Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Germania isi exprima ingrijorarea fata de situatia din Romania si cere un echilibru just al separatiei puterilor

Germania isi exprima ingrijorarea fata de situatia din Romania si cere un echilibru just al separatiei puterilor
Ministrul federal al Afacerilor Externe al RF Germania, Heiko Maas, a afirmat luni, la Bucuresti, ca este ferm convins ca poate fi identificat "un echilibru just al separatiei puterilor" in privinta reformei Justitiei din Romania.

"Suntem ingrijorati de faptul ca tocmai o confruntare despre valori duce de un an si jumatate, in Romania, la o polarizare a politicului si a societatii. Nu discutia este cea care ne ingrijoreaza, pentru ca discutiile sunt indispensabile in democratii, ci mai degraba duritatea disputei, care a culminat chiar in confruntari violente. Sunt ferm convins ca, referitor la reforma Justitiei in Romania, poate fi identificat un echilibru just al separatiei puterilor legislativa, executiva si judiciara", a declarat Heiko Maas, la Reuniunea anuala a diplomatiei romane, conform traducerii oficiale.

El a precizat ca este necesara identificarea unei linii "de compromis", care "poate uni si coagula societatea".

"In ceea ce priveste consolidarea statului de drept, identificarea unei cai de mijloc, doresc sa va ofer orice sprijin posibil din partea Guvernului Federal. Pot fi luati in calcul si experti recunoscuti la nivel international in astfel de situatii si acestia, precum Comisia de la Venetia, pot fi luati in calcul ca intermediari onesti", a spus Heiko Maas.

In opinia ministrului german de Externe, un astfel de mecanism neutru ar putea fi creat si la nivelul Uniunii Europene.

"Consider ca trebuie sa cream o astfel de expertiza si la nivelul UE, de pilda un mecanism neutru dupa modelul Peer Review, care sa formuleze recomandari nepartinitoare. Un astfel de element poate consta si intr-o agentie pentru consolidarea drepturilor fundamentale si imi doresc un dialog, un dialog public legat de ceea ce inseamna valorile noastre comune. Noi, toti, profitam de pe urma unui astfel de dialog, pentru ca tocmai acum Romania are nevoie sa-si uneasca puterile pentru a se concentra asupra misiunilor politice ce vor urma in anii viitori", a indicat Heiko Maas.

El a subliniat ca Europa trebuie sa puna in practica valorile pe care si le-a scris pe stindard.

"Vocea Europei in lume va fi respectata doar atunci cand suntem credibili. Eventuale standarde duble vor fi folosite imediat de adversarii Europei. Europa trebuie sa puna in practica valorile pe care si le-a scris pe stindard: democratia, statul de drept, drepturile fundamentale si libertatea presei. Ori de asta este responsabila fiecare tara membra in parte. Si pentru ca noi, toti, r ...citeste mai departe despre "Germania isi exprima ingrijorarea fata de situatia din Romania si cere un echilibru just al separatiei puterilor" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 740 ori