Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat ca bancile din zona euro vor achita saptamana viitoare 716 milioane de euro (958 milioane de dolari) din imprumuturile pe trei ani acordate de BCE, dupa ce, la ultima reuniune de politica monetara din 1 august, BCE a redus dobanda de referinta in zona euro la nivelul record de 0,5%.
Tot atunci, presedintele BCE, Mario Draghi a reafirmat ca dobanda de referinta a BCE va ramane pentru "o perioada extinsa de timp" la 0,5% sau chiar va scadea. De asemenea, BCE a anuntat ca va furniza nelimitat lichiditati pentru bancile din zona euro, atat timp cat va fi necesar, transmite Reuters.
Banca Centrala Europeana a demarat in aprilie a doua operatiune de refinantare pe 36 de luni, acordand imprumuturi de 530 miliarde de euro unui numar de 800 de banci din zona euro, pentru a stimula acordarea de credite companiilor si a reduce costurile de creditare ale guvernelor. Anterior, la finele lunii decembrie 2011, BCE a acordat unui numar de 523 de banci imprumuturi pe trei ani, in valoare de 489 miliarde de euro, la o dobanda de 1%.
Doua institutii financiare vor achita in 14 august suma de 516 milioane de euro, din prima operatiune de refinantare, iar inca o banca va achita 200 milioane de euro din a doua, a anuntat vineri BCE.
Economistii intervievati de Reuters estimau ca bancile vor achita 2,5 miliarde de euro din cele doua operatiuni de refinantare. mai mult
Vineri, 09 August 2013, ora 16:33
278 de institutii financiare din zona euro vor rambursa in 30 ianuarie, peste 137 de miliarde de euro din imprumuturile de urgenta pe trei ani acordate de Banca Centrala Europeana (BCE), bancile optand sa achite banii mai devreme, un semn al imbunatatirii situatiei pe pietele financiare
Vineri, BCE a anuntat ca 278 de banci au decis sa achite creditele cel mai devreme posibil, in 30 ianuarie.
Banca Centrala Europeana a demarat, in aprilie, a doua operatiune de refinantare pe 36 de luni, acordand imprumuturi de 530 de miliarde de euro unui numar de 800 de banci din zona euro, pentru a stimula acordarea de credite companiilor si a reduce costurile de creditare ale guvernelor. Anterior, la finele lunii decembrie 2011, BCE a acordat unui numar de 523 de banci imprumuturi pe trei ani in valoare de 468 de miliarde de euro, la o dobanda de 1%.
"Trebuie sa asteptam sa vedem ce se va intampla cu imprumuturile pe trei luni. Numai atunci vom sti cu adevarat ce s-a intamplat. Bancile ar putea doar sa schimbe imprumuturile pe trei ani in credite pe trei luni", a declarat economistul Juergen Michels, de la Citigroup Inc in Londra.
"Achitarea mai devreme a imprumuturilor de la BCE este un semnal pozitiv", a afirmat luna acesta Ewald Nowotny, membru in Consiliul guvernatorilor BCE. mai mult
Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 17:45
Bancile europene doresc sa inceapa din ianuarie 2013 rambursarea imprumuturilor acordate de Banca Centrala Europeana in contextul crizei financiare din Europa. Analistii se tem insa ca acest pas ar putea fi prematur, lasand bancile vulnerabile la riscuri in cazul unei intensificari ale crizei.
Commerzbank, a doua banca din Germania ca marime, si-a propus sa ramburseze 10 miliarde de euro, din totalul de 16 miliarde de euro imprumutati, iar cele mai mari banci franceze, BNP Paribas, Societe Generale si Credit Agricole au intentii similare, potrivit unor surse ale The Wall Street Journal.
Creditele au fost acordate printr-un program de urgenta, activat in 2011 de BCE, prin care au fost acordate imprumuturi pe o durata de trei ani, cu dobanzi reduse. Bancilor li se permite sa inceapa rambursarea lor din ianuarie 2013.
Cea mai mare parte a imprumuturilor din acest program au fost acordate institutiilor financiare din Italia, Spania, Germania si Franta.
Potrivit unui studiu Morgan Stanley, cele mai multe banci care doresc sa ramburseze imprumuturile provin insa din nordul Europei, iar suma pe care doresc sa o restituie se ridica la aproximativ 80 de miliarde de euro, dintr-un total de aproximativ de o mie de miliarde de euro imprumutati prin programul BCE.
Rambursarea anticipata arata ca unele banci si-au intarit pozitia fata de anul trecut, cand mai multe institutii financiare au intampinat probleme in a se imprumuta de pe pietele de capital.
Bancile... mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 15:18
Imprumuturile nete ale bancilor spaniole de la Banca Centrala Europeana au scazut in septembrie, pentru prima data in acest an, un semn ca dependenta institutiilor de creditare fata de BCE s-a diminuat.
Este vorba de un semnal pozitiv, chiar daca agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a retrogradat Spania la "BBB minus", cu doar o treapta peste nivelul junk (nerecomandat pentru investitii).
Spania, la un pas de categoria "junk"
Imprumuturile nete ale bancilor spaniole de la BCE au scazut luna trecuta la 378,2 miliarde de euro (487,4 miliarde de dolari), de la nivelul record de 388,7 miliarde de euro in august, arata datele publicate joi de Banca Centrala a Spaniei.
Datoria publica a Spaniei ajunge la un nou record. Tara nu solicita ajutor financiar
Imprumuturile brute au scazut de asemenea la 399,9 miliarde de euro, de la 411,7 miliarde de euro in august.
"De cand Draghi a afirmat ca va face orice este necesar pentru a apara euro, conditiile de finantare s-au imbunatatit pentru Spania si alte state de la periferia zonei euro", a afirmat analistul Tobias Blattner de la Daiwa International, in Londra.
Mario Draghi: Mentinerea euro este o preocupare esentiala a BCE
Cresterea dependentei bancilor spaniole fata de fondurile oferite de BCE este o dovada ca bancile spaniole au dificultati in a strange fonduri de pe pietele financiare.
Comparativ, in luna aprilie 2011 imprumuturile bancilor spaniole de la BCE au atins nivelul cel mai scazut... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 08:26
Autoritatea germana de supraveghere a sectorului financiar cere bancilor sa explice cum vor sa foloseasca imprumuturile ieftine obtinute de la Banca Centrala Europeana (BCE), din cauza ingrijorarii ca lichiditatile astfel obtinute ar putea crea o noua bula speculativa.
Bancile care au primit sume "neplauzibil de mari" trebuie sa explice cum vor folosi banii, a declarat Raimund Roeseler, seful departamentului de supraveghere bancara al autoritatii de reglementare a sectorului financiar Bafin.
Cererea institutiei face parte dintr-o schimbare de strategie prin care atentia va fi indreptata spre ceea ce intentioneaza sa faca bancile, in loc de a analiza ce au facut in trecut, a explicat Roeseler.
BCE a injectat bani pe pietele financiare
BCE a inundat piata financiara cu imprumuturi ieftine de peste 1.000 de miliarde de euro acordate bancilor europene in decembrie si februarie, pentru a evita blocarea creditarii. Parlamentarii europeni au cerut deja bancilor sa dezvaluie profiturile obtinute din tranzactiile realizate in urma operatiunilor de refinantare pe termen lung si sa nu includa acei bani in fondurile destinate bonusurilor.
"Pe termen scurt, principala problema este criza datoriilor suverane din Europa. Pe termen mediu intrebarea este ce se va intampla cu toate aceste lichiditati. Daca vad ca un numar mare de banci se indreapta in aceeasi directie, ma tem de o noua bula speculativa", a spus Roeseler, adaugand ca Bafin va analiza daca imprumuturile... mai mult
Sambata, 12 Mai 2012, ora 10:05
Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, nu a dat vreun indiciu in urma sedintei de miercuri ca intentioneaza sa organizeze o a treia actiune de finantare a bancilor europene, dupa cum se asteapta majoritatea economistilor, dar nu se pregateste nici de renuntarea la masurile anti-criza.
Investitorii de pe piata de capital se asteapta ca BCE sa deruleze un nou program de ajutor pentru bancile europene, o a treia astfel de actiune dupa cele din decembrie si februarie, mai ales in contextul in care problemele din Spania se agraveaza, iar Guvernul Olandez nu a ajuns la o intelegere asupra planului de buget, scrie Reuters.
Mesajul transmis de bancherii Bancii Centrale este insa foarte diferit, mai ales dupa ce au dat credite in valoare de 1 trilion de euro pentru evitarea unei prabusiri a sistemului bancar. Ei considera ca au acordat guvernelor si bancilor destul timp sa isi echilibreze bugetele si sa elimine din datorii.
"Principalul mandat al BCE este asigurarea unei stabilitati a preturilor pe termen mediu pentru intreaga zona euro. Trebuie sa mentinem si echilibrul acesta delicat pentru a pastra credibilitatea Bancii Centrale Europene", a declarat Draghi.
Cu toate acestea, Draghi a adaugat ca orice discutie despre o renuntare la masurile anti-criza este prematura, luand in considerare conditiile din piata.
Draghi a insistat insa ca bancile trebuie sa isi stabilizeze propriile finante, inclusiv prin eliminarea bonusurilor pentru angajati, in... mai mult
Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 18:05
Bancile profita de pe urma unei subventii a Bancii Centrale Europene (BCE), care ar putea ajunge la 120 miliarde de euro (158 miliarde de dolari), suficient incat sa revitalizeze profiturile bancare.
Royal Bank of Scotland, BNP Paribas si Societe Generale sunt doar cateva dintre cele 500 de banci care au luat mai mult de 480 de miliarde de euro de la BCE, in decembrie, scrie Bloomberg.
Imprumuturile au o dobanda anuala estimativa de 1%, mai putin de un sfert din dobanda medie din piata, care in ultimele 12 luni a fost la nivelul de 4,3%, potrivit unor estimari realizate de Commerzbank.
Bancile ar putea sa economiseasca 120 de miliarde de euro, in conditiile in care in urma licitatiei programate pe 29 februarie, imprumuturile oferite BCE ar putea totaliza 1.200 de miliarde de euro. Aceasta suma ar putea spori profitul bancilor italiene si spaniole cu 10%, conform estimarilor Morgan Stanley.
"Pare ca este o masa gratuita", a declarat Arnd Schaefer, economist la WestLB AG in Dusseldorf, Germania. "Bancile pot primi bani la o dobanda de 1% dupa care-i pot imprumuta la dobanzi mult mai mari. E foarte bine", a mai adaugat Schaefer. mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 19:55
Firme precum Johnson & Johnson, Pfizer si Peugeot se numara printre firmele care salveaza bancile europene aflate in dificultate, inversand rolul traditional dintre clienti si creditori.
In plus, doua mari companii farmaceutice americane si o companie de automobile din Franta au intrat recent pe piata "repo", potrivit unei surse anonime, citate de CNBC.
Bancile europene se lupta pentru a asigura finantarea lor de zi cu zi si in mare masura au incetat sa se crediteze reciproc de teama crizei datoriilor suverane.
Prin urmare, un grup de companii mari, cu fluxuri mari de lichiditati, a intrat pe piata "repo", piata unde pana in prezent tranzactiile esrau exclusiv bancare, oferind imprumuturi bancilor, spun sursele anonime.
Procentul tranzactiilor realizate de companii pe piata "repo", a crescut considerabil
Sursele afirma ca 25% dintre tranzactiile de pe aceasta piata sunt realizate de companii.
Piata repo ofera finantatorilor garantii stricte in legatura cu lichiditatile lor, raspunzand astfel ingrjorarilor privind posibilitatea ca sistemul bancar sa fie atat de slabit de criza incat sa nu poata da banii inapoi.
Frank Reiss, analist ce supravegheaza afacerile repo la Euroclear, a declarat in acest sens ca daca in trecut companiile faceau depozite in numerar, intr-un cont nesecurizat, in schimbul unei dovanzi, in prezent, firmele prefera imprumuturi de tip repo cu garantii pentru banii imprumutati.
Banca Centrala Europeana incearca sa sustina sistemul... mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 11:42
Depozitele bancilor din zona euro la Banca Centrala Europeana au atins miercuri nivelul record de 452 de miliarde de euro, institutiile financiare asteptand anul viitor pentru utilizarea imprumuturilor uriase obtinute saptamana trecuta de la BCE.
In urma cu o zi, aceste depozite erau de 412 miliarde de euro, marimea acestei sume fiind interpretata de unii analisti drept un semn al agravarii reticentei bancilor de a se imprumuta reciproc.
"Unele persoane s-au declarat surprinse de marimea acestor depozite. Este insa normal, tinand cont de faptul ca saptamana trecuta BCE a oferit bancilor lichiditati de aproape 500 de miliarde de euro, iar acesti bani nu puteau sa dispara", a afirmat Luca Cazzulani, director adjunct pentru strategie la UniCredit.
Saptamana trecuta, BCE a acordat pentru 500 de banci europene imprumuturi pe trei ani in valoare de 490 de miliarde de euro.
Analistii se asteapta ca aceste fonduri sa alimenteze piata interbancara si sa permita achizitia de obligatiuni ale statelor din zona euro, dar nu imediat.
"Situatia va fi temporara. Bancile asteapta noul an pentru a aloca cele 500 de miliarde de euro primite de la BCE", a declarat Cyril Regnat, analist pentru piata de obligatiuni la banca Natixis.
Bancile trebuie sa efectueze rambursari importante in primul trimestru, de 230 de miliarde de euro potrivit datelor BCE, iar fondurile de la banca centrala vor fi folositi pentru achitarea datoriilor.
"Lichiditatile in exces vor fi utilizate... mai mult
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 21:45