Guvernul isi propune, in planul de relansare economica a Romaniei, care urmeaza sa fie prezentat miercuri, sa construiasca trei spitale regionale in perioada 2021 - 2027, cu o valoare totala de 1,64 miliarde euro.
Acestea sunt:
- Spitalul Regional de Urgenta Cluj - 539,59 milioane euro;
- Spitalul Regional de Urgenta Iasi - 500,35 milioane de euro;
- Spitalul Regional de Urgenta Craiova - 602,73 milioane euro.
De asemenea, Guvernul propune un program de investitii locale in sistemul sanitar pentru perioada 2021-2027, cu un buget de aproximativ 17,5 miliarde lei prin construirea/modernizarea/reabilitarea a:
- 1.450 de centre medicale in mediul rural;
- 25 spitale judetene;
- 110 spitale orasenesti. ...citeste mai departe despre "Planul de relansare economica al Guvernului- Infrastructura de sanatate: Construirea a trei spitale regionale la Cluj, Iasi si Craiova, pana in 2027" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2020, ora 11:14
Consiliul Investitorilor Straini (FIC) a adresat, marti, o scrisoare deschisa Guvernului Romaniei in care prezinta date statistice ingrijoratoare cu privire la starea de sanatate a populatiei si subliniaza ca fondurile alocate Sanatatii trebuie cheltuite "eficient si intelept", iar masurile luate trebuie "cantarite atent si discutate", ca sa nu faca mai mult rau.
In document se arata de la bun inceput ca FIC este "asociatia celor mai importanti investitori straini din Romania", numarand "130 companii membre care au impreuna o cifra de afaceri de peste 180 de miliarde RON, angajeaza 4% din forta de munca din Romania si au o contributie semnificativa la bugetul de stat".
"Daca i-am aduna la un loc pe toti angajatii membrilor FIC si ai subcontractantilor, acestia ar depasi populatia municipiului Cluj-Napoca (...) Desi in ultimii ani, autoritatile au depus multe eforturi in incercarea de a rezolva probleme importante din sectorul de sanatate, acesta din urma nu functioneaza inca la parametrii specifici unei tari membre UE.
De aceea FIC continua sa isi arate ingrijorarea cu privire la domeniul sanatatii din Romania, care are un impact semnificativ asupra intregii populatii si in consecinta, asupra bunastarii angajatilor nostri", se mai arata in scrisoare.
In document sunt prezentate o serie de date statistice care arata urmatoarele:
Imbatranirea populatiei: este de asteptat ca ponderea populatiei peste 50 ani sa creasca de la 36% in 2015 la 43% in 2020. De notat... mai mult
Marti, 25 Iulie 2017, ora 17:50
Un studiu recent realizat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii cu privire la sumele investite de guverne in sistemul sanitar arata ca in Romania se investesc doar 500 de dolari pe cap de locuitor in fiecare an. Aceasta suma plaseaza Romania pe ultimele locuri in Uniunea Europeana, mult in spatele tarilor din Europa de Vest, dar de asemenea dupa natiuni precum Polonia, Ungaria sau Bulgaria.
Alte tari din Europa Centrala si de Est au de asemenea investitii guvernamentale mai mari in domeniul sanatatii. Polonia investeste 900 de dolari anual, Ungaria aproximativ 1100 de dolari in fiecare an si chiar Bulgaria are o investitie de 521 de dolari anual pe cap de locuitor in sistemul de sanatate.
Pentru tarile din Europa de Vest sumele sunt evident mult mai mari: Germania si Franta spre exemplu, au rate impresionante de investitii in sistemul de sanatate. Guvernul german investeste anual 4875 de dolari pe cap de locuitor pentru sanatate, in timp ce Franta face parte din tarile cu cea mai mare rata de investitie in sistemul sanitar, cu o impresionanta suma anuala de aproape 5000 de dolari pe cap de locuitor.
Totodata, guvernul spaniol face investiti de peste 3000 de dolari pe cap de locuitor, iar in Marea Britanie sistemul sanitar atrage investitii de la guvern de 3600 de dolari pe cap de locuitor, suma care pozitioneaza aceasta tara abia la jumatatea clasamentului.
Asigurarea privata de sanatate, una din solutiile posibile
O solutie pentru romani este... mai mult
Marti, 20 August 2013, ora 12:13
Membrii noului Cabinet au depus juramantul vineri seara, la Palatul Cotroceni, in fata Presedintelui Traian Basescu. La ceremonie au mai participat Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea si Crin Antonescu, Presedintelui Senatului, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Parinte Daniel, Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, dar si membrii CCR.
Anterior, in Monitorul Oficial au fost publicate Hotarararea Parlamentului pentru acordarea increderii Guvernului si Decretul pentru numirea Guvernului.
Cu aceasta ocazie, Presedintele Romaniei le-a spus noilor ministri ca sunt "obligati, condamnati" sa aiba succes, iar daca acest lucru se va intampla, "va avea succes Romania si cei 4,5 milioane de cetateni care si-au pus increderea in dumneavoastra."
"Aveti premise sa trageti, sa tractati Romania catre crestere economica", a mai adaugat Basescu.
Traian Basescu a semnat, vineri, decretul pentru numirea Guvernului, in urmatoarea componenta:
Victor-Viorel Ponta - prim-ministru;
Nicolae-Liviu Dragnea - viceprim-ministru, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice;
Daniel Chitoiu - viceprim-ministru, ministrul Finantelor Publice;
Gabriel Oprea - viceprim-ministru;
Daniel Constantin - ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale;
Titus Corlatean - ministrul Afacerilor Externe;
Radu Stroe - ministrul Afacerilor Interne;
Mircea Dusa - ministrul Apararii Nationale;
Mona-Maria Pivniceru -... mai mult
Sambata, 22 Decembrie 2012, ora 09:28
La rectificarea bugetara de la sfarsitul lunii octombrie, Guvernul taie doua miliarde de lei, bani care ar fi putut fi folositi pentru investitii si majoreaza cheltuielile de personal cu 1,1 miliarde de lei.
Ministerul de Finante sustine ca rectificarea bugetara nu va afecta cresterea economica, pentru ca va stimula consumul, prin refacerea puterii de cumparare a populatiei.
Veniturile bugetului de stat vor fi mai mici cu peste un miliard lei, prin scaderi la TVA, sume primite de la UE in contul platilor efectuate, impozit pe venit si salarii, iar cheltuielile vor fi majorate cu 307 milioane lei pentru acoperirea costurilor de personal, achizitii si subventii agricole, arata Mediafax.
Guvernul va taia din cheltuielile acoperite de la bugetul de stat pentru Senat, CSM, ICCJ, televiziunea si radioul public si unele ministere, printre care Cultura si Apararea, si va suplimenta alocarile la Agricultura, Sanatate, Administratie, Educatie, Justitie, Dezvoltare Regionala si Turism, SRI.
Marii "perdanti" ai rectificarii bugetare
Senat - 191.000 lei
Inalta Curte de Casatie si Justitie - 4 milioane lei
Consiliul Superior al Magistraturii 2,2 milioane lei,
Curtea de Conturi 1,5 milioane lei,
Consiliul Concurentei 1,3 milioane lei,
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii - 94.000 lei,
Ministerul Finantelor - 49,7 milioane lei,
Ministerul Apararii - 3,9 milioane lei,
Ministerul Muncii - 65,6 milioane lei,
Ministerul Mediului - 1,3... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 11:21
Presedintele Traian Basescu a semnat, joi, decretul privind numirea Guvernului Romaniei in urmatoarea componenta:
Mihai-Razvan Ungureanu - prim-ministru;
Marko Bela - viceprim-ministru;
Gabriel Berca - ministrul Administratiei si Internelor;
Bogdan Alexandru Dragoi - ministrul Finantelor Publice;
Lucian Nicolae Bode - ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri;
Cristian Diaconescu - ministrul Afacerilor Externe;
Alexandru Nazare - ministrul Transporturilor si Infrastructurii;
Borbely Laszlo - ministrul Mediului si Padurilor;
Cristian Petrescu - ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului;
Gabriel Oprea - ministrul Apararii Nationale;
Kelemen Hunor - ministrul Culturii si Patrimoniului National;
Catalin Marian Predoiu - ministrul Justitiei;
Razvan Mustea-Serban - ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale;
Claudia Boghicevici - ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale;
Catalin Ovidiu Baba - ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului;
Ladislau Ritli - ministrul Sanatatii;
Stelian Fuia - ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale;
Leonard Orban - ministrul Afacerilor Europene.
Ceremonia de depunere a juramantului de investitura a Cabinetului Mihai-Razvan Ungureanu va avea loc joi, la ora 18,00, la Palatul Cotroceni. mai mult
Joi, 09 Februarie 2012, ora 17:50
Banca Mondiala a anuntat oficial, miercuri, ca va acorda Romaniei un sprijin de 1 miliard euro in urmatorii doi ani pentru reformarea sectorului public si a celui financiar, precum si consolidarea protectiei sociale, in cadrul pachetului international de finantare de aproape 20 miliarde euro. Finantarea va fi acordata sub forma unei serii de Imprumuturi pentru Politici de Dezvoltare (IPD), care vor fi eliberate de-a lungul a 24 de luni, iar Banca Mondiala se asteapta sa poata da o parte din imprumut in 2009 si o alta parte in 2010, cu conditia inregistrarii de progrese in realizarea masurilor de reforma.
Sprijinul Bancii Mondiale se va concentra pe probleme structurale pe termen lung in trei domenii cheie. Este vorba de reforma sectorului public, in special in managementul financiar fiscal sau public, vizand imbunatatirea transparentei si predictibilitatii cheltuielilor publice si calitatea serviciilor publice, precum si de consolidarea protectiei sociale - asistenta sociala si pensii - pentru atenuarea impactului crizei asupra grupurilor vulnerabile si sporirea eficientei si viabilitatii acestor programe.
De asemenea, sprijinul are in vedere reforma sectorului financiar pentru a imbunatati flexibilitatea si functionarea acestui sector.
"Aceste masuri vor sprijini agenda de restructurare si stabilizare economica a tarii pe termen lung", se arata in comunicatul Bancii Mondiale.
Programul va acoperi reforme inter-sectoriale, precum si masuri in sectoarele de sanatate si... mai mult
Miercuri, 25 Martie 2009, ora 12:11