Comanda navelor de razboi ar putea fi incredintata in viitor unor sisteme electronice de aparare, aceastea fiind considerate a fi mai performante in analizarea datelor colectate in timpul unui atac cu rachete hipersonice.
Afirmatia ii apartine lui Paul Bradbeer, un expert in securitate din partea firmei britanice MASS. Acesta isi va sustine punctul de vedere in cadrul conferintei EW Europe de la Londra, din 8 iunie, informeaza Defense News.
Bradbeer sustine ca un comandant de nava clasica, responsabil in acest moment de adoptarea masurilor de raspuns in cazul unui atac cu rachete, nu va fi capabil sa interpreteze corect toate datele in contextul unui conflict dus cu arme de o generatie superioara.
"In viitor, vom avea nevoie de masini care sa interpreteze parametrii de atac ai fortelor inamice si sa anticipeze secventa viitoare a strategiei adversarilor.
Masurile de raspuns pot implica reconfigurarea sistemelor de lupta pentru a permite initierea de contramasuri de catre programele care ruleaza pe calculatoare la bordul navelor", a explicat acesta, facand referire la pericolul reprezentat de rachetele cu viteza hipersonica.
In momentul de fata, platformele create pentru sistemele de lupta de pe nava implica factorul uman in procesul de analiza, luare a deciziilor si comunicatii, fapt care poate provoca intarzieri in adoptarea celor mai bune solutii de moment.
Unele forte militare sunt constiente de acest risc, dar "inca mai sunt multe de pus la punct in... mai mult
Marti, 06 Iunie 2017, ora 04:22
Constructorii de tancuri de la Ural Vagon Zavod vor fi absorbiti de corporatia Rostec, cel mai mare holding detinut de statul rus in sectorul Aparare.
Rostec va prelua fabrica de tancuri de la Concernul Uzinelor Tractor, in acest moment Ural Vagon Zavod confruntandu-se cu datorii istorice care apasa asupra performantelor economice ale uzinei, relateaza Defense News.
Miscarea denota si dorinta Kremlinului de a coordona cat mai strict industria de Aparare din Rusia, Rostec fiind creata special cu acest scop.
Corporatia-umbrela a fost creata in 2007, cand la carma ei a fost instalat Serghei Chemezov, un apropiat al presedintelui Putin. In cei 10 ani de existenta, Rostec a ajuns sa controleze doua treimi din producatorii de arme din Rusia.
"Scopul nostru este sa obtinem controlul asupra fabricii si sa coordonam cat mai bine activitatea segmentului militar din UVZ si alte entitati din holding. Sa imbunatatim eficacitatea procesului de productie si sa crestem competitivitatea produselor", a explicat Chemezov, intr-un comunicat de presa.
Timp de un an si jumatate, Rostec va lucra indeaproape cu banca de stat Vnesheconombank pentru a reduce cat mai mult datoriile cornice ale producatorului de blindate.
UVZ se numara in primii 100 de producatori de arme din lume, dar, anul trecut, incasarile fabrici din vanzarea de armament au scazut cu 34%, fiind sustinuta pe linia de plutire doar de programul de modernizare al armatei initiat de Putin.
Insa, analistii cred ca... mai mult
Miercuri, 26 Aprilie 2017, ora 17:41
1Tensiunile inregistrate intre Rusia si grupul tarilor NATO, ca si cele ridicate de tendintele expansioniste ale Chinei lasa loc pentru o noua cursa a inarmarii sustinuta de cele mai puternice state din punct de vedere militar.
In topul fortelor militare la nivel global, SUA isi mentin pozitia de lider, dar planurile concurentei ar putea modifica in cativa ani acest clasament, informeaza IB Times.
Armata Statelor Unite numara 1,4 milioane soldati, 13.000 aeronave de lupta si aproximativ 9.000 de tancuri, iar intentia presedintelui Trump de a impulsiona activitatea in sectorul Apararii cu o suplimentare de buget de 54 de miliarde de dolari ar putea spori si mai mult puterea militara a SUA.
Pe locul II se claseaza Rusia, a carei forta armata numara 1 milion de soldati, 3.500 de avioane si elicoptere de lupta si 15.000 de tancuri.
China ocupa ultimul loc pe podium, cu o armata compusa din 2,3 milioane de soldati si aproximativ 3.000 de aeronave militare.
Din punct de vedere al finantarii sectorului de Aparare, americanii conduc detasat in topul investitiilor in domeniu, cu 600 de miliarde de dolari alocati pentru armata SUA, iar rectificarea bugetara propusa de Donald Trump ar marca o crestere de 9% a bugetului.
Beijingul a anuntat, de asemenea, o crestere a bugetului Apararii cu 7%, coborand usor stacheta fata de anii precedenti, cand majorarile au fost de 10-12 procente. Insa, cand nivelul cheltuielilor de Aparare este al doilea din lume, cu 145 miliarde,... mai mult
Luni, 06 Martie 2017, ora 10:26
Rusia a devenit tinta preferata a hackerilor chinezi, in ultimele luni, de cand SUA si China s-au inteles sa nu se mai spioneze reciproc.
Numarul atacurilor date de infractorii cibernetici din China impotriva unor companii rusesti din sectoare-cheie aproape ca s-a triplat, vizate fiind apararea, industria nucleara si industria aeronautica, conform Bloomberg.
Vulnerabilitate majora
Alexander Gostev, expert in Securitate al Kaspersky, arata ca hackerii chinezi si-au crescut activitatea in Rusia sarind de la 72 de atacuri, inregistrate in 2015, la 194 in doar 7 luni de la inceputul acestui an.
Proofpoint, o alta companie din sectorul securitatii cibernetice, cu sediul in California, sustine acelasi punct de vedere exprimat de expertii Kaspersky Lab.
Pentru Gostev, acordurile incheiate in ultimii ani intre Moscova si Beijing pe tema cooperarii si neagresiunii in domeniul securitatii cibernetice par lipsite de orice valoare. "Nu le vad functionand", a explicat acesta intr-un interviu.
Vanatorul vanat
In acelasi timp, relatiile dintre Rusia si Statele Unite au cunoscut o noua deteriorare la inceputul acestei veri, cand FBI a pus in seama unor retele de infractori cibernetici rusi, suspectati ca ar fi sub protectia Kremlinului, o serie de atacuri date impotriva Partidului Democrat.
De partea cealalta, incercarile lui Vladimir Putin de a crea o alianta politico-militara si economica cu China, ca raspuns la tensiunile inregistrate cu Occidentul, au dus in... mai mult
Luni, 29 August 2016, ora 15:26
2De teama Rusiei, oficialii polonezi se contreaza tot mai mult pe ideea dezvoltarii industriei de aparare locale printr-o serie de parteneriate cu alte tari europene.
Ministrul Apararii, Antoni Macierewicz, crede ca atuurile industriei de profil din Polonia sunt reprezentate de sistemele de lupta fara personal uman si experienta in producerea elicopterelor militare, anunta portalul Defense News.
O revitalizare a industriei de Apare din Polonia necesita insa parteneriate cu state din spatiul UE sau cu alti membri NATO, nu doar din perspectiva imprumuturilor de tehnologie, cat al gasirii unor noi piete de desfacere pentru cele mai noi arme create in uzinele de armament ale tarii.
O piesa de rezistenta este modelul de elicopter hibrid produs in fabricile PZL-Swidnik, aparatul putand fi comandat atat de piloti, cat si de un sistem auto-pilot instalat la bord.
O idee avansata de oficialul de la Varsovia a fost cea a crearii unui fond prin care sa ajute state mai mici din regiune sa achizitioneze armament fabricat in Polonia, dar aceasta varianta a fost repede data uitarii, in acest moment fiind preferata varianta legaturilor bilaterale.
"Este o initiativa buna si suntem interesati sa lucram cu parteneri din Europa Centrala. Ne focusam pe relatiile bilaterale, in acest moment", a explicat ministrul polonez al Apararii.
Macierewicz vizeaza, in prima instanta, un contract de livrare a 30 de transportoare blindate modulare Rosomak catre fortele armate din Slovacia,... mai mult
Luni, 01 August 2016, ora 17:19
Dupa doborarea avionului de vanatoare rusesc de catre aviatia NATO a Turciei, Moscova pare decisa sa limiteze contactele de afaceri cu partenerii turci din industria apararii.
Presedintele Ligii de Asistenta pentru Companiile din Industria Apararii din Rusia a cerut membrilor acesteia, printr-o scrisoare deschisa, sa limiteze drastic relatiile cu partenerii din Turcia, in scopul reducerii riscurilor economice care rezulta din starea conflictuala ivita intre cele doua tari, anunta agentia TASS.
"In scopul diminuarii pierderilor, va rog sa considerati reducerea riscurilor economice pentru companiile dumneavoastra, legate de cooperarea in domeniul productiei sau achizitiei de echipament de la partenerii din Turcia", a precizat presedintele Ligii, Vladimir Gutnev.
Gutnev, care este si vicepresedinte al Comisiei pentru Industrie din Duma de Stat, se arata ingrijorat de inrautatirea relatiilor cu Turcia pe fondul instabilitatii date de mentinerea sanctiunilor economice dictate de UE si SUA pentru Rusia, riscurile de nerespectare a obligatiilor contractuale fiind ridicate.
Liga a fost creata in 1992, la initiativa Ministrului Apararii din Rusia, avand rolul de a intari legaturile intre companiile care activeaza in sectorul de Aparare.
In componenta Ligii intrat atat directorii marilor firme producatoare de armament din Rusia, cat si reprezentanti ai Dumei si Ministerului Apararii, dar si cercetatori din mediul stiintific.
In sectorul Apararii, Rusia a fost... mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 11:50
In ciuda presiunilor economice exercitate de Occident, o ramura industriala din Rusia nu pare sa simta greutatile crizei economice care afecteaza tara.
Majoritatea companiilor din industria de Aparare din Rusia, prezente in Top 100 Defense News, au raportat cifre in crestere la profitul inregistrat in ultimul an.
Recordul il detine Tactical Missile, o corporatie specializata in construirea rachetelor anti-aeriene, care se lauda cu un profit de 2,8 miliarde de dolari, cu 48,6% mai mare decat cel obtinut in 2013, informeaza portalul Defense News.
Afaceri pe plus
Concernul Almaz-Antey vine pe locul secund in privinta cresterii veniturilor obtinute din comertul cu armament. Directorii firmei au anuntat un profit total de 9,8 miliarde de dolari, cu 838 de milioane mai mult decat cel obtinut in anul anterior.
Corporatia United Aircraft, producatorul avioanelor MiG, Suhoi si Irkut a raportat o crestere de 7% in profitul de 6,2 miliarde de dolari, in timp ce Russian Helicopters, alta firma specializata in producerea aparatelor de zbor are un venit de 3,96 de miliarde dolari, cu 16% mai mult decat in 2013.
United Engine, specializata in constructia de motoare pentru piesele de armament greu ale armatei ruse a inregistrat in 2014 o crestere a profitului de 25%, in conturi intrand suma de 3,3 miliarde de dolari.
Uralvagonzavod, producatorul de tancuri din Rusia are un profit total de 1,54 de miliarde, cu 1% mai mult decat in 2013, iar compania de cipuri... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 12:52
Inginerii militari din Rusia au inceput sa dezgroape vechile proiecte concepute de inaintasii lor in perioada de final a Uniunii Sovietice.
La doua decenii dupa reluarea productiei masive de armament si dezvoltarea unei noi generatii de tehnica de lupta, producatorii de arme din Rusia se gandesc sa reinvie proiectul tancurilor cu laser.
Vestea vine la doar cateva luni dupa ce Kremlinul si media din Rusia au scos in evidenta calitatile noului model de tanc T-14 Armata, observa reporterii International Business Times.
Proiect invechit
De la mijlocul anilor '70 si pana la prabusirea blocului comunist din estul Europei, sovieticii s-au concentrat intens pe strategia dotarii tancurilor T-80, navelor si avioanelor cu lasere menite sa defecteze sistemele optice si de ghidaj ale satelitilor militari, rachetelor balistice si ale altor arme concepute de adversari.
In acest moment, chestiunea contracararii unui atac inamic prin intermediul laserelor pare sa fi revenit in actualitate.
Ziarul Kremlinului, Rossiyskaya Gazeta, a publicat deja un articol in care anunta ca inginerii militari din industria de Aparare cauta inspiratie in vechile proiecte abandonate de sovietici.
"Armele laser pe platforma unui tanc T-14 ar putea distruge instantaneu dispozitivele optice ale vehiculelor blindate din raza lor de actiune.
Nu sunt confirmari oficiale in acest sens, dar nici nu s-a infirmat varianta armelor cu laser. Un inalt oficial din perioada Eltin sustine chiar ca... mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2015, ora 14:28
4Rusia da semne ca a intrat intr-o noua cursa a militarizarii nemaintalnita de la finalul Razboiului Rece. Inarmarea are insa costurile sale, iar oficialii de la Moscova fac tot posibilul sa tina aceste date secrete.
O parte "neagra" a bugetului federal a fost intotdeauna la dispozitia liderilor, dar din 2010 si pana in prezent aceasta s-a dublat, ajungand la 21% din bugetul Rusiei, aproximativ 60 de miliarde de dolari, conform unui raport al Institutului Gaidar, citat de Bloomberg.
Cu industria militara la parada
Dupa loviturile incasate cu aplicarea sanctiunilor economice pentru criza din Ucraina si prabusirea pietei petrolului, Putin a investit tot mai mult in industria de aparare, in incercarea de a stabiliza economia.
Desfasurarea de forte cuprinde tancuri si rachete noi, uniforme stralucitoare, care maresc deficitul bugetar si pun pe butuci servicii publice, cum ar fi cel de sanatate.
Pe de alta parte, mii de contracte, care pana acum se derulau numai intre societati controlate de stat, vor fi impinse in sectorul privat, in incercarea de a sustine efortul de reinarmare.
"Guvernul are doua sarcini urgente: sa intareasca securitatea la orice nivel al societatii si sa incurajeze inovatia, pentru a pune capat stagnarii macroeconomice.
Solutia celor doua probleme se regaseste in dezvoltarea complexului industrial-militar", sustine Ruslan Pukhov, director al Centrului rus de Analiza pentru Strategii si Tehnologie si consilier al ministrului Apararii din... mai mult
Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 11:25