Romania, pe harta traficului de arme - coruptia permite contrabanda

Miercuri, 29 Aprilie 2015, ora 17:20
3241 citiri
Romania, pe harta traficului de arme - coruptia permite contrabanda
Foto: Business Pundit

Pericolul reprezentat de traficul ilegal de arme se accentueza pe zi ce trece. Cel mai recent raport Transparency International arata ca fenomenul se desfasoara la scara mare si se regaseste pe toate continentele globului.

Raportul, care vizeaza calitatea programelor anticoruptie puse in practica de companiile din industria de Aparare, arata ca doua treimi dintre acestea nu fac eforturi pentru a contracara contrabanda cu arme, relateaza portalul Germany Today.

Din Romania in Singapore

Din cele 163 de firme producatoare de armament carora li s-a solicitat sa raspunda intrebarilor, 107 au aratat prea putine referinte fata de implementarea unor scheme care sa asigure o buna practica de afaceri, iar alte 37 s-au dovedit incapabile sa furnizeze date despre acestea.

Practic, indexul realizat de Transparency International acopera aproape tot globul, din Franta pana in Rusia, Japonia, Finlanda, Romania sau Singapore.

Statele Unite ies in evidenta cu o imagine combinata intre responsabilitatea aratata de marile companii din sectorul de Aparare si delasarea altor producatori de armament de rang inferior.

"Toate cele patru companii plasate in fruntea topului sunt americane" a declarat analistul TI, Leah Wawro, facand referire la Bechtel, Fluor, Lockheed Martin si Raytheon.

"In acelasi timp avem alte sapte companii americane care intra in subsolul clasamentului", mai spune Wawro.

Epicentrul traficului

Clasamentul anticoruptie al producatorilor de arme din lumea intreaga este impartit in sase clase distincte clasificate in descrestere, dupa literele alfabetului, de la A la F.

Europa si Asia Centrala par sa fie adevarate paradisuri pentru traficantii de arme plecati in cautare de marfa, 27 de firme din aceste doua regiuni fiind incadrate in clasa F, cea mai slab cotata.

Alte 35 de companii producatoare de armament din Europa si Asia Centrala au obtinut punctaje intre mediu si satisfacator.

Printre firmele vulnerabile la coruptia existenta in domeniu este trecuta si Uzina Mecanica Cugir, din Romania.

La fel, multi dintre producatorii de tehnica militara din Statele Unite creeaza o imagine confuza asupra afacerilor cu armament.

"Lipsa de transparenta in randul unor companii mari din SUA este ingrijoratoare", constata reprezentantii Transparency International.

Nume mari, pe lista rusinii

Dar posibilitatea alimentarii retelelor de traficanti cu armament modern nu este rezervata doar companiilor de peste Ocean.

Alte cateva nume sonore din Europa sunt prost clasate in indexul Transparency International privind riscul de coruptie in sectorul Apararii.

Germania, de exemplu, apare in clasament cu companiile Diehl, Rheinmetall, MTU Aero Engines si Krauss-Maffei Wegmann pe post de codase in implementarea masurilor de combatere atraficului de arme.

A cincea firma germana, Thyssen Krupp, a dovedit ca de la emiterea ultimului clasament de acest gen a reusit sa aduca imbunatari practicilor de afaceri in comertul cu armament, castigand cateva puncte in plus.

In total, 33 de producatori de tehnica militara au aratat ca sunt dispusi sa ia in serios riscul contrabandei cu armament pe piata global schimband semnificxativ modelul de afaceri practicat pana acum cativa ani.

"Acest lucru arata ca transparenta in acest sector este posibila", crede Leah Wawro.

Iar in acest domeniu, transparenta devine cruciala in timp ce lipsa ei se poate dovedi o arma cu doua taisuri.

Un contract ilegal de furnizare de armament poate lasa soldatii unei armate in mijlocul unui conflict fara dotarile necesare, subminand securitatea unei natiuni.

Industrie vulnerabila la coruptie

In ciuda acestor evidente, industria de armament ramane una dintre cele mai vulnerabile la dezvoltarea fenomenului de coruptie, dupa cum explica Michael Littlewood, directorul si co-fondatorul Good Corporation.

Din punctul sau de vedere, folosirea agentilor de vanzari ramane una dintre problemele spinoase ale oricarei afaceri cu armament.

"Daca o companie vinde in toata lumea, dar nu are reprezentante in fiecare tara, este tentata sa foloseasca reprezentanti zonali, care cunosc piata locala si clientii.

Acest lucru face ca intreaga afacere sa depinda de etica manifestata de agent, acesta putand sa incheie o tranzactie ilegala fara ca firma sa aiba cunostinta de acest lucru", sustine Littlewood.

Dar alegerea reprezentantilor potriviti pentru aceasta piata ramane doar la latitudinea firmelor respective.

Contracte conditionate

Spre deosebire de celelalte sondaje anterioare, acesta a inclus in chestionar o serie de intrebari vizand modalitatile de contractare si cheltuielile compensatorii in alte sectoare solicitate la incheierea acestora.

Multe dintre contractele de furnizare de tehnica militara semnate intre guvernele unor state si companiile din industria de Aparare includ investitii si in alte sectoare economice ale tarii respective, practica vazuta ca intrand in randul intelegerilor ilegale.

"Ofertele sunt evaluate in functie de propunerile facute de companii. Astfel, poate fi acordat cu cerinta ca producatorul de arme sa reivesteasca banii intr-un alt sector in care cumparatorul sa aiba un interes ascuns", explica directorul Good Corporation.

"Este foarte dificil sa urmaresti acest tip de tranzactii si sa spui cat de transparenta este o asemenea afacere", spune Littlewood.

Guvernele, pravan pentru coruptie?

Dincolo de monitorizarea si responsabilizarea individuala a producatorilor de arme, reprezentantii Transparency International cred ca guvernele trebuie sa se implice pentru a asigura un mediu lipsit de opacitate in tranzactiile derulate pe aceasta piata.

"Achizitiile de armament realizate de fiecare guvern ar trebui efectuate numai dupa verificarea unor standarde de etica si anti-coruptie ale furnizorilor", explica Leah Wawro.

O masura in sens invers ar fie si ea bine venita, pentru eliminarea secretomaniei din spatele operatiunilor de livrare de armament facute de companiile din industria Apararii sub protectia guvernelor nationale.

"Exista tendinta de pastra secretul asupra acestor operatiuni din sectorul de Aparare. Unele chestiuni tin de securitatea nationala, dar altele sunt doar un paravan pentru derularea unor fapte de coruptie", crede activista Transparency International.

(descarca aici indexul Transparency International referitor la securitatea din industria de Aparare)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#contrabanda arme Romania, #coruptie industria Apararii, #raport trafic arme Transparency International, #vulnerabilitate UM Cugir , #Romania