Putin joaca tare la Teheran - infunda Rusia in criza, de dragul aliantei cu Iranul

Marti, 14 Aprilie 2015, ora 18:00
4154 citiri
Putin joaca tare la Teheran - infunda Rusia in criza, de dragul aliantei cu Iranul
Foto: Times of Israel

Vladimir Putin este dispus sa faca sacrificii materiale pentru a pastra intacta sfera de influenta a Rusiei in regiunile invecinate, asa cum a dovedit si prin anexarea Crimeii si intretinerea conflictului din estul Ucrainei.

Acesta este si cazul afacerii recent incheiate intre Moscova si Teheran.

Ridicarea sanctiunilor internationale si deschiderea pietei de energie pentru petrolul din Iran va adanci criza actuala a petrolului, un produs pe care exporturile rusesti se bazeaza in proportie de 75%.

Costul pe care liderul de la Kremlin se arata gata sa-l suporte se ridica la aproximativ 27 de miliarde de dolari, conform estimarii Bancii Centrale a Rusiei, observa agentia de presa Bloomberg.

Castig strategic

"Beneficiile strategice pentru Rusia sunt mult mai importante decat eventualele pierderi. Prin mentinerea Iranului in sfera de influenta a Moscovei, Rusia intentioneaza sa-si pastreze pozitia in aceasta piata si sa divizeze zonele de influenta din Orientul Mijlociu", arata Nikolay Kozhanov, expert al Institutului Regal de Relatii Internationale din Londra.

Livrarea sistemelor de rachete S-300 in Iran, in ciuda embargoului impus acestui stat, ii ofera sansa lui Putin de a ajuta un aliat mai vechi, blocand in acelasi timp influenta adversarilor in cercurile oficiale de la Teheran, dar ii deschide si poarta unor relatii economice de viitor intre cele doua tari.

Acordul pentru programul nuclear, pe care Teheranul pare sa fie pe cale de a-l obtine in cursul acestui an, este, de asemenea, un element care schimba balanta puterii in Orientul Mijlociu, Iranul fiind unul dintre adversarii recunoscuti ai Arabiei Saudite, aliat traditional al Statelor Unite.

Influenta regionala

Rusia se lupta din rasputeri sa-si recapete importanta detinuta la nivel global in perioada Razboiului Rece, suferind mai ales in fata dominatiei constante a Statelor Unite.

Astfel, nu trebuie sa mire pe nimeni reactia Moscovei de a intretine relatii stranse cu regimul lui Bashar al-Assad din Siria sau condamnarea fatisa a raidurilor aeriene saudite in Yemen.

In iunie, sase mari puteri nucleare, printre care si Rusia, vor sa incheie negocierile pe tema programului nuclear al Iranului, dupa un deceniu de dispute continue si sanctiuni economice dictate pe acest subiect.

In schimb, Teheranul isi va putea relua exporturile de petrol pe piata internationala.

Dublarea cantitatilor de petrol exportat din Iran va avea un impact dramatic asupra pietei, ducand in jos pretul barilului cu cel putin 15 dolari, dupa ultimele analize ale Administratiei Energiei din Statele Unite.

Rusia resimte deja efectele prabusirii cu 50% a pretului petrolului, pregatindu-se sa intre in prima perioada de recesiune dupa mai bine de sase ani, cauzata de scaderea pretului la 55 de dolari/baril.

Vremuri grele

Cu petrolul la 40 de dolari/baril, inca 2 procente din PIB al Rusiei ar urma sa fie rase din prognozele oficiale pe anul in curs si cel viitor, conform unei estimari a Bancii Centrale a Rusiei.

In momentul de fata, Banca Rusiei a luat in calcul o contractie de 3,5% pana la 4% in cresterea economica pe anul in curs.

Dupa retragerea sanctiunilor economice pentru Iran, aceasta ar putea evolua spre 5,8%.

"O parte dintre analisti considera ca atata vreme cat sanctiunile impuse Iranului vor fi mentinute, acest lucru va fi in avantajul Rusiei, reducand riscul unei noi prabusiri a pretului petrolului.

Dar Moscova va sustine ridicarea sanctiunilor pentru ca Iranul este un aliat vechi si un partener in multe probleme regionale", sustine Elena Suponina, expert pentru Orientul Mijlociu in cadrul Institutului de Studii Strategice din Moscova.

Una din aceste probleme pare sa fie mentinerea la putere a regimului al Assad din Siria, dupa 4 ani de razboi civil, perioada in care Rusia si Iranul si-au dat mana pentru sustinerea acestuia.

Rusii si factiunile islamice

Secretarul de stat american John Kerry a dat luna trecuta semnalul unei schimbari de optica a Washingtonului in problema siriana, militand pentru inlaturarea lui Bashar al Assad si realizarea unui transfer pasnic al puterii in Siria.

In Yemen, Rusia a solicitat o interventie a Consiliului de Securitate al ONU sperand sa opreasca astfel raidurile aeriene ale aviatiei saudite impotriva rebelilor houthi.

Un acord nuclear incheiat de Iran va permite Moscovei sa-si indrepte eforturile in sustinerea regimului dictatorial din Siria si in sprijinirea rebelilor siiti din Yemen sau Irak, oferind si oportunitatea unor noi exporturi de armament in zona, crede Firas Abi Ali, analist al IHS Country Risk.

"Rusii si iranienii impartasesc aceeasi teama fata de factiunea sunita din cadrul Islamului", explica acesta. Relatiile dintre Rusia si Arabia Saudita au devenit tensionate din momentul in care, in 2011, guvernele de la Moscova si Riad s-au pozitionat in tabere opuse in timpul razboiului civil din Siria.

Intre timp, tensiunile au evoluat pana la punctul in care oficialii rusi au acuzat puterea de la Riad ca a facut jocul Statelor Unite in prabusirea intentionata a pietei petrolului.

Iranul nu este o pierdere totala

Pentru rusi, in ciuda efectului devastator pe care il va avea revenirea petrolului iranian in piata, ridicarea sanctiunilor economice impuse Teheranului nu se rezuma numai la pierderi.

"Acestea ar putea fi atenuate de noile oportunitati de afaceri de pe piata iraniana", se arata convins Radzhab Sattarov, seful comitetului iranian din cadrul Camerei de Comert si Industrie de la Moscova.

Gazprom si subsidiara sa din domeniul petrolier, OAO Gazprom Neft, ca si Lukoil, derulau deja o activitate intensa in Iran in momentul aplicarii sanctiunilor.

Rosatom, gigantul rusesc din domeniul nuclear, abia asteapta, de asemenea, sa reia lucrarile la centrala nucleara din Bushehr.

Cooperarea ruso-iraniana din domeniul petrolier nu trebuie subestimata, a avertizat si secretarul de stat de la Externe, Sergei Ryabkov.

Dupa cum a dezvaluit si purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, Rusia exporta deja bunuri in Iran in schimbul petrolului.

Avantajati in fata americanilor

Pentru rusi este mult mai avantajos daca Iranul revine la statutul de tara normala pe plan international, se arata convins Fyodor Lukyanov, seful Consiliului de Relatii Externe si Aparare din Moscova.

"Va fi o competitie mai stransa, dar Rusia are un mare avantaj in fata firmelor americane, atata vreme cat acestea sunt simbolul a tot ceea ce urasc iranienii", arata acesta.

Iranul ar putea accede, de asemenea, in cadrul Shanghai Cooperation Organization, un grup care include Rusia, China si statele din Asia Centrala, dand sansa Moscovei de a spori influenta Teheranului asupra unor zone din Asia Centrala si Afganistan, crede Nikolai Kozhanov.

De altfel, Iranul tinde sa devina o piesa de baza in sahul geopolitic practicat de Vladimir Putin.

"In gandirea strategica a Rusiei, rolul Iranului este in continua crestere. Rusia si Putin au ajuns la concluzia ca relatia cu Teheranul trebuie sa se dezvolte pe masura", conchide Kayhan Barzegar, director al Istitutului de Studii Strategice pentru Orientul Mijlociu din Teheran.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#relatii Moscova Tehera, #influenta Rusia Orientul Mijlociu, #exporturi arme Rusia, #sanctiuni economice Iran , #Afaceri