Increderea investitorilor germani s-a imbunatatit in aprilie, deoarece temerile privind impactul pandemiei de coronavirus (COVID-19) asupra celei mai mari economii europene par sa se fi atenuat, arata rezultatele unui studiu al Centrului European pentru Cercetare Economica (ZEW) publicat marti, transmit DPA si Reuters.
Producatorii auto germani au redeschis unele fabrici saptamana aceasta. Dupa impunerea masurilor de izolare la mijlocul lunii martie, Germania a inceput luni o ridicare partiala a restrictiilor, intre care redeschiderea magazinelor cu mai putin de 800 de metri patrati.
Indicele lunar care estimeaza evolutiile economice a urcat la 28,2 puncte in aprilie, de la minus 49,5 puncte in martie, in timp ce economistii estimau o imbunatatire mai redusa, pana la minus 42,3 puncte.
"Expertii de pe pietele financiare incep sa vada lumina de la capatul unui tunel foarte lung", a declarat presedintele ZEW, Achim Wambach.
Conform studiului ZEW, indicele care estimeaza perceptia investitorilor asupra actualelor conditii economice s-a inrautatit la minus 91,5 puncte in aprilie, de la minus 43,1 puncte luna precedenta, in timp ce economistii estimau un declin pana la minus 77,5 de puncte.
Studiul, realizat in perioada 7-20 aprilie in randul a 300 de experti de la banci, companii de asigurari si departamente financiare ale unor corporatii importante, arata ca investitorii nu se asteapta la revenirea cresterii economice pana in trimestrul trei din 2020.... mai mult
Marti, 21 Aprilie 2020, ora 15:44
Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania) a anuntat luni ca intentia Guvernului de a majora din nou salariu minim "aleatoriu si fara un studiu de impact prealabil" va duce la regandirea modelului de business in randul comunitatii germane de business din Romania, ceea ce poate insemna ca unele companii germane din Romania - mai ales cele din industria prelucratoare - isi vor reduce anumite activitati sau pe viitor vor renunta complet la ele.
Duminica, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat ca salariul minim pe economie va fi majorat de la 1 decembrie, acesta urmand sa fie diferentiat in functie de studii.
"In ultimii 4 ani salariu minim s-a dublat, fara insa ca productivitatea sa poata tine pasul cu aceste cresteri. Pentru a se asigura ca cresterea salariilor este legata si de cresterea productivitatii, este deosebit de important pentru companiile germane din Romania ca Guvernul Romaniei sa investeasca masiv si urgent in educatia profesionala si universitara, dar si in proiecte de infrastructura", se arata in comunicatul publicat luni de AHK.
AHK Romania a mai subliniat ca este absolut necesar ca Guvernul sa creeze pentru mediul economic conditii-cadru stabile si sustenabile din punct de vedere economic.
"Exista pericolul ca, prin cresterea salariilor, odata cu cresterea importurilor, deficitul de cont curent sa continue sa creasca, ceea ce ar duce la cresterea inflatiei respectiv la deprecierea leului. Efectele cresterii economice... mai mult
Luni, 05 Noiembrie 2018, ora 20:04
Lipsa fortei de munca din Romania este o problema uriasa care ne infraneaza dezvoltarea, iar Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania) este ocupata mai mult cu "stingerea incendiilor" Guvernului, decat sa propuna constructiv masuri care sa aiba efecte peste 2-3 ani, sustine Dragos Anastasiu, presedintele AHK Romania.
"Avem o activitate intensa la Camera. Guvernul ne tine intr-un ritm alert, din pacate. Suntem ca pompierii: incercam sa stingem incendii mai mult decat sa propunem constructiv masuri ca peste 2-3 ani sa aiba efecte. Ne-am fi dorit mult, dar nu e cazul, pentru ca nu avem timp. Trebuie sa ne ocupam timpul cu stingerea incendiilor", a spus Anastasiu, la intalnirea lunara a membrilor Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana.
El a precizat ca la propunerea AHK Romania s-a format un grup de lucru interministerial pentru rezolvarea problemelor legate de lipsa forta de munca.
"Lipsa fortei de munca din Romania este o problema uriasa care ne infraneaza dezvoltarea. In acest sens, la propunerea Camerei am infiintat un grup de lucru interministerial pentru forta de munca, cu patru sau cinci ministere reprezentate, printre care Ministerul Muncii, Ministerul de Externe, cel de Interne si al Educatiei, pentru ca este vorba de forta de munca din Romania, despre masuri care trebuie luate pe termen scurt, mediu si lung.
Noi conducem acest grup de lucru si ne bazam pe inputurile din partea voastra. Masurile trebuie sa duca la cresterea numerica... mai mult
Marti, 05 Septembrie 2017, ora 23:48
Investitorii germani avertizeaza, vineri, ca masurile fiscale propuse in noul program de guvernare al coalitiei PSD-ALDE sunt daunatoare pentru Romania si ca defavorizeaza toate companiile, romanesti si straine, si scad atractivitatea tarii pentru companiile germane.
Avertismentul este transmis prin Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania), care reprezinta interesele a peste 550 de companii germane care au investit in Romania.
Intr-o pozitie neobisnuit de dura fata de masurile propuse, AHK Romania considera ca modificarile fiscale anuntate de noul guvern sunt indreptate impotriva mediului de afaceri si constituie un real pericol pentru stabilitatea si predictibilitatea politicilor economice.
"Modelul fiscal propus este daunator pentru Romania si defavorizeaza toate companiile, fie ele nationale sau multinationale, ducand la pierderea atractivitatii amplasamentului investitional pentru companiile germane. Masurile anuntate vor avea efecte negative directe nu doar asupra companiilor, ci si asupra populatiei Romaniei", arata comunicatul asociatiei.
Membrii AHK Romania apreciaza ca, pe termen mediu, aceste masuri ar putea duce la reducerea locurilor de munca si a investitiilor, ceea ce va genera efecte precum exodul fortei de munca bine calificate, o tendinta de pe urma careia Romania sufera deja.
"A face o deosebire intre companiile romanesti si cele straine sau multinationale este, in opinia AHK Romania, o eroare si nu este in avantajul... mai mult
Vineri, 30 Iunie 2017, ora 19:03
Firmele germane au in continuare incredere in Romania ca loc prielnic pentru investitii si privesc increzatoare spre viitor, conform unui sondaj realizat de Camerele de Comert bilaterale germane strainatate (AHK) din Europa Centrala si de Est.
Circa 30% dintre firmele romanesti cu capital german considera ca economia functioneaza mai bine in prezent decat in anul precedent, o dublare fata de procentul de 15% inregistrat in 2015, potrivit reprezentantilor Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania).
Sondajul mai arata ca Romania se situeaza peste media tarilor din Europa Centrala si de Est din punctul de vedere al evolutiei economice. Cu toate acestea, 56% dintre respondenti considera ca situatia economiei romanesti este neschimbata.
Managerii firmelor cu capital german sunt de parere ca tara noastra a inregistrat unele progrese remarcabile in ultimii doi ani, mai ales in ceea ce priveste combaterea coruptiei.
Totusi, cei chestionati s-au declarat nemultumiti... citeste mai departe despre "Ce spun investitorii germani despre Romania si cum le merg afacerile in tara noastra - Sondaj" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 August 2016, ora 22:02
Presedintele Klaus Iohannis si prim-ministrul Bavariei, Horst Seehofer, au discutat vineri, la Munchen, despre probleme de colaborare politica, revigorarea Comisiei mixte romano-bavareza, atragerea de investitii, dar si despre criza migratiei.
"Am atins atat probleme de colaborare economica, cat si probleme de colaborare politica, si asa cum a subliniat domnul prim-ministru Seehofer, dorim amandoi sa revigoram Comisia mixta romano-bavareza, comisie guvernamentala pentru a inlesni foarte multe proiecte comune. De asemenea, am discutat si despre modalitati de a ajunge la o activitate economica mai intensa, de a incuraja investitori din Bavaria sa vina in Romania si, sigur, firme romanesti sa colaboreze cu parteneri din Bavaria", a declarat presedintele in timpul conferintei de presa comune cu oficialul bavarez.
Un alt punct pe agenda discutiilor a fost comunitatea romaneasca din Bavaria, care "constituie un pod intre Romania si Bavaria".
Iohannis, la New York: Ce le-a promis ...citeste mai departe despre "Iohannis ii incurajeaza pe investitorii germani sa vina in Romania" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 12 Februarie 2016, ora 19:54
Klaus Iohannis, care a castigat alegerile prezidentiale de duminica, a promis in campania electorala ca va aduce mai multe investitii germane in Romania.
Candidatul ACL a fost ales de 54,50% din romanii care au pus stampila pe buletinul de vot, in timp ce contracandidatul sau Victor Ponta, din partea PSD-UNPR-PC, a obtinut 45,49% din sufragii, dupa cum arata datele partiale ale Biroului Electoral Centrale dupa numararea a 99,07% din voturi.
Klaus Iohannis, de etnie germana, a declarat intr-un interviu acordat Digi 24 inainte de turul al doilea ca: "Daca ajung presedinte, o sa avem mai multi investitori germani. Asta pot sa va promit din start", a spus acesta.
Intrebat daca vor veni mai multi investitori germani decat chinezi, facandu-se aluzie la acordurile semnate de Victor Ponta cu tara asiatica, Klaus Iohannis a raspuns: ...citeste mai departe despre "Iohannis a promis mai multe investitii germane: Situatia din prezent a firmelor nemtesti din Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 18 Noiembrie 2014, ora 11:41
Doar 7% din firmele germane din Romania apreciaza ca situatia economica a tarii este buna, insa 83% dintre acestea ar alege din nou piata romaneasca pentru investitii, 58% se asteapta la o crestere a cifrei de afaceri si 45% intentioneaza sa faca noi angajari.
"Chiar daca doar 7% din firmele germane din Romania chestionate apreciaza situatia economica a tarii ca fiind buna, totusi pentru 26% dintre acestea perspectivele sunt mai bune. In ce priveste situatia companiei lor pentru anul in curs, asteptarile sunt pozitive. Numarul celor care considera ca situatia este buna a crescut la 50% (de la 36% in 2013), iar peste jumatate dintre firme sunt de parere ca in acest an situatia firmei lor se va imbunatati. In ce priveste cifra de afaceri, 58% dintre cei care au raspuns se asteapta la o cifra de afaceri mai mare, asteptarile in aceasta privinta sunt mari", arata rezultatele Raportului de Conjunctura pentru Romania 2014, realizat de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana, potrivit Mediafax.
Mai mult, peste 45% din companii intentioneaza sa faca noi angajari si doar 14% se gandesc la o reducere de personal. Astfel, Romania se afla in trendul regiunii, inregistrand in acelasi timp cel mai bun rezultat din 2008 incoace.
La sfarsitul anului erau inregistrate in Romania circa 8.000 de companii active cu capital german, Germania fiind pentru a saptea oara consecutiv cel mai important partener comercial al Romaniei.
"Desigur ca la aceste evaluari joaca un rol... mai mult
Vineri, 08 August 2014, ora 14:30
Cea de-a cincea editie a "Forumului Investitorilor Germani si Austrieci" are loc luni, 30 septembrie, la hotelul Howard Johnson, sala Iridium, cu incepere de la ora 16.30, invitatii urmand sa dezbata provocarile pe care le ofera investitorilor mediul de afaceri romanesc.
La eveniment vor participa in calitate de vorbitori:
- E.S. Michael Schwarzinger, Ambasadorul Republicii Austria la Bucuresti
- ArnulfGressel,Atasat Comercial, Ambasada Austriei in Romania
- Dan Sova, Ministruldelegatpentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine
- Radu Merica, Presedinte, Camera de Comert si Industrie Romano - Germana
- Steven van Groeningen, CEO, Raiffeisen Bank
- Wolfgang Schoiswohl,Vicepresedinte Executiv Corporate, Membru al Comitetului Executiv, BCR
- Ilinca Paun, Managing Director,Colliers International Romania
- Prof. Dr. Joerg K. Menzer, Managing Partner, Noerr - Moderator
Forumul incepe la ora 16:30, cu inregistrarea participantilor, urmand ca intre 17.00 si 19.00 sa ia cuvantul invitatii in cadrul unui panel, iar la sfarsit, de la ora 19.00 sa aiba loc bufetul, dedicat networking-ului intre participanti. mai mult
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 15:59