India se inarmeaza pana-n dinti. Este gata de atacuri din doua parti

Marti, 26 Mai 2015, ora 15:44
11271 citiri
India se inarmeaza pana-n dinti. Este gata de atacuri din doua parti
Foto: Morgenthau Center

Ministrul Apararii din Germania, Ursula von der Leyen, se va afla pentru doua zile in capitala Indiei, iar analistii vad in acest lucru o incercare a Berlinului de a profita de pe urma cursei inarmarii dintre China, India si Pakistan.

In timpul vizitei, oficialul de la Berlin va avea o intrevedere si cu omologul sau, Manohar Parrikar, cei doi ministri urmand sa discute detaliile unei cooperari bilaterale in domeniul apararii. India ramane si unul dintre marii cumparatori de arme de pe glob, amintesc reporterii Deutsche Welle.

Afaceri vechi

Parteneriatul strategic dintre New Delhi si Berlin are o vechime de aproape 15 ani, iar vizita ministrului Ursula von der Leyer vine sa intareasca relatiile existente intre cele doua tari.

Ministrul german este de altfel insotit si de o delegatie a firmei ThyssenKrupp Marine System, care se pregateste sa inainteze Indiei o oferta pentru construirea celor sase submarine conventionale incluse in programul curent de investitii in Aparare.

Vizita ministrului Apararii din Germania vine fix in perioada in care guvernul de la New Delhi este gata sa incheie afacerea Rafale cu Franta, pentru achizitonare a 36 de avioane de vanatoare.

Analisti vad in cele doua evenimente continuarea unui trend cu care India a obisnuit lumea intreaga in ultimii ani: achizitia masiva de armament strain.

Client fidel al producatorilor de arme

Conform datelor prelucrate de Institutul International de Cercetari pentru Pace din Stockholm (SIPRI), intre 2010-2014, India a achizitionat cu 140% mai multe arme decat in cei cinci ani anteriori.

India importa 15% din armamentul vandut la nivel global, de trei ori mai mult decat China. De altfel, importurile de arme ale Beijingului au scazut cu 42% in ultimii 10 ani.

Indienii s-au axat in special pe dotarile Aviatiei militare, care ocupa peste 50% din importurile de armament, urmata de Marina (16,8%) si de sistemele balistice (8,9%).

Germania si Franta, insa, nici nu se apropie de varful topului tarilor care furnizeaza armament Indiei.

Aceeasi statistica SIPRI arata ca Rusia a asigurat aproximativ 70% din importurile de armament realizate de puterea de la New Delhi.

Pe locurile urmatoare vin SUA, care detin o cota de 12 procente din importurile de arme ale indienilor, si Israelul, cu 7,3%.

Francezii si nemtii au o cota de piata redusa in importurile de armament ale Indiei: 1,2%, respectiv 0,7%.

Printre echipamentele de lupta livrate de Rusia se numara un portavion Gorshkov, un submarin nuclear Akula-2, 3 fregate Talwar, 33 de avioane MIG-29K, 105 avioane Suhoi 30 MKI si 114 elicoptere de asalt MI-17V5.

Dependenti de importuri

Eforturile facute pentru a dezvolta o industrie de armament proprie a Indiei au fost zadarnice pana in prezent.

India nu a fost niciodata un producator traditional de arme, iar incercarea de a asimila tehnologiile moderne puse la dispozitie in diverse parteneriate a fost sortita esecului, din pricina costurilor implicate si a abordarii gresite.

"Insistenta de a face totul in India, in locul unei abordari graduale, a incetinit sau chiar a oprit dezvoltarea unor sectoare ale industriei", considera Frederic Grare, directorul Programului pe Sud-Estul Asiei al Carnegie Endowment for International Peace.

Premierul Modi are insa sansa de a schimba din temelii sectorul industriei de aparare din India, considera Grare.

Plafonul investitiilor straine directe in industria de armament a Indiei a crescut de la 26 la 49 de procente, iar alte masuri luate de seful guvernului de la New Delhi arata ca acesta intensifica dezvoltarea rapida a industriei de aparare.

Acest pachet de masuri este parte a programului "Make in India" prin care oficialii de la New Delhi spera sa atraga investitii straine in tara.

"Make in India" este si pe agenda discutiilor ce vor fi purtate intre ministrii Apararii din Germania si India in aceste zile.

Un butoi de pulbere

Goana nebuna in cursa inarmarii dusa de indieni este o caracteristica a marilor state din regiune.

Disputele teritoriale dintre India si China, India si Pakistan si alianta incheiata intre Beijing si Islamabad fac din zona de sud-est a Asiei un adevarat butoi cu pulbere.

"In primul rand este vorba de situatia din imediata vecinatate, care ii face pe indieni sa fie pregatiti sa apere rutele terestre si maritime in cazul unui atac venit din doua parti", considera Amit Cowshish, fost consilier a premierului indian in materie de securitate.

"Faptul ca industria locala de aparare nu a reusit sa asigure necesarul pentru o astfel de strategie a crescut nevoia de importuri, ceea ce a facut ca India sa devina cel mai mare cumparator de armament din ultimii ani", mai spune Cowshish.

Joc la intimidare

Nevoia de a-si tine la respect rivalii din imediata vecinatate a declansat si o cursa intensa in programele nucleare militare derulate atat de Beijing, New Delhi si Islamabad.

Insa, analistul in securitate aerospatiala si aparare al IHS, Ben Moores, crede ca India va trebui sa abordeze mult mai subtil rolul sau de putere cu aspiratii globale din zona asiatica.

O astfel de strategie implica misiuni de asistenta umanitara si interventii in caz de dezastru, evacuarea refugiatilor din zone de conflict si combaterea pirateriei.

Efecte ingrijoratoare

Pentru guverne si producatorii de armament, cursa inarmarii din Asia este o constanta si sigura sursa de venituri. In schimb, expertii in securitate privesc cu ingrijorare acest fenomen.

Se observa o crestere rapida a dotarilor militare in randul fortelor navale si aeriene din China, Japonia si India, crede Frank Umbach, directorul centrului de securitate EUCERS din Londra.

Beijingul a majorat cu 10% bugetul Apararii in acest an, dar, dincolo de acest aspect, China a obtinut si rolul de mare exportator de tehnica militara, livrand armament in 35 de state. Printre acestea, Pakistan, Bangladesh si Myanmar.

Rolul de putere globala asumat de China in ultimii ani, atrage multe state din regiune in sfera de influenta a Beijingului, iar cheltuielile pentru inarmare ale acestora au crescut considerabil odata cu tensiunile inregistrate intre China, Japonia, Pakistan si India.

"Intreaga regiune a cunoscut o explozie economica in ultimele doua decenii, iar acum si alte natiuni se pregatesc sa aiba atuuri militare pentru intimidarea vecinilor", explica Bob Moores.

#cursa inarmarii Asia, #importuri armament India, #contracte livrare armament India, #cooperare militara India Rusia , #Asia