Analist militar rus: Asistam la un nou Razboi Rece intre Moscova si Occident. Viitorul nu arata prea optimist

Luni, 04 Septembrie 2017, ora 16:37
1127 citiri
Analist militar rus: Asistam la un nou Razboi Rece intre Moscova si Occident. Viitorul nu arata prea optimist
Foto: Arhiva Ziare.com

Moscova si Occidentul se afla intr-un nou Razboi Rece, si chiar daca nu are resursele Uniunii Sovietice, Rusia detine arme nucleare pe care presedintele Vladimir Putin s-a declarat dispus sa le foloseasca, ceea ce face ca situatia actuala sa fie chiar mai periculoasa decat in timpul Razboiului Rece, a declarat luni, intr-o dezbatere la Bucuresti, Aleksandr Golt, analist militar rus si jurnalist specializat in chestiuni de aparare din Rusia.

"Suntem in situatia unui nou Razboi Rece. Este clar ca trupele NATO si cele ale Rusiei intra in contact direct" la unele frontiere, a afirmat Golt, in cadrul unei dezbateri despre politicile de securitate si militare ruse, organizata la Bucuresti de ESGA (Experts for Security and Global Affairs Association).

El a comparat situatia actuala cu cea din prima parte a Razboiului Rece, la inceputul anilor 1950, cand regulile nu erau deloc clare.

"Rusia nu are resursele pe care le avea Uniunea Sovietica. Nu are o economie solida, nu are finante solide, nu are o industrie (puternica), nu are aliante. Dar are arme nucleare", a spus Aleksandr Golt, care este in prezent editor adjunct al site-ului EJ.RU si analist militar pentru revista New Times de la Moscova.

La fiecare criza, "si nu este intamplator", presedintele Vladimir Putin le-a semnalat "partenerilor sai occidentali" ca Rusia este pregatita sa foloseasca armele nucleare.

Rusia a transmis astfel ca "nu are doar instrumentul, ci si dorinta politica de a-l folosi. Este un semnal al lui Putin pentru omologii sai occidentali", a afirmat expertul rus.

Acest lucru face ca "situatia sa fie mai periculoasa" chiar si decat in timpul Razboiului Rece, a atras el atentia.

Analistul militar rus a spus ca noul razboi rece se desfasoara pe flancul sudic, unde Rusia foloseste peninsula anexata Crimeea, pe care a militarizat-o puternic, si unde a intarit flota de la Marea Neagra.

"Viitorul nu arata prea optimist. Ce trebuie facut? Cred ca ar trebui imediat reluate, de fapt trebuiau reluate deja, discutiile privind cresterea increderii reciproce. Sa ne amintim de experienta pozitiva din timpul precedentului Razboi Rece, de acea coexistenta soft", a declarat Golt.

"Acest regim autocratic din Rusia nu va disparea. Prin urmare, sarcina pozitiva principala este de a supravietui in aceasta situatie (...) Trebuie incepute discutii. Va dura ani pana se va ajunge la un rezultat pozitiv, dar avem nevoie de discutii", a adaugat expertul rus.

El a atras atentia ca situati ...citeste mai departe despre "Analist militar rus: Asistam la un nou Razboi Rece intre Moscova si Occident. Viitorul nu arata prea optimist" pe Ziare.com

#Razboi Rece Rusia Occident, #razboi rece Rusia , #Stiri International