Ministrul Muncii anunta ca 200.000 de contracte de munca au fost suspendate, iar numarul lor s-ar putea dubla

Vineri, 20 Martie 2020, ora 16:23
966 citiri
Ministrul Muncii anunta ca 200.000 de contracte de munca au fost suspendate, iar numarul lor s-ar putea dubla
Foto: Facebook/ Violeta Alexandru

Aproximativ 200.000 de contracte de munca sunt suspendate in acest moment, in conditiile in care multe companii din Romania si-au oprit activitatea. Numarul lor s-ar putea dubla, potrivit ministrului Muncii, Violeta Alexandru.

"E o situatie grava ca 200.000 de oameni nu mai au contractele in forta, ci suspendate, este o situatie foarte grea, nu vad schimbari inca, dar ne-am pregatit cu o estimare de 300-400.000 pentru perioada acoperita de decretul presedintelui. Vor urma noi decizii in functie de evolutie", a spus ea.

Violeta Alexandru a adaugat ca guvernul are banii necesari pentru a plati somajul tehnic pentru angajatii cu contracte suspendate.

Ordonanta de urgenta care reglementeaza somajul tehnic e in procedura de publicare in Monitorul Oficial, a spus Violeta Alexandru, intr-o interventie la Digi 24.

"Aceasta masura este gandita de Guvern ca raspuns la situatia delicata a angajatorilor si angajatilor care se prefigureaza a fi fara surse de venit, sunt firme care s-au inchis - restaurante, cafenele, saloane de infrumusetare, toate inchise ca masura de preventie prin decizie CNSSU. Aceste companii vor obtine de la Ministerul Economiei un certificat.

Masurile vor fi simple, nu este momentul sa faca nenumarate hartii. Pe baza certificatului obtinut se vor prezenta la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca in vederea accesarii fondurilor - 75 la suta din salariul fiecarei persoane, pana la 75 la suta din salariul mediu brut", a precizat ministrul.

O a doua categorie este cea a companiilor care incaseaza mai putin cu 25 la suta fata de media lunilor ianuarie si februarie. Acestea vor merge cu lista angajatilor cu contractele suspendate tot la AJOFM, pentru accesarea formei de sprijin puse la dispozitie de Guvern, a mai spus Violeta Alexandru.

Ajutor de la Guvern pentru mediul de afaceri: Credite pentru IMM-uri si somaj tehnic platit de stat, dar in anumite conditii ...citeste mai departe despre "Ministrul Muncii anunta ca 200.000 de contracte de munca au fost suspendate, iar numarul lor s-ar putea dubla" pe Ziare.com

#Violeta Alexandru somaj tehnic, #somaj tehnic Romania, #romani somaj tehnic , #Stiri Administratie