Ministrul german de externe Heiko Maas a pledat, intr-un editorial in editia de duminica a cotidianului Die Welt, pentru un "nou inceput" in parteneriatul transatlantic dupa alegerile din SUA, indiferent cine va castiga acest scrutin, si Berlinul va face propuneri in acest sens catre Washington, consemneaza agentia DPA.
Oricare va fi rezultatul acestor alegeri, Germania si Franta trebuie sa constientizeze faptul ca SUA ar putea deveni mai putin angajate in afacerile globale, noteaza Heiko Maas.
Prin urmare, continua el, este nevoie de un nou inceput, intrucat cei care vor profita de divergentele dintre SUA si Europa sunt la Beijing si Moscova, si de asemenea la Teheran si Phenian.
Dupa alegerile prezidentiale care se vor desfasura in SUA pe 3 noiembrie, guvernul german va aborda Washingtonul cu propuneri, "pentru a contribui la o agenda transatlantica noua", scrie ministrul german de externe.
Potrivit lui Heiko Maas, este nevoie de o intelegere noua si comuna a "regulilor jocului" la nivel global, dupa ce in ultimii ani mai multe parti le-au incalcat, cum ar fi o politica de sanctiuni coordonata si o pozitie comuna fata de China si in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) sau o actiune coordonata in Balcanii Occidentali.
Dar, continua seful diplomatiei germane, exista si un obiectiv al "suveranitatii europene", prin care europenii sa poata gestiona crizele, dar din punctul sau de vedere aceasta nu inseamna o indepartare de la parteneriatul... mai mult
Duminica, 25 Octombrie 2020, ora 22:46
Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a declarat, joi, ca UE ar trebui sa reduca finantarea si sa impuna sanctiuni statelor membre care adopta legi ce contravin principiilor fundamentale ale Uniunii, cum ar fi o justitie independenta si libertatea presei.
El a dat ca exemplu, pentru publicatia germana ZDF, tari precum Romania, Ungaria sau Polonia, care au primit mai multe fonduri UE decat au acordat, astfel incat stoparea finantarilor ar putea oferi o parghie in aceste situatii, potrivit Reuters.
"Exista principii de baza pe care toata lumea trebuie sa le respecte", a declarat Heiko Maas pentru sursa citata. Cu statele membre care le incalca, "va trebui sa investigam daca ar trebui sa existe consecinte financiare", a completat ministrul.
Taierea fondurilor "este singura limba inteleasa acolo", a explicat oficialul despre tarile care, de exemplu, adopta legi care restrictioneaza libertatea presei.
Amintim ca Partidul Popularilor Europeni a decis, miercuri, suspendarea FIDESZ, partidul premierului ungar Viktor Orban, pe fondul ingrijorarii ca a incalcat principiile Uniunii Europene privind statul de drept.
Orban, care a venit la putere in 2010, a inasprit controalele asupra vietii publice, inclusiv asupra instantelor, mass-media, economiei, dar si educatiei, aminteste sursa citata.
Uniunea Europeana a criticat si Polonia si Romania referitor la masurile legislative despre care organismele internationale specializate sustin ca submineaza statul de drept... mai mult
Vineri, 22 Martie 2019, ora 13:55
Ministrul federal al Afacerilor Externe al RF Germania, Heiko Maas, a afirmat luni, la Bucuresti, ca este ferm convins ca poate fi identificat "un echilibru just al separatiei puterilor" in privinta reformei Justitiei din Romania.
"Suntem ingrijorati de faptul ca tocmai o confruntare despre valori duce de un an si jumatate, in Romania, la o polarizare a politicului si a societatii. Nu discutia este cea care ne ingrijoreaza, pentru ca discutiile sunt indispensabile in democratii, ci mai degraba duritatea disputei, care a culminat chiar in confruntari violente. Sunt ferm convins ca, referitor la reforma Justitiei in Romania, poate fi identificat un echilibru just al separatiei puterilor legislativa, executiva si judiciara", a declarat Heiko Maas, la Reuniunea anuala a diplomatiei romane, conform traducerii oficiale.
El a precizat ca este necesara identificarea unei linii "de compromis", care "poate uni si coagula societatea".
"In ceea ce priveste consolidarea statului de drept, identificarea unei cai de mijloc, doresc sa va ofer orice sprijin posibil din partea Guvernului Federal. Pot fi luati in calcul si experti recunoscuti la nivel international in astfel de situatii si acestia, precum Comisia de la Venetia, pot fi luati in calcul ca intermediari onesti", a spus Heiko Maas.
In opinia ministrului german de Externe, un astfel de mecanism neutru ar putea fi creat si la nivelul Uniunii Europene.
"Consider ca trebuie sa cream o astfel de expertiza si la nivelul... mai mult
Luni, 27 August 2018, ora 19:57
Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane (RADR) incepe luni, la eveniment urmand a fi prezenti ministrul afacerilor externe al Republicii Federale Germania, Heiko Maas, seful diplomatiei, Teodor Melescanu, ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, sefii misiunilor diplomatice si consulare ale Romaniei.
"In anul celebrarii Centenarului Marii Uniri, RADR are o insemnatate cu atat mai mare cu cat infaptuirea Romaniei moderne a fost cladita prin demersurile vizionare ale diplomatilor romani de exceptie care, cu profesionalism si dedicare, au facut posibila aceasta emblematica realizare a diplomatiei nationale. Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane intruneste, ca de fiecare data, reprezentantii diplomatiei romane si constituie o platforma de dezbatere a prioritatilor Romaniei in contextul evolutiilor in plan international, prin evaluarea activitatii diplomatice desfasurate in ultimul an, trasarea de linii strategice si identificarea de noi oportunitati de actiune", se arata intr-un comunicat transmis de MAE duminica.
Potrivit aceleiasi surse, prezenta inaltului oficial german Heiko Maas, invitatul special al editiei din acest an, confirma "stadiul foarte bun al relatiei bilaterale, precum si nivelul deosebit al dialogului privilegiat" dintre Romania si Germania.
Totodata, vizita are loc in perspectiva preluarii de catre tara noastra a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2019.
Printre principalele teme dezbatute in cadrul... mai mult
Luni, 27 August 2018, ora 00:00