UPDATE Actiunile NBG si Eurobank au scazut cu 30% pe bursa din Atena

Luni, 08 Aprilie 2013, ora 11:57
1764 citiri
UPDATE Actiunile NBG si Eurobank au scazut cu 30% pe bursa din Atena

Actiunile National Bank of Greece (NBG) si Eurobank au scazut la deschiderea bursei cu 30%, limita maxima permisa intr-o sedinta, dupa ce fuziunea a fost suspendata, iar investitorii se tem de diluarea masiva a participatiilor, intrucat ambele banci se confrunta cu perspectiva nationalizarii.

"Recunoasterea ca este putin probabil sa reuseasca sa atraga 10% din capitalul necesar de la investitori privati este destul de negativa, intrucat actionarii s-ar putea trezi ca detin (participatii, n.r.) la o banca nationalizata", a declarat Maria Kanellopoulou, analist la Euroxx Securities, conform Reuters, citata de Mediafax.

Cotatia NBG a coborat cu 30%, la 0,36 euro, iar cea a Eurobank tot cu 30%, la 0,105 euro, potrivit bursei de la Atena.

Grecia a suspendat preluarea Eurobank de catre NBG

Planul National Bank of Greece (NBG) de a absorbi Eurobank Ergasias pentru a forma cel mai mare grup bancar elen va fi suspendat pana cand ambele institutii vor fi recapitalizate si Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HSFS) va decide daca ele ar trebui sa fuzioneze, a declarat un oficial de la Ministerul de Finante de la Atena pentru Reuters, potrivit Agerpres.

Reprezentantii UE, BCE si FMI se opun finalizarii fuziunii dintre cele doua banci, argumentand ca noul grup bancar va fi prea mare, ceea ce ar putea crea la un moment dat dificultati in a gasi un investitor privat dupa incheierea perioadei de control de cinci ani din partea Fondului de Stabilitate Financiara al Greciei.

Creditorii internationali ai Greciei sunt ingrijorati ca noul grup bancar va avea active de 170 miliarde de euro, aproape cat Produsul Intern Brut al Greciei, de 190 miliarde de euro si va detine 36% din totalul depozitelor din bancile elene.

"Decizia finala privind fuziunea va fi adoptata de HSFS", a declarat oficialul sub protectia anonimatului.

Impreuna, cele doua banci trebuie sa-si majoreze capitalul cu 15,6 miliarde de euro, pentru a ajunge la ratele de adecvare a capitalului stabilite de Banca Centrala a Greciei.

Cel putin 10% din actiuni trebuie cumparate de investitori privati

Conform schemei de recapitalizare stabilita cu reprezentantii UE, BCE si FMI, cea mai mare parte a capitalului va fi furnizata de HFSF, in schimbul emiterii de noi actiuni si a unor obligatiuni convertibile contingente. Pentru a nu ajunge sub controlul statului, bancile trebuie sa se asigure ca cel putin 10% din oferta lor de actiuni este achizitionata de investitori privati.

"Cele doua banci au trimis scrisori catre Banca Centrala a Greciei in care sustin ca este putin probabil sa obtina 10% de pe piata", a declarat oficialul. Aceasta inseamna ca cele doua banci vor ajunge sub controlul complet al Fondului de Stabilitate Financiara al Greciei.

Oficialul a confirmat si informatia publicata anterior de Reuters, conform careia cele doua banci vor fi recapitalizate separat si dupa aceea HFSF va decide daca fuziunea va continua.

Surse de la National Bank of Greece au declarat saptamana trecuta ca temerile reprezentantilor UE, BCE si FMI privind fuziunea nu sunt fondate deoarece economiile generate de fuziune (estimate la 600 milioane de euro) vor fi atat de mari incat vor fi suficiente pentru a sprijini efortul financiar ce deriva din fuziune.

"Pe termen lung, beneficiile din sinergii sunt estimate la aproximativ 3 pana la 4 miliarde de euro", a declarat o sursa de la NBG, adaugand ca, din contra, perspectivele si potentialul noului grup bancar este un motiv important pentru interesul investitorilor privati.

Noua entitate, creata in urma fuziunii NBG cu Eurobank, va fi cel mai mare grup bancar din Grecia in termeni de imprumuturi, depozite si retea bancara. Noua banca va gestiona active totale de 174 de miliarde de euro, depozite in valoare de 85 de miliarde de euro si va avea o prezenta semnificativa in Turcia, Romania si Serbia.

Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG), care este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fuziune Eurobank NBG, #preluare Eurobank, #National Bank Greece Eurobank, #probleme banci Grecia , #Banci internationale