Corporatia-umbrela controlata de Putin a mai inghitit o fabrica de tancuri

Miercuri, 26 Aprilie 2017, ora 17:41
13998 citiri
Corporatia-umbrela controlata de Putin a mai inghitit o fabrica de tancuri
Foto: Kremlin

Constructorii de tancuri de la Ural Vagon Zavod vor fi absorbiti de corporatia Rostec, cel mai mare holding detinut de statul rus in sectorul Aparare.

Rostec va prelua fabrica de tancuri de la Concernul Uzinelor Tractor, in acest moment Ural Vagon Zavod confruntandu-se cu datorii istorice care apasa asupra performantelor economice ale uzinei, relateaza Defense News.

Miscarea denota si dorinta Kremlinului de a coordona cat mai strict industria de Aparare din Rusia, Rostec fiind creata special cu acest scop.

Corporatia-umbrela a fost creata in 2007, cand la carma ei a fost instalat Serghei Chemezov, un apropiat al presedintelui Putin. In cei 10 ani de existenta, Rostec a ajuns sa controleze doua treimi din producatorii de arme din Rusia.

"Scopul nostru este sa obtinem controlul asupra fabricii si sa coordonam cat mai bine activitatea segmentului militar din UVZ si alte entitati din holding. Sa imbunatatim eficacitatea procesului de productie si sa crestem competitivitatea produselor", a explicat Chemezov, intr-un comunicat de presa.

Timp de un an si jumatate, Rostec va lucra indeaproape cu banca de stat Vnesheconombank pentru a reduce cat mai mult datoriile cornice ale producatorului de blindate.

UVZ se numara in primii 100 de producatori de arme din lume, dar, anul trecut, incasarile fabrici din vanzarea de armament au scazut cu 34%, fiind sustinuta pe linia de plutire doar de programul de modernizare al armatei initiat de Putin.

Insa, analistii cred ca preluarea fabricii de blindate este o miscare prin care Chemezov isi va consolida pozitia in cercul stramt al preferatilor lui Putin.

"Ural Vagon Zavod are serioase probleme economice: o datorie mare si un profit redus. Dar adevarata miza este volumul imens de comenzi date de stat. In realitatea politica si economica din Rusia, fluxurile financiare dau valoarea unui activ. Astfel, Chemezov si-a sporit influenta si puterea", considera Pavel Luzin, un specialist in politici de Aparare al Universitatii din Perm.

Nu este singura achizitie pe care corporatia coordonata de Putin o are in plan anul acesta. Conform comunicatului Rostec, alte 70 de fabrici de munitie si arme, dintre care 20 detinute de stat si 50 de compania Spetsremont, vor intra sub controlul corporatiei.

In plus, unele zvonuri dau ca sigura varianta trecerii United Aircraft Corporation, companie care produce avioanele MiG si Sukhoi, sub controlul Rostec.

In prezent, United Aircraft Corporation se afla in subordinea Ministerului de Comert si Industrie al Rusiei, Rostec fiind unul dintre furnizorii de componente prin subsidiara Russian Helicopters.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vladimir putin, #industrie aparare Rusia, #corporatii Rusia , #Presedintele Rusiei