Tendințele industriei de software development în 2024

Miercuri, 20 Decembrie 2023, ora 17:39
0 citiri
Tendințele industriei de software development în 2024
FOTO: oceanobe.com

În industria software development, tehnologiile și metodele de dezvoltare se adaptează în mod constant pentru a răspunde noilor cerințe și tendințe. Pe măsură ce ne uităm înainte către anul 2024, există câteva tendințe care vor modela peisajul software development. Iată principalele 15 tendințe de urmărit în anul ce urmează.

1. Accent pe cloud

Pandemia COVID-19 a accelerat tranziția către serviciile cloud. Aceste servicii permit afacerilor să se dimensioneze în funcție de nevoile lor, oferind flexibilitate în timpuri incerte. Potrivit Gartner, cheltuielile la nivel mondial ale utilizatorilor finali pentru serviciile cloud publice sunt estimate să crească cu 18,4% în 2021. Pe măsură ce afacerile își continuă digitalizarea, se așteaptă ca această tendință să persiste și în 2024 și mai departe.

2. Creșterea utilizării tehnologiei blockchain

Tehnologia blockchain are aplicații potențiale mult mai largi decât criptomonedele. Oferă o metodă sigură pentru înregistrarea tranzacțiilor, fiind valoroasă în prevenirea fraudei. Potrivit Statista, piața blockchain este estimată să atingă valoarea de 39,7 miliarde de dolari până în 2025, indicând o creștere a cererii pentru această tehnologie.

3. Evoluția inteligenței artificiale

Inteligența Artificială (IA) continuă să evolueze, oferind noi posibilități pentru inovația în afaceri. Procesarea limbajului natural (NLP), care permite computerelor să înțeleagă și să interpreteze limbajul uman, este o zonă promițătoare a IA. Potrivit unui raport al Universității Stanford, numărul de brevete acordate pentru IA a crescut cu 34% anual începând din anul 2000. De asemenea, există un interes tot mai mare pentru IA etică, care urmărește să asigure comportamentul etic și beneficiu pentru umanitate al sistemelor de IA.

4. Creșterea dezvoltării cu cod redus/fără cod

Programarea cu cod redus/fără cod (LCNC) a devenit o tendință crucială în software development. Aceasta permite utilizatorilor non-tehnici să creeze aplicații, contribuind la rezolvarea lipsei de ingineri software. Potrivit Gartner, dezvoltarea cu cod redus/fără cod este estimată să crească cu 23% în 2021. Se așteaptă ca această tendință să continue în 2024, democratizând în continuare dezvoltarea software.

5. Ascendența React, Go, Kotlin, JavaScript, Swift și TypeScript

Limbajele de programare moderne precum React, Go, Kotlin, JavaScript, Swift și TypeScript devin tot mai populare. Acestea oferă funcționalități precum inferență de tip, siguranță împotriva valorilor nule și exprimivitate, care pot face dezvoltarea software mai eficientă și mai plăcută.

JavaScript și TypeScript continuă să domine peisajul dezvoltării web. Potrivit sondajului pentru dezvoltatori Stack Overflow din 2021, JavaScript este limbajul de programare cel mai utilizat în orice software development company, în timp ce TypeScript câștigă rapid popularitate.

Ascensiunea limbajului Python continuă neabătută, în mare parte datorită simplității și versatilității sale. Este utilizat pe scară largă în analiza datelor, învățarea automată, dezvoltarea web și automatizare.

React, o bibliotecă JavaScript pentru construirea interfețelor utilizator, a devenit alegerea preferată a multor dezvoltatori datorită flexibilității, eficienței și ecosistemului său robust.

Go și Kotlin, deși mai noi, câștigă și ele teren. Go, dezvoltat de Google, este apreciat pentru simplitatea și eficiența sa. Kotlin, pe de altă parte, este complet interoperabil cu Java și este limbajul preferat pentru dezvoltarea aplicațiilor Android.

Swift, succesorul lui Objective-C, a devenit standardul pentru dezvoltarea aplicațiilor iOS datorită performanței și caracteristicilor de siguranță.

6. Progres în utilizarea limbajelor moderne

Limbaje emergente precum Rust, Go și Kotlin atrag dezvoltatorii cu caracteristicile și capacitățile lor moderne. Rust, de exemplu, câștigă atenție datorită accentului său pe performanță, fiabilitate și productivitate. A fost numit limbajul "cel mai iubit" în raportul GitHub din 2020, indicând un viitor promițător.

7. Creșterea dezvoltării de aplicații native

Odată cu proliferarea dispozitivelor mobile, dezvoltarea de aplicații native este mai importantă ca niciodată. Aplicațiile native oferă o experiență superioară utilizatorului în comparație cu aplicațiile hibride, deoarece sunt proiectate specific pentru platforma pe care rulează. Statista estimează că cheltuielile cu publicitatea mobilă vor depăși 240 de miliarde de dolari până în 2022, consolidând și mai mult importanța aplicațiilor mobile.

8. Creșterea aplicațiilor web progresive

Aplicațiile web progresive (PWA) sunt aplicații hibride care combină avantajele aplicațiilor web și mobile. Acestea pot fi accesate prin intermediul browserelor web, dar oferă funcționalități tradițional asociate aplicațiilor native, cum ar fi accesul offline și notificările push. Google a fost un susținător important al PWA, sugerând că acestea vor continua să crească în popularitate.

9. Accent pe securitatea cibernetică

Odată cu creșterea amenințărilor cibernetice și a încălcărilor de date, securitatea cibernetică va rămâne o preocupare principală pentru companii. Implementarea unor măsuri de securitate robuste, menținerea la curent cu cele mai recente amenințări și instruirea angajaților în practici de securitate sunt pași critici pentru asigurarea protecției datelor. Dimensiunea globală a pieței de securitate cibernetică se estimează că va crește până la 345,4 miliarde de dolari până în 2026, reflectând importanța acestei tendințe.

10. Internetul Comportamentului (IoB) pentru personalizare

Internetul Comportamentului (IoB) este o tendință emergentă care extinde Internetul Lucrurilor (IoT) prin colectarea și analizarea comportamentului oamenilor în timp ce interacționează cu aplicații și dispozitive. Deși IoB nu a câștigat încă popularitatea de masă, Gartner a prezis că 40% din populația mondială va avea comportamentul urmărit până în 2023.

Datele colectate prin IoB pot fi folosite pentru a crea o experiență personalizată mai bună. Start-up-urile pot analiza modul în care platforme precum YouTube și Facebook utilizează IoB pentru a furniza conținut personalizat și reclame bazate pe comportamentul și preferințele utilizatorilor. Pe măsură ce personalizarea devine din ce în ce mai importantă în experiența digitală, utilizarea IoB este susceptibilă să crească.

11. Experiența Totală pentru o conversie îmbunătățită

Experiența clienților este esențială în tendințele actuale de software development. Forbes raportează că 96% dintre clienți consideră că experiența este un factor cheie în stabilirea loialității față de brand. Acest lucru ne duce la conceptul de Experiență Totală (TX) în dezvoltarea aplicațiilor.

TX integrează diferite aspecte ale unei afaceri - experiența clienților, experiența utilizatorului, experiența angajaților și experiența multiplă - într-un punct central de intersecție. Cu o abordare TX, start-up-urile pot oferi o experiență optimă clienților lor, în timp ce își împuternicesc și echipele de suport.

Furnizorii de rețele private virtuale (VPN) care oferă suport prin chat live, receptiv și disponibil non-stop, ilustrează conceptul de experiență totală. Abordarea lor subliniază importanța unei echipe de suport capabile să răspundă prompt și eficient, contribuind astfel la o experiență globală superioară și la satisfacția și loialitatea clienților.

12. Edge Computing

Edge computing procesează date mai aproape de locul în care sunt create (la "marginea" rețelei), reducând latența și utilizarea lățimii de bandă. Potrivit Grand View Research, dimensiunea pieței globale de edge computing a fost evaluată la 3,5 miliarde de dolari în 2019 și se prevede o creștere anuală compusă (CAGR) de 37,4% între 2020 și 2027. Acest lucru este deosebit de important pentru dispozitivele IoT, care generează o cantitate mare de date. Edge computing poate, de asemenea, să îmbunătățească confidențialitatea și securitatea prin menținerea datelor la nivel local.

13. Realitatea Augmentată și Realitatea Virtuală

Realitatea Augmentată (AR) și Realitatea Virtuală (VR) schimbă modul în care interacționăm cu mediile digitale. De la jocuri la formare, aceste tehnologii sunt utilizate pentru a crea experiențe imersive. Potrivit Statista, dimensiunea pieței globale pentru AR și VR este estimată să atingă 72,8 miliarde de dolari până în 2024, indicând un interes crescut pentru aceste tehnologii. Pe măsură ce tehnologia se îmbunătățește și devine mai accesibilă, se așteaptă ca utilizarea AR și VR să crească.

14. Arhitectura Microserviciilor

Arhitectura microserviciilor descompune aplicațiile în servicii mici și independente care comunică între ele. Acest lucru face mai ușor actualizarea sau scalarea părților unei aplicații fără a afecta întregul sistem. Potrivit Market Research Future, dimensiunea pieței globale a arhitecturii microserviciilor este estimată la aproximativ 33 de miliarde de dolari până în 2023, cu o rată de creștere anuală compusă (CAGR) de aproximativ 17%. Companii precum Netflix și Amazon au utilizat cu succes această arhitectură, ceea ce a dus la o creștere a adoptării acesteia în rândul altor companii.

15. Adoptarea DevOps

DevOps support - un set de practici care combină software development company services cu operațiunile IT - are ca scop reducerea ciclului de dezvoltare și furnizarea continuă a unui software de înaltă calitate. Potrivit unui raport al Statista, dimensiunea pieței globale DevOps support este estimată să atingă 12,85 miliarde de dolari până în 2025, indicând o tendință crescătoare către această metodologie. Pe măsură ce afacerile caută să crească eficiența și să îmbunătățească colaborarea între echipele de dezvoltare și operațiuni, se așteaptă o creștere a adoptării DevOps.

Concluzie

Industria software development este în continuă schimbare, iar tendințele enumerate mai sus ne oferă o imagine a direcției în care se îndreaptă această industrie. De la accentul pe cloud și evoluția inteligenței artificiale la creșterea dezvoltării cu cod redus/fără cod și implementarea IoT, aceste tendințe vor continua să influențeze modul în care dezvoltăm software și ne desfășurăm afacerile. Este important să fim la curent cu aceste tendințe și să le adaptăm la nevoile noastre pentru a rămâne relevanți și competitivi într-un mediu în continuă schimbare.

În final, alegerea tehnologiilor și metodelor de dezvoltare potrivite depinde de nevoile specifice ale fiecărei afaceri. Cu ajutorul unei echipe de dezvoltare software experimentată și a unei abordări orientate către inovație, putem profita de aceste tendințe și să ne dezvoltăm afacerea într-un mod eficient și de succes.

#software, #software development, #industrie , #Stiri Software