CRIZA DIN CIPRU. Planul B, primul pas: restructurarea bancilor locale

Sambata, 23 Martie 2013, ora 11:25
1534 citiri
CRIZA DIN CIPRU. Planul B, primul pas: restructurarea bancilor locale

Parlamentul cipriot a aprobat noi masuri pentru controlul capitalului si restructurarea bancilor, parte a eforturilor de a intruni conditiile statelor din zona euro pentru un pachet de imprumuturi externe.

Partidele politice din Cipru si Banca centrala au anuntat la mijlocul saptamanii trecute ca vor discuta un Plan B, dupa respingerea in Parlament a taxei pe depozitele bancare.

Dupa o zi de negocieri sustinute cu oficialii internationali aflati la Nicosia, Parlamentul a votat, vineri seara, noua legi, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.

Un nou vot ar putea avea loc sambata pentru impunerea unei taxe pe depozitele mai mari de 100.000 de euro, la cateva zile dupa ce a fost respinsa o propunere care ar fi taxat toate conturile bancare.

Bancile au fost inchise toata saptamana si ar trebui sa-si reia activitatea de marti

In timp ce autoritatile cauta solutii, si ministri de finante din UE discuta, n spatele usilor inchise despre situatia din aceasta tara.

Ministrii de Finante din zona euro discuta un plan de inchidere a Bank of Cyprus si Cyprus Popular Bank, considerat extrem inainte de propunerea de taxare a depozitelor, respinsa de Parlamentul cipriot, au declarat vineri patru surse europene.

Liderii din zona euro vor sa inchida Bank of Cyprus si Cyprus Popular Bank

Sursele au spus ca ministrii de Finante din cele 17 state din uniunea monetara analizeaza un plan de inchidere a celor mai mari doua banci din Cipru si inghetarea activelor deponentilor neasigurati, potrivit Bloomberg.

Bank of Cyprus si Cyprus Popular Bank ar urma sa fie divizate, astfel incat depozitele asigurate, cu o valoare sub plafonul de garantare de 100.000 de euro din Uniunea Europeana, sa intre intr-o "banca buna", care nu va suporta niciun fel de pierderi, iar depozitele neasigurate vor merge intr-o "banca rea" si vor fi inghetate pana la vanzarea activelor, au explicat sursele.

Presedintele cipriot, Nicos Anastasiades, incearca sa puna capat impasului in care Cipru s-a aflat saptamana aceasta si care incepe sa ameninte chiar statutul de membru al zonei euro.

Banca Centrala Europeana a dat termen pana luni Ciprului sa ajunga la un acord cu UE si FMI, in caz contrar urmand sa opreasca accesul bancilor locale la mecanismul de lichiditate de urgenta al institutiei.

Ministrii de Finante ai statelor din zona euro se vor intalni, probabil, duminica pentru a discuta ultimele propuneri din partea Ciprului, noteaza Bloomberg.

Cauza dezastrului: Adoptarea monedei europene

Euro va proteja Cipru de turbulentele financiare, spunea in 2008 presedintele de atunci al Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, in discursul ocazionat de intrarea tarii in uniunea monetara, afirmatie care nu s-a concretizat, potrivit unui analist al MarketWatch, Steve Goldstein.

"Pentru o economie mica precum Cipru, adoptarea euro ofera protectie fata de turbulentele financiare internationale, care au deseori un efect disproportionat de mare asupra economiilor mici", spunea Trichet.

La cinci ani de la adoptarea monedei unice europene, autoritatile din Cipru sunt puse in situatia de a incheia un acord de sprijin financiar cu partenerii din zona euro.

Insusi euro este vinovat de problemele Ciprului, in special pentru ca bancile cipriote au fost incurajate sa investeasca in obligatiuni guvernamentale ale Greciei, cauza principala a problemelor actuale, noteaza Goldstein.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Cipru criza, #banci Cipru faliment, #depozite Cipru, #banci Cipru , #Cipru