38
1377 citiri
S&P renunta la monitorizarea Greciei

Standard & Poor's (S&P) a renuntat marti la supravegherea cu implicatii negative impusa Greciei in decembrie si a confirmat ratingurile statului elen la niveluri din categoria cu recomandare de investitii, ca urmare a masurilor de reducere a deficitului bugetar, mentinand insa perspectiva negativa.

Astfel, potrivit comunicatului transmis, S&P a mentinut calificativul 'BBB+' pentru imprumuturile pe termen lung, respectiv 'A-2' pentru cele pe termen scurt.

"Consideram ca programul actual de consolidare fiscala sustine nivelul actual al ratingului, de aceea il confirmam.

Totusi, in pofida noilor masuri, consideram ca va fi dificil pentru Grecia sa-si respecte integral planul de consolidare fiscala, pentru reducerea deficitului la 5,6% din PIB in 2011 si 2,8% din PIB in 2012, daca nu va lua masuri suplimentare in anii urmatori", mai arata S&P.

Guvernul elen a adoptat, pe 5 martie, al treilea set de masuri de reducere a deficitului bugetar, pana la 8,7% din PIB. Dupa mai multe saptamani de negocieri si ezitari, ministrii de finante din zona euro au clarificat luni seara detaliile tehnice ale planului de asistenta financiara pentru Grecia.

Mecanismul va consta in imprumuturi bilaterale in valoare totala de 20-25 miliarde euro. La cererea Germaniei, liderii Uniunii Europene vor trebui sa aprobe acest plan la urmatorul summit european, ce va avea loc pe 26 martie.

Pe 13 martie, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, declara ca planul de austeritate al Greciei, destinat sa reduca cel mai mare deficit bugetar din zona euro, va fi convingator pentru investitori si pentru agentiile de rating Standard & Poor's si Fitch au coborat in decembrie ratingul Greciei la 'BBB+', iar Moody's a anuntat ca ar putea reduce calificativul la 'Baa1', de la nivelul actual, 'A2', daca autoritatile de la Atena implementeaza doar partial planul de austeritate promis.

In acest caz, titlurile de stat ale Greciei nu vor mai fi eligibile pentru a fi folosite ca garantii la imprumuturi de la BCE, dupa noile reguli.

Pe piata din Romania sunt prezente mai multe institutii financiare elene, printre care Alpha Bank, National Bank of Greece - prin Banca Romaneasca -, Eurobank EFG (Bancpost), Piraeus Bank, Emporiki, ATEbank si Marfin. 

#monitorizare, #grecia, #s&p , #stiri Jean Claude Trichet

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

-0.0002

1 USD = 4.5625 RON

-0.0170
  1. Revoluție în energie anunțată de China! Beijingul susține că a găsit modalitatea de a renunța la combustibilii fosili
  2. Soarta celui mai mare combinat din țară atârnă de un fir de ață. „Pentru muncitori, situația este îngrijorătoare, dar speranțe există”
  3. Cum rămâne cu pensiile pentru grupe de risc și condiții grele. Ajutoarele și compensațiile pe care le vor primi vârstnicii în 2025
  4. Semnalele care anunță o posibilă mare criză economică, asemănătoare celei din 1930. Cum să te pregătești pentru „furtună". Economist: „Trebuie să avem o strategie"
  5. Polonezii, supărați că ouăle românești sunt importate peste producția internă. Cum a reușit România să depășească la raft fermierii din Polonia
  6. Ungaria vrea gaz românesc din Marea Neagră: "Va fi singura sursă nouă din regiune". Replica ministrului Burduja
  7. Taximetriștii câștigă „războiul” cu Uber și Bolt: După 10 ani de proteste, ultimele promisiuni și sancțiunile ANAF împing românii înapoi în mașinile galbene
  8. Statul vrea să controleze o firmă înființată de un gigant al petrolului din Rusia și care a trecut prin mâinile unui fugar moldovean. Legătura cu companiile strategice din România
  9. România face front comun cu liderii europeni la Bruxelles pentru „Reînarmarea Europei”. „Continuăm construcţia de autostrăzi şi spitale, pentru care am alocat fonduri”
  10. Ministrul Finanțelor va prezenta Comisiei Europene noile taxe fiscale care vor fi introduse în România. De când vor intra în vigoare