Bancile din zona euro vor rambursa 716 milioane de euro din creditele de la BCE

Vineri, 09 August 2013, ora 16:33
1407 citiri
Bancile din zona euro vor rambursa 716 milioane de euro din creditele de la BCE

Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat ca bancile din zona euro vor achita saptamana viitoare 716 milioane de euro (958 milioane de dolari) din imprumuturile pe trei ani acordate de BCE, dupa ce, la ultima reuniune de politica monetara din 1 august, BCE a redus dobanda de referinta in zona euro la nivelul record de 0,5%.

Tot atunci, presedintele BCE, Mario Draghi a reafirmat ca dobanda de referinta a BCE va ramane pentru "o perioada extinsa de timp" la 0,5% sau chiar va scadea. De asemenea, BCE a anuntat ca va furniza nelimitat lichiditati pentru bancile din zona euro, atat timp cat va fi necesar, transmite Reuters.

Banca Centrala Europeana a demarat in aprilie a doua operatiune de refinantare pe 36 de luni, acordand imprumuturi de 530 miliarde de euro unui numar de 800 de banci din zona euro, pentru a stimula acordarea de credite companiilor si a reduce costurile de creditare ale guvernelor. Anterior, la finele lunii decembrie 2011, BCE a acordat unui numar de 523 de banci imprumuturi pe trei ani, in valoare de 489 miliarde de euro, la o dobanda de 1%.

Doua institutii financiare vor achita in 14 august suma de 516 milioane de euro, din prima operatiune de refinantare, iar inca o banca va achita 200 milioane de euro din a doua, a anuntat vineri BCE.

Economistii intervievati de Reuters estimau ca bancile vor achita 2,5 miliarde de euro din cele doua operatiuni de refinantare.

#credite BCE banci Europa, #rambursare imprumuturi banci europene, #refinantare banci zona euro , #stiri BCE