Gigantii IT au decis sa cenzureze social media. Mesajele cu tenta rasista, sterse in 24 de ore

Miercuri, 16 Decembrie 2015, ora 11:15
4885 citiri
Gigantii IT au decis sa cenzureze social media. Mesajele cu tenta rasista, sterse in 24 de ore
Foto: Jisc

Guvernul Germaniei a anuntat ca a reusit sa ajunga la o intelegere cu Facebook, Twitter si Google in privinta eliminarii in cel mult 24 de ore a postarilor cu tenta rasista de pe retelele de socializare ale celor trei companii.

Oficialii de la Berlin incearca din rasputeri sa stavileasca accesele de furie ale germanilor nemultumiti de primirea in tara a aproape un milion de refugiati din Orientul Mijlociu si Africa in cursul acestui an, relateaza agentia Reuters.

Intelegerea incheiata intre gigantii IT si autoritatile germane permite grupurilor anti-rasiste si oricaror alte persoane sa sesizeze automat specialistii din cadrul celor trei companii cu privire la postarile cu tenta rasista sau care incita la violenta.

"Cand limitele libertatii de exprimare sunt depasite, cand este vorba de expresii penale, de indemnuri la revolta, de incitare la acte de violenta, atunci aceste postari vor trebui eliminate de pe internet", a explicat ministrul german al Justitiei, Heiko Maas.

Luna trecuta, Berlinul a declansat o ancheta impotriva Facebook, sub acuzatia ca reteaua de socializare nu a eliminat postarile cu continut rasist din sistem.

Ancheta procurorilor germani l-a vizat chiar pe Martin Ott, directorul Facebook pentru zona de nord, centrala si de est a Europei.

Un purtator de cuvant al Facebook a declarat ca acuzatiile sunt lipsite de temei si ca nu s-a inregistrat nicio incalcare a legii germane de catre Facebook sau angajati ai companiei.

La sfarsitul saptamanii trecute, un grup de vandali a devastat sediul Facebook din Hamburg inscriptionand peretii cladirii cu mesajul "Facebook Dislike".

Reteaua de socializare are o colaborare cu FSM, un grup care monitorizeaza in mod voluntar activitatea userilor din Germania, pentru a depista mesajele cu caracter rasist sau extremist.

#social media, #rasism Germania, #postari rasiste Facebook, #criza refugiati Europa , #Management