Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) recomanda companiilor sa introduca prevederi specifice in regulamentele interne in contextul actualei epidemii de coronavirus, aratand ca firmele trebuie notificate de toti angajatii care au calatorit in zone de risc in cel mult 24 de ore de la data intoarcerii in tara.
"AOAR apreciaza si recomanda, in spiritul asumarii principiilor sustenabilitatii sociale, a mediului si a bunei guvernari (ESG), introducerea in regulamentele interne ale firmelor a unor prevederi specifice: notificarea companiei de catre toti angajatii care au calatorit in zone de risc, in termen de cel mult 24 de ore de la data intoarcerii in tara; notificarea companiei de catre toti angajatii care au intrat in contact cu o persoana infectata cu COVID-19 sau in privinta careia exista suspiciuni rezonabile privind posibilitatea de a fi infectata cu virusul, la cel mult 24 de ore de la luarea la cunostinta a evenimentului", se arata intr-un comunicat al AOAR remis vineri AGERPRES.
Tinand cont de impactul global al COVID-19 asupra sanatatii populatiei si a economiei, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania recomanda membrilor sai si comunitatii de afaceri sa actioneze responsabil si proactiv pentru a preintampina raspandirea virusului si a proteja angajatii, populatia si firmele, precizeaza sursa citata.
"Raspandirea COVID-19 este un eveniment cu largi implicatii economice, care testeaza buna guvernare a firmelor romanesti responsabilitatea lor... mai mult
Vineri, 06 Martie 2020, ora 16:26
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei solicita autoritatilor abrogarea Ordonantei 114 din decembrie 2018 privind masurile fiscal bugetare, despre care afirma ca schimba, in mod brutal, reguli in sectoare care sustin modernizarea economiei si calitatea vietii populatiei.
Intr-o scrisoare deschisa transmisa premierului Viorica Dancila, CDR afirma ca inducerea unui soc nejustificat in energie, telecomunicatii, financiar-bancar sau piata de capital, sectoare care sustin modernizarea economiei, risca sa le impinga intr-o criza profunda.
"Ceea ce a contrariat in mod deosebit mediul de afaceri este ca OuG 114 schimba, in mod brutal, reguli in sectoare care sustin modernizarea economiei si calitatea vietii populatiei: sectorul energetic, sectorul telecomunicatiilor, sectorul financiar-bancar si piata de capital.
Inducerea unui soc nejustificat in aceste sectoare risca sa le impinga intr-o criza profunda.
Oamenii de afaceri pe care CDR ii reprezinta, romani si straini deopotriva, sunt uimiti de maniera antagonica in care necesitatea masurilor a fost prezentata si de sugestia ca mediul privat - in special companiile straine - este cauza esecurilor statului de a colecta taxe si impozite", se afirma in documentul citat.
Potrivit reprezentantilor mediului de afaceri, efectul cumulat al masurilor incluse in actul normativ poate accelera panta descendenta pe care intra economia Romaniei.
Astfel, CDR mentioneaza calculele Bancii Nationale a Romaniei care arata ca este... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2019, ora 11:17
Avalansa de masuri fiscal-bugetare anuntate, cu un impact semnificativ asupra intregii economii este inacceptabila si, in acelasi timp, este simptomul unei fracturi intre guvernanti si agentii economici, apreciaza Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei.
Coalitia are 25 de organizatii membre, care angajeaza peste un milion de oameni si genereaza aproximativ 50% din Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei.
Revoltati de taxele pe care le-a anuntat Guvernul, oamenii de afaceri din Coalitie anunta, prin intermediul unui comunicat, ca statul ii consulta doar formal, fara a tine cont de parerile lor.
"Zvonurile care au circulat in ultima saptamana au fost confirmate de anuntul Ministerului Finantelor Publice, prin conferinta de presa sustinuta de ministrul Eugen Teodorovici si de publicarea propunerilor pe site-ul ministerului.
Mediului de afaceri i-au fost prezentate 57 de pagini de modificari substantiale, avand o singura zi la dispozitie sa le studieze si sa le inteleaga. Toate acestea in contextul in care doar in anul 2018 Codul Fiscal a suferit peste 200 de modificari", arata comunicatul coalitiei.
Intreprinzatorii nu stiu ce le va aduce ziua de maine
CDR isi exprima ingrijorarea extrema asupra faptului ca, in ultimele zile, piata a fost inundata de aceste zvonuri privind taxe care vor fi impuse companiilor pe ultima suta de metri, urmand a fi aprobate in ultima sedinta de guvern a acestui an.
"Aceste zvonuri, care au inflamat mediul de afaceri, reprezinta... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 12:35
Cascada de initiative legislative controversate de modificare a numeroase legi, inclusiv a codurilor penale, pune Romania pe o traiectorie descendenta din punct de vedere social si economic, atrage atentia comunitatea de afaceri reprezentata de AmCham Romania (Camera de Comert Americana in Romania), AHK (Camera de Comert si Industrie Romano-Germana), Confederatia Patronala Concordia si RBL (Romanian Business Leaders).
"Cascada de initiative legislative controversate, include anumite proiecte legislative care au fost aprobate astazi (miercuri, 4 iulie 2018, n.r.) in Parlament.
Motivarea acestor initiative legislative este fara o logica fundamentata din punct de vedere economic si social, acestea fiind totodata in mod evident partizane.
Exemple precum cel privind anularea obligatiilor de respectare a guvernantei corporative de catre companiile de stat, lasa loc pentru abuzuri, politizarea managementului si lipsa de responsabilitate cu privire la folosirea fondurilor publice.
Asistam in ultimele 18 luni la o mobilizare fara precedent a decidentilor in jurul unor teme periferice din punct de vedere al urgentei si importantei pentru Romania si romani, in timp ce prioritati nationale, precum educatia, sanatatea, infrastructura, nu au depasit stadiul de 'strategii de sertar'.
Desi aceste initiative sunt argumentate la nivel declarativ prin grija fata de cetatean, de fapt, acestea adancesc nesiguranta cetatenilor si neincrederea mediului privat", se arata intr-un... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2018, ora 17:05
Noile masuri fiscale prevazute in noul program de guvernare reflecta o adevarata disperare privind situatia colectarii la buget si creeaza senzatia de tara in criza, au declarat vineri oamenii de afaceri din cadrul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR), in cadrul unei intalniri cu jurnalistii.
Oamenii de afaceri spun ca schimbarea de perceptie vine dupa o perioada in care Romania a avut o imagine de tara cu cea mai inalta crestere economica din UE, fiind considerata un adevarat tigru economic al Europei.
"Prin introducerea acestor masuri, pe care nu le comentam in prezent de fond, ci comentam senzatia de criza si panica pe care o creeaza introducerea unor astfel de masuri, incepand de la impozitul pe gosodarii, acum impozitul pe cifra de afaceri, si asta dupa ce s-au introdus niste modificari structururale prin legea salarizarii unitare.
Aceste lucruri reflecta o adevarata disperare privind situatia colectarii la buget si situatia deficitului bugetar", a afirmat presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru.
Oamenii de afaceri subliniaza ca Guvernul le ofera senzatia de improvizatie.
"Am trait ieri chestiunea cu fondurile de pensii. Unii anuntau ca fondul de pensii se nationalizeaza si altii ca este o prostie", a completat Pogonaru.
Ministrul desemnat pentru Finante, Ionut Misa, a facut joi o prima declaratie in care arata ca Pilonul II de pensii, care administreaza active de aproape 40 de miliarde lei, va fi... mai mult
Vineri, 30 Iunie 2017, ora 13:36
Mai multi antreprenori si manageri de companii romanesti trag un semnal de alarma vizavi de majorarile salariale anuntate de Guvern si trimit Executivului o scrisoare in care cer sa se faca regula de trei simpla cu incasarile bugetare inainte de aceste cresteri.
"Incercati pentru un minut sa va puneti in pielea unui antreprenor sau manager din Romania", incepe scrisoare celor inscrisi in Fundatia Romanian Business Leaders. Acestia explica Guvernului cum le pune piedici in desfasurarea afacerilor.
"Aveti in maini cel mai fragil buget din Uniunea Europeana. Romania are cea mai mica pondere a veniturilor publice in PIB (24,7%) si este foarte probabil ca veniturile bugetare sa se prabuseasca din 2018, odata cu eliminarea cotei unice de impozitare a veniturilor. Adica tocmai principalul motiv pentru care companiile investesc astazi in Romania.
La firul ierbii, inseamna ca ne obligati sa avem grija de angajatii nostri intr-un mod nociv pentru ei. Cand afacerile devin nesustenabile, locurile de munca ale acestor oameni sunt puse in pericol. Iar cel mai recent exemplu a venit chiar astazi", scriu acesta facand referire la compania Alison Hayes, cel mai mare producator de textile din Romania dupa cifra de afaceri din 2015, care a decis inchiderea fabricii din Urziceni.
Oamenii de afaceri sustin ca si asa le este foarte greu sa isi pastreze angajatii in companiile lor si ca nu mai au nevoie de piedici suplimentare si "reguli schimbate in timpul jocului".
"Fara... mai mult
Marti, 07 Martie 2017, ora 20:23
Acordarea de facilitati pentru oamenii de afaceri cu initiativa, infiintarea birourilor specializate in atragerea de investitii sau dezvoltarea unor localitati "inteligente" sunt doar cateva dintre masurile pe care edilii locali trebuie sa le promoveze, daca urmaresc dezvoltarea economica a comunitatii lor.
Liderii de business din Romania au prezentat, marti, in cadrul unei conferinte de presa, asteptarile pe care le au de la alesii locali, in contextul in care duminica, 5 iunie, romanii sunt chemati la urne pentru a-si vota primarii si consilierii.
Reprezentantii antreprenorilor, care detin si controleaza firme cu afaceri de zeci de milioane de euro anual, au realizat un "Ghid al masurilor economice pentru candidatii la alegerile locale", care a fost prezentat pe scurt de Dragos Anastasiu, membru al board-ului organizatiei antreprenoriale Romanian Business leaders (RBL), si Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania ...citeste mai departe despre "Oamenii de afaceri intervin in campanie: Cum trebuie sa functioneze "motorul economiei locale"" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Mai 2016, ora 11:25
Oameni care sa faca din Romania o afacere de succes - este ceea ce ar trebui sa caute orice prim ministru desemnat cand alcatuieste un nou guvern.
Oameni de afaceri de anvergura, care conduc companii cu zeci de mii de angajati si gestioneaza bugete care se exprima in procente din PIB-ul Romaniei, ar putea fi o solutie pentru economia Romaniei.
Daca s-ar fi numit CEO, in loc de premier, cu fisele posturilor pe masa, Victor Ponta ar fi putut alege dintre managerii romani de top, pentru sefia fiecarui minister in parte, in functie de expertiza si performantele fiecaruia.
Ziarul Financiar a intocmit un top al oamenilor de afaceri care ar putea sa conduca, prin prisma experientei si cunostintelor pe care le au, cele mai importante ministere ale guvernului. Oameni de afaceri de anvergura, care au reusit sa faca afaceri de succes si sa le gestioneze eficient pe timp de criza.
La ministerul Finantelor, cel mai important minister al acestui nou guvern, prima propunere este Siminel Andrei, seful operatiunilor din Romania ale companiei americane New Century Holdings (NCH) care cuprind aproximativ 6.000 de angajati in companii precum Vel Pitar, Libra Bank, UMEB, Electrotehnica, UMEB, Romarta, Metex, TradeVille etc.
De asemenea, Siminel Andrei a generat restructurarea pietei de capital prin scoaterea din faliment a RASDAQ-ului si fuzionarea ulteriora cu Bursa de Valori, dar si prin preluarea Depozitarului Central de catre bursa.
"Este cunoscut pentru faptul ca... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 14:11
Cu toate ca avem impresia ca Romania nu mai este atractiva pentru investitorii straini, exista si cativa oameni de afaceri care cred, in continuare, in potentialul tarii noastre.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Luk Vangansbeke, belgianul ce detine Pentamid Group, o firma de consultanta si training, a marturisit ca se simte "ca acasa" in Romania.
In plus, el considera ca tara noastra are un potential urias de crestere economica si ca ar putea ajunge printre primele din Europa.
Cum a fost, pana acum, anul 2012 pentru afacerile dumneavoastra?
Anul 2012 a reprezentat o perioada in care increderea investitorilor in economie si in modalitatea in care Romania se poate ocupa de ea a fost una scazuta. Cresterea economica si investitiile straine au fost destul de mici, ambele afectandu-mi afacerea. Din fericire, firma mea si-a mentinut pozitia in piata, iar eu sper ca anul 2013 sa fie unul mai bun.
Citeste mai multe despre Investitor belgian in Romania: Aici ma simt ca acasa. Tara voastra are un potential urias pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 13:57