Secretul din spatele exporturilor de arme ale rusilor- cine sunt clientii fideli ai Moscovei

Miercuri, 28 Octombrie 2015, ora 10:06
5229 citiri
Secretul din spatele exporturilor de arme ale rusilor- cine sunt clientii fideli ai Moscovei
Foto: RAE 2015

Interventia militara a Moscovei in Siria functioneaza ca o adevarata campanie de marketing in favoarea tehnicii militare "made in Rusia".

Avioanele de lupta, tancurile si distrugatoarele sunt principalele produse de care Rusia le exporta in 60 de state, printre care China, India, Algeria, Venezuela, Vietnam si Irak, relateaza agentia moscovita de presa Sputnik. Iar ele pot fi vazute in actiune zilele acestea in Siria.

Iranul este asteptat sa intre si el pe lista clientilor fideli ai industriei de armament din Rusia, odata cu ridicarea sanctiunilor internationale.

Ce atrage toate aceste guverne la Moscova? In principiu, pretul scazut al armelor produse de rusi.

Conform Institutului International de Cercetari pentru Pace de la Stokholm (SIPRI), Rusia detine in acest moment o cota de piata de 27% din comertul global cu arme, iar influenta industriei de armament din aceasta tara ar putea creste.

De altfel, analistii SIPRI apreciaza ca in ultimii 5 ani exportul de armament din Rusia a crescut cu 40 de procente.

Singurii competitori care depasesc inca performantele Rusiei in acest domeniu se dovedesc americanii, a caror industrie de aparare este caracterizata in schimb de arme mult mai scumpe.

In schimb, la caracteristici tehnice, rusii se lauda ca performantele avioanelor Sukhoi Su-30 sunt comparabile cu cele ale modelelor F-15 Eagle, produse de McDonnell Douglas, asa cum sistemul de rachete S-300 egaleaza capacitatea mult mai cunoscutelor rachete Patriot.

La fel, rusii sustin ca tancul T-90 este mai usor decat oponentul sau american din aceeasi clasa M1 Abrams-III, un alt avantaj in afara celui reprezentat de pret.

Siria, un showroom cu demonstratii

Industria aeronautica militara a Rusiei are deja cateva vedete la export. Avioanele de vanatoare Sukhoi Su-27, MIG 29 si Sukhoi Su-30, precum si elicopterele de atac sau de transport sunt printre cele mai vandute piese de armament modern.

Pe langa acestea, tancurile T-90, sistemele antiracheta si distrugatoarele si submarinele rusesti acapareaza o mare parte din piata, iar interventia militara din Siria nu face decat sa atraga si mai mult atentia asupra tehnicii de lupta a rusilor.

In raidurile aeriene derulate in ultima luna in Siria, Rusia a folosit avioane de vanatoare Sukhoi Su-34 si rachete de croaziera Kalibr cu o raza de actiune de 1.500 de kilometri.

M.J.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#export arme Rusia, #piete armament rusesc, #pret armament Rusia , #Rusia