Companiile Google si Facebook vor fi nevoite sa plateasca media australiene pentru stirile publicate, potrivit unui nou cod deontologic privind platformele digitale anuntat luni de Guvernul australian.
Noul cod va fi finalizat in luna iulie, apoi supus votului.
Daca va reusi, Australia va deveni prima piata din lume care va forta companiile tehnologice sa plateasca pentru continutul generat local, scrie The Hollywood Reporter.
Dezvoltarea acestui cod reprezinta raspunsul Guvernului australian la raportul realizat de Australian Competition and Consumer Commission.
ACCC a descoperit ca Facebook si Google au devenit "parteneri comerciali inevitabili pentru presa australiana pentru a ajunge la publicul online, rezultand un dezechilibru al puterii de negociere".
Epidemia de Covid-19 si scaderea ulterioara a veniturilor pentru presa australiana, precum si un impas in negocierile dintre Google, Facebook si companiile media australiene a facut ca Guvernul sa treaca de la solicitarea unui cod optional pentru platformele digitale la unul obligatoriu.
Presa australiana valoreaza in total 5,7 miliarde de dolari si este dominata de News Corp a lui Rupert Murdoch, Nine si Seven West Media, insa Google si Facebook contracteaza 76% din veniturile din publicitatea digitala generate in tara.
Trezorierul Josh Frydenberg a declarat: "Este corect ca motoarele de cautare si gigantii din social media sa plateasca pentru continutul de stiri original pe care il folosesc pentru... mai mult
Luni, 20 Aprilie 2020, ora 14:57
Cele mai importante companii din online au emis o declaratie comuna prin care isi iau angajamentul de a lupta impotriva fraudei si a dezinformarilor pe tema noului coronavirus.
Intr-o declaratie comuna, Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Reddit, Twitter si YouTube promit ca vor face tot ce este posibil pentru a elimina dezinformarile si tentativele de frauda din cadrul propriilor platforme.
Angajamentul vine dupa o teleconferinta de doua ore pe care reprezentantii companiilor in cauza au avut-o recent cu Casa Alba. Marilor companii li s-a cerut atunci acelasi lucru - sa opreasca dezinformarile privind noul coronavirus.
In comunicat se arata ca semnatarii lucreaza intre ei, dar si cu oficialitatile din domeniul Sanatatii pentru a lupta impotriva dezinformarii si a pune la dispozitia utilizatorilor informatii din surse oficiale.
Nu se intra in detalii privind strategia, insa se vorbeste despre principalele tipuri de continut care sunt vizate: reclamele privind presupuse leacuri, stiri din surse necunoscute si filmari care contin teorii ale conspiratiei.
Unii dintre semnatari au luat deja masuri in acest sens.
Google a eliminat aplicatii legate de COVID-19, Twitter a blocat o serie intreaga de conturi, iar Facebook a oprit mai multe campanii publicitare.
Citeste cele mai noi informatii despre coronavirus
Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre criza provocata de coronavirus in Romania si in lume ...citeste mai departe despre "Facebook,... mai mult
Marti, 17 Martie 2020, ora 10:10
Seful Apple, Tim Cook, cere companiilor informatice sa isi asume raspunderea pentru haosul de pe Internet, potrivit unui discurs sustinut de acesta duminica, la Universitatea Stanford.
Cook a atras atentia asupra scurgerilor de date, asupra violarii intimitatii si asupra ignorarii discursurilor de ura si stirilor false: "Pare o nebunie ca trebuie sa spuna cineva asa ceva, dar, daca ai construit o fabrica de haos, n-ai cum sa te feresti de responsabilitatea legata de acest haos".
Potrivit jurnalistilor americani, acesta este cel mai recent discurs al lui Cook dintr-o intreaga serie in care si-a prezentat perspectiva asupra securitatii datelor "criticand Google, Facebook si alte companii informatice pentru abordarea pe care o au in ceea ce priveste datele utilizatorilor si intimitatea, fara sa numeasca respectivele companii".
"Tehnologia nu schimba ceea ce suntem si amplifica tot ce suntem. Si ce e bun, si ce e rau. Problemele noastre, ca e vorba de tehnologie sau de politica, sunt probleme umane. De la Gradina din Eden pana azi, umanitatea ne-a facut probleme si tot ea ne-a scos la liman", a aratat Cook.
"Daca vom accepta ca normal faptul ca tot ce tine de viata noastra poate fi indosariat, vandut sau chiar sustras in eventualitatea unei brese informatice, atunci vom pierde mult mai mult decat date, ne pierdem libertatea de a fi umani.
Ganditi-va ce e in joc: tot ce scrieti, tot ce spuneti, tot ce va starneste curiozitatea, fiecare gand sau achizitie... mai mult
Luni, 17 Iunie 2019, ora 18:57
Mancarea gratuita disponibila non-stop la cantina companiei este de obicei prima mentionata cand vine vorba de numeroasele beneficii de care se bucura cei care lucreaza la giganti precum Google sau Facebook. Exista insa o mica problema cu o astfel de practica: afecteaza afacerile restaurantelor din jurul campusurilor acestor companii care se intrec in generozitate.
Situatia a atras atentia autoritatilor, iar, in toamna, cand angajatii Facebook se vor muta in noul birou al companiei din complexul Village situat in Mountain View, vor constata consecintele acestei preocupari. Astfel, consiliul orasului californian le interzice companiilor sa ofere mese integral subventionate in cadrul complexului, noteaza Business Insider.
Facebook poate plati in continuare mancarea pentru angajatii sai, atat timp cat acestia iau masa in afara campusului.
De asemenea, autoritatile din Mountain View ar putea impune conditii similare pentru Google, cand compania se va extinde in zona North Bayshore.
Interdictia s-ar putea extinde si la nivelul orasului San Francisco, care a propus o masura similara, respectiv interzicerea constructiei de cafenele noi in incinta campusurilor companiilor. Aceasta nu se va aplica insa retroactiv, astfel ca angajatii unor companii ca Google si Twitter pot rasufla usurati.
Cei care sprijina initiativa sustin ca mancarea gratuita oferita de companii in cantinele proprii afecteaza restaurantele si cafenelele locale, deoarece angajatii nu prea mai au... mai mult
Duminica, 29 Iulie 2018, ora 17:45
In timp ce Mark Zuckerberg este audiat de reprezentanti ai congresului american in ce priveste furtul a milioane de date personale ale utilizatorilor Facebook, Google, un alt gigant al comunicarii digitale, a introdus in motorul de cautare online un sistem de protectie a datelor personale.
Daca doriti sa aflati date despre o persoana folosind Google, lista referintelor a devenit mult mai scurta, iar la sfarsitul primei pagini care afiseaza rezultatele cautarii se poate citi urmatorul anunt: "Unele rezultate ale cautarii au fost sterse in concordanta cu noua legislatie europeana in ce priveste protectia datelor personale. Aflati mai multe aici", scrie in anuntul postat de gigantul american.
In pagina care explica procedura de protectie a datelor personale implementata de Google care poate fi accesata dand click pe anuntul din baza listei care afiseaza rezultatele cautarii se precizeaza ca:
"Recenta decizie a Curtii de Justitie a Uniunii Europene are consecinte ample pentru motoarele de cautare din Europa. Conform deciziei Curtii, anumiti utilizatori au dreptul de a solicita motoarelor de cautare precum Google sa elimine rezultatele pentru interogarile care contin numele persoanei respective. Pentru a fi eligibile, rezultatele afisate trebuie sa fie inadecvate, irelevante sau sa nu mai fie relevante ori sa fie excesive. De la publicarea deciziei pe 13 mai 2014, ne-am straduit in permanenta sa ne conformam acesteia.
Procedura este complicata, deoarece trebuie sa... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2018, ora 11:30
Senatul american si Camera Reprezentatilor au cerut oficial companiilor IT Google, Facebook si Twitter sa depuna marturie in cadrul anchetelor privind posibila influenta rusa in alegerile prezidentiale din 2016.
Reprezentantii acestor grupuri sunt asteptati de Comisia pentru Informatii a Senatului pe 1 noiembrie, pentru o audiere publica, relateaza AFP.
Alesii incearca sa stabileasca daca aceste retele ar fi putut fi folosite de Rusia pentru a influenta alegerile prezidentiale de anul trecut, castigate de Donald Trump.
Comisia pentru Informatii a Camerei Reprezentantilor a anuntat, de asemenea, ca vrea ca reprezentanti ai acestor companii sa depuna marturie.
Intre timp, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a respins comentariile lui Donald Trump, potrivit caruia reteaua de socializare a fost folosita impotriva sa, scrie BBC News.
Presedintele american a acuzat platforma ca este "anti-Trump". El a formulat critici similare la adresa New York Times si Washington Post.
Zuckerberg a subliniat, intr-un mesaj publicat pe Facebook, ca se straduieste sa construiasca o "platforma pentru toate ideile". El a insistat ca, exceptand "anunturile problematice", impactul Facebook merge de la "a le oferi oamenilor o voce, la a le permite candidatilor sa comunice direct, la a ajuta milioane de oameni sa voteze".
Potrivit lui, campaniile candidatilor au "cheltuit sute de milioane facand publicitate online", adica "de 1.000 de ori mai mult decat orice anunturi... mai mult
Joi, 28 Septembrie 2017, ora 10:18
Compania Google a anuntat ca nu a descoperit nicio urma a vreunei interferente rusesti in alegerile prezidentiale din Statele Unite, de anul trecut.
Gigantul IT a transmis ca a ajuns la concluzia ca Rusia nu s-a implicat in alegeri, pe platformele de publicitate ale companiei, relateaza Russia Today.
"Totdeauna monitorizam in ce priveste abuzul sau incalcarea politicilor noastre si nu am vazut nicio dovada ca acest tip de campanie publicitara a fost desfasurata pe platformele noastre", a fost mesajul de joi al Google.
Anterior, miercuri, Facebook a informat ca a identificat peste 500 de conturi care au cumparat publicitate si promovare in valoare de 100.000 de dolari pentru a raspandi mesaje rasiste, impotriva comunitatii LGBT, impotriva controlului armelor si impotriva imigratiei.
Citeste si: Washington Post: Trump a incercat sa faca afaceri cu Moscova chiar inainte de campania prezidentiala ...citeste mai departe despre "Dupa anuntul Facebook, Google spune ca rusii n-au facut propaganda la alegerile din SUA pe platformele sale" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 08 Septembrie 2017, ora 20:45
Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) a decis sa incheie parteneriate cu companiile Google, Facebook si Youtube pentru promovarea turistica a Romaniei.
"Am avut prima intalnire cu reprezentantii Google. Noi lucram efectiv la scrierea acordului, care nu presupune bani, este gratis, ci incarcarea tuturor informatiilor, ANT va furniza date, de exemplu toate informatiile legate de Drumul Vinului, imagini, filme pe care le-am realizat din fonduri europene, pentru a promova obiectivele turistice strategice, statiuni balneo etc. Iar dansii ne vor pune la dispozitie platformele si informatiile si programele pe care le au.
Dupa aceea, vom identifica daca exista potential si pentru alte asemenea proiecte, pe care sa le dezvoltam impreuna. Toate aceste informatii care vor fi incarcate pe platformele Google vor fi vizibile in intreaga lume, lucru foarte important pentru pomovare", ...citeste mai departe despre "Turismul romanesc, promovat pe Google, Facebook si Youtube" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Decembrie 2015, ora 22:26
Sefii celor mai puternice companii media si de internet se reunesc la Paris pentru un forum de doua zile gazduit de presedintele francez Nicolas Sarkozy, relateaza BBC, citat de NewsIn.Sefii de la Google, Facebook si Microsoft vor discuta despre viitorul internetului. Dezbaterea se va concentra asupra intrebarii daca e oportuna - si cat de departe ar trebui sa mearga - o eventula reglementare a internetului.
Concluziile intalnirii vor fi prezentate la sfarsitul saptamanii summitului G8 pe care Franta il gazduieste la Deauville.
Este pentru prima oara cand internetul va figura pe agenda liderilor din grupul celor mai bogate opt natiuni.
Doua viziuni diferite despre viitorul internetului vor fi aduse in atentie.
Una, sustinuta de firme mai noi, precum Google sau Amazon, favorizeaza libertatea totala si se impotriveste interventiei unor organisme de reglementare europene.
Cealalta viziune, mai comuna acum in Europa, tinde sa se concentreze pe controlarea exceselor internetului. Sarkozy a reflectat la aceasta atitudine intr-un discurs sustinut anul trecut.
"Internetul este acum noua frontiera, un nou teritoriu de cucerit. Dar nu poate fi un Vest Salbatic. Nu poate fi un spatiu fara de lege, unde oamenii pot sa sustraga fara limite opere artistice", a spus Sarkozy.
Initial, SUA au avut reticente in a include internetul pe agenda summitului G8.
Presedintele Barack Obama a vorbit in trecut despre importanta libertatii internetului pentru economia americana si pentru politica ei... mai mult
Marti, 24 Mai 2011, ora 11:15